Hlavní obsah

Pořídit si kočku může mít řadu benefitů, od zlepšení spánku po emocionální podporu

Studie ukázaly, že pouhé sledování videí s kočkami na internetu může člověku dodat pozitivní energii, vylepšit náladu a vytvořit pozitivní emoce – takže není překvapením, že skutečné vlastnictví kočky má řadu dalších výhod. Zde je několik z nich.

Foto: Profimedia.cz

Kočky slouží jako sociální opora v těžkých časech.

Článek

Budete lépe spát

Několik průzkumů veřejného mínění ve Velké Británii zjistilo, že lidé (zejména ženy) dávají přednost spánku se svými kočkami než se svými partnery, a dokonce uvádějí, že spí lépe s kočkou než s člověkem. Podle studie z Mayo Clinic Center for Sleep Medicine spí 41 % lidí lépe díky svému domácímu mazlíčkovi a jen 20 % to vyloženě ruší.

Budete mít zdravější srdce

Vlastnit jakéhokoli domácího mazlíčka je dobré pro vaše srdce. Zejména kočky snižují hladinu stresu a zároveň snižují množství úzkosti ve vašem životě. Mazlení s kočkou má tak podle odborníků na člověka pozitivní uklidňující účinek.

Snížíte náchylnost k alergiím

Pokud jste od dětství v kontaktu s kočkou, může to mít velmi pozitivní vliv na vaši imunitu. Jak ukázal výzkum z roku 2002, děti mladší jednoho roku, které byly vystaveny kontaktu s kočkou, mají nižší pravděpodobnost vzniku alergií.

„Zdá se, že výrazný kontakt s domácími mazlíčky v dětském věku chrání nejen před alergií na domácí zvířata, ale také před dalšími typy běžných alergií, jako je alergie na roztoče, ambrózii a trávu,“ upozorňuje alergolog Marshall Plaut z Národního institutu pro alergie a infekční nemoci.

Hlídači domácích mazlíčků. Práce, která baví, ale rozhodně není pro každého

Móda a kosmetika

Sám ale upozorňuje, že je důležité takto malé děti chránit před nákazou parazity, které kočky mohou mít. Kromě odčervování koček je tak dobré v rámci prevence především před toxoplazmózou čistit i každý den kočičí záchod.

Kočky vám řeknou hodně o vaší osobnosti

Výběr domácího mazlíčka prozradí něco o osobnosti majitele. Zatímco milovníci psů jsou prý milovníci večírků, majitelé koček jsou tišší a introvertnější. Majitelé koček jsou prý také méně manipulativní a skromnější.

Kočky mohou po emocionální stránce nahradit partnera

Kočky mohou zaplnit emocionální prázdnotu po protějšku. Jak ukázala rakouská studie z roku 2003, žít ve společné domácnosti s kočkou lze skutečně považovat za emocionální ekvivalent romantického vztahu.

Kočky vám mohou zachránit život

Kočky mají pověst odměřených zvířat, které se o své lidi nestarají. Realita je ale jiná. Dokážou poznat nastupující epileptický záchvat, jsou neklidné v okamžiku, kdy cítí kouř… Zkrátka stále sledují svého „člověka“, a jakmile cokoli vybočuje z normálu, dají o svých pocitech vědět.

Pomohou vám vyrovnat se se ztrátou blízké osoby

Ztráta milované osoby je neuvěřitelně bolestivá, ale jedním z nejlepších způsobů, jak se s tím vyrovnat, je vlastnit domácího mazlíčka. Dlouhodobě bylo zkoumáno a prokázáno, že kočky pomáhají lidem rychleji se vyrovnat se ztrátou a lidé díky nim vykazují méně fyzických příznaků bolesti, jako je pláč. Navzdory tomu, že se jedná „pouze“ o zvířata, kočky slouží jako sociální opora v těžkých časech. Lidé ve smutku uvádějí, že mluví se svým mazlíčkem, aby si uvědomili své pocity, protože je často snazší mluvit s někým, kdo nereaguje a nemůže soudit, než s jinou lidskou bytostí.

Budete chytřejší

Průzkum mezi britskými majiteli domácích mazlíčků provedený Bristolskou univerzitou v roce 2010 zjistil, že lidé, kteří vlastnili kočky, měli větší pravděpodobnost, že budou mít vysokoškolské vzdělání než milovníci psů. V roce 2014 provedl výzkumník ve Wisconsinu průzkum mezi 600 vysokoškolskými studenty a zjistil, že majitelé koček jsou ve skutečnosti také inteligentnější (ale pravděpodobně to není kočka samotná, co dělá majitele chytřejším: výzkumníci provádějící průzkum v Bristolu uvedli, že chytřejší lidé mají tendenci pracovat déle, a protože kočky vyžadují méně pozornosti než psi, jsou lepší volbou pro zaneprázdněné intelektuály).

Psí a kočičí spánek: Nejen sny, naši mazlíčci prožívají i noční můry

Lifestyle

Když milujete svého domácího mazlíčka víc než kohokoliv jiného na světě

Sex a vztahy
Související témata:

Výběr článků

Načítám