Hlavní obsah

Portugalský kněz dýdžejem. Náboženské písně mixuje s technem a má plné kluby

Devětačtyřicetiletý Guilherme Peixoto není kněz jako každý jiný. Kromě duchovních povinností se totiž věnuje i hudbě, kterou hraje v těch nejvyhlášenějších klubech na světě. „Hudba nás spojuje,“ říká Portugalec, který si nechal požehnat sluchátka samotným papežem.

Portugalec dělá přes den kněze, v noci hraje jako DJ.Video: Reuters

Článek

Peixotova hudební vášeň započala a vzkvétala už během semináře. Svět mixování hudby objevil na cestě do Afghánistánu, kam se vydal v roce 2010 jako vojenský kaplan a kde organizoval společenské akce pro vojáky.

Když se vrátil, zapsal se do dýdžejské školy, a od té doby hraje. Naposledy vystoupil v jednom z klubů v portugalské vesnici Laundos, kde svůj set započal písní s úryvkem ze známého projevu Martina Luthera Kinga Jr. s názvem I Have a Dream.

Foto: Reuters

Guilherme Peixoto ve svém živlu

Už ale stihl hrát i třeba v Hï Ibiza, jednom z nejvyhlášenějších světových klubů, a v blízké budoucnosti má naplánované koncerty v Itálii, Španělsku či ve Švýcarsku. O jeho oblíbenosti hovoří i čísla na sociálních sítích – na Instagramu má jeho profil s názvem padre.guilherme přes 900 tisíc sledujících.

Peixoto tvrdí, že chce prostřednictvím hudby šířit poselství naděje. „Ve farnosti či mimo farnost, hudba nás spojuje. Vidíme to v klubech, kde lidi tančí, jsou šťastní a respektují se. Nezáleží na tom, jakého jsou vyznání, zda věří, či nevěří. Taneční parket je místem míru a harmonie a lidé tam rovněž cítí poselství víry a naděje,“ uvedl pro agenturu Reuters kněz a DJ v jedné osobě.

O tom, jak je pro něj hudba důležitá, svědčí skutečnost, že v roce 2019 během cesty do Vatikánu požádal papeže Františka, aby mu požehnal sluchátka. Loni pak byl svérázný kněz pozván, aby vystoupil během návštěvy papeže v Portugalsku u příležitosti Světového dne mládeže.

DJ Farář láká mladé lidi do kostela na písně Taylor Swiftové

Koktejl
Související témata:

Výběr článků

Načítám