Hlavní obsah

Populární seriály z devadesátek, které baví i po letech

Přestože televizní stanice neustále nabízejí nové seriály, spousty lidí dají přednost těm starším, osvědčeným. A je jedno, že jednotlivé díly zhlédly již několikrát. Fanoušci se vždy rádi zasmějí oblíbeným scénkám a stále dokola prožívají všechny radosti i trable se svými hrdiny. Při sledování těchto seriálů se prostě cítí dobře a je úplně jedno, zda důvodem pro jejich zhlédnutí jsou vzpomínky, nostalgie či potřeba prožití konkrétních emocí.

Foto: GTG Entertainment

Pobřežní hlídka

Článek

Co nelze seriálům z devadesátek upřít, je fakt, že byly skutečně nadčasové. Našel se v nich každý, tudíž mnohdy dokázaly propojit celé generace. Diváci se tak stali součástí komunity.

Někteří lidé se navíc s postavami seriálu natolik sžili, že si k nim vytvořili vztah naprosto stejný jako k reálným přátelům. Odborníci v této souvislosti hovoří o parasociální interakci.

Podle psychiatričky Gayani Desilvaové mozek kóduje zážitky, které člověk sám prožil podobně jako ty, které sledoval v televizi či četl v knihách. Tvrdí, že když člověk sleduje seriál, v mozku jsou aktivována stejná centra, jako kdyby sledované události sám prožíval. Vytváří si tak vazbu na postavy ze seriálu, prožívá s nimi jejich konflikty a je plně ponořený do jejich životů.

Nekonečné seriály, reality show. Až polovina Čechů se stydí za to, co sleduje v mobilu

Kultura

Lidé ale rádi sledují oblíbené seriály i kvůli tomu, že u nich zaručeně fungují proti stresu, při starostech a smutku. Odvrátí jejich pozornost k něčemu, co je rozveselí, uvrhne do jiné reality a přiměje je na chvilku zapomenout na jejich vlastní starosti.

A jaké seriály z devadesátek jsou dodnes nejvyhledávanější?

Pobřežní hlídka (1989–2001)

Foto: Profimedia.cz

Pobřežní hlídka

Kdo by si nepamatoval Mitche Buchannona (Davida Hasselhoffa) a jeho tým plavčíků a záchranářů z kalifornské pláže Santa Monica? V červených plavkách a s červeným plovákem na rameni jsou vždy připraveni k zásahu na moři i pobřeží.

Seriál byl ve své době natolik populární, že je dokonce zapsán v Guinnessově knize rekordů jako nejsledovanější v historii. Pro Pamelu Andersonovou byla postava C. J. Parkerové její životní rolí, a kdyby nebylo tohoto seriálu, těžko by ve svém životě získala takovou popularitu.

Podobně tomu bylo u Yasmine Bleethové, která si zahrála plavčici Caroline Holdenovou či u Nicole Eggertové v roli Summer Quinnové.

Legendy z konce devadesátek: 10 nejprodávanějších aut v ČR před 25 lety

AutoMoto

Ženatý se závazky (1987–1997)

Foto: Profimedia.cz

Ženatý se závazky

Americký sitcom Ženatý se závazky měl být satirickou parodií na seriály o dokonalých rodinách. Prodavač bot Al Bunda, jeho povedená manželka Peggy a jejich dvě slabomyslné pubertální děti Kelly a Bud nicméně baví lidi i po téměř čtyřiceti letech po odvysílání prvních dílů. A to bez ohledu na to, že dnes by sarkasmus hlavních protagonistů i kvůli sexismu byl společensky nepřípustný.

Krok za krokem (1991–1998)

Foto: Profimedia.cz

Krok za krokem

Mnozí jej považují za jeden z nejlepších komediálních seriálů. Každodenní peripetie rozvedeného Franka, jeho nové ženy Carol a jejich šesti dětí (tři každého z nich) jednoduše baví i více než třicet let od uvedení prvního dílu.

Beverly Hills 90210 (1990-2000)

Foto: Profimedia.cz

Beverly Hills 90210

Asi není nikdo, kdo by neznal kultovní seriál Beverly Hills 90210, který ve své době sledovaly miliony lidí po celém světě. V podstatě na něm vyrostla dnešní celosvětová generace čtyřicátníků. Tehdy jednoduše nebyl téměř nikdo, kdo by nesledoval příběh dvojčat Brendy a Brandona, kteří se s rodiči přestěhovali ze zapadákova do Beverly Hills a nastoupili na populární střední školu West Beverly High. Postupně se skamarádili se svými spolužáky.

Tvůrcům se velmi povedlo to, že se nedotýkali jen povrchních témat, ale reálně se zaměřili na vše, co prožívali tehdejší dospívající. Spousta témat přitom bylo nadčasových, ať už se jednalo o hledání přátelství, vztahové problémy či poruchy příjmu potravy, závislosti, stalking a znásilnění.

Neúspěšný návrat hvězd seriálu Beverly Hills

Kultura

Melrose Place (1992-1999)

Foto: Profimedia.cz

Melrose Place

Dalším populárním seriálem byl Melrose Place, který sledoval životy mladých lidí žijících v bytovém komplexu v Los Angeles. Nejednalo se přitom o žádnou růžovou knihovnu. Seriál byl plný zvratů a nejrůznějších zápletek, včetně nejrůznějších hádek a zákeřností či střídání partnerů a vraždy.

Přátelé (1994-2004)

Foto: Profimedia.cz

Přátelé

Kultovní seriál Přátelé doslova pohltil celé generace a není divu, že je stále populární i po třiceti letech od premiéry prvního dílu. Jeho jedinečný humor totiž funguje i po letech a je srozumitelný i pro dnešní generaci. Život šesti přátel Rachel, Rosse, Moniky, Chandlera, Joeyho a Phoebe doslova uchvátil svět. A to nejen kvůli humoru, ale i tomu, že se lidé dokázali ztotožnit s jednotlivými postavami a vžít se do jejich každodenních starostí.

KVÍZ: Kultovní seriál Přátelé. Jak dobře ho znáte?

Kultura

Dawsonův svět (1998-2003)

Foto: Profimedia.cz

Dawsonův svět

Příběh dvou dlouholetých nejlepších přátel Dawsona a Joey, kteří se vyrovnávali s realitou dospívání, včetně uvědomění si, že k sobě něco cítí, též patří mezi seriály, které mají i dnes stále co říct. Už jen tím, že Dawsonův svět ukazuje reálná témata, která dospívající řeší - od sexu, sexuální orientace, přátelství po duševní zdraví a drogy.

Čarodějky (1998-2006)

Foto: Profimedia.cz

Čarodějky

Příběh sester Halliwellových, které zjistí, že jsou čarodějnice a následně se učí správně využívat své síly, patří také mezi seriály, které televize rády opakují. I po letech mají Čarodějky své fanoušky. Život sester, které vedou navenek normální život, diváky jednoduše baví.

Sex ve městě (1998-2004)

Foto: Profimedia.cz

Sex ve městě

Sex ve městě je fenomén, který dodnes milují ženy po celém světě. Aktuální je nejen skrze módu, ale také témata, která hlavní protagonistky řeší napříč sériemi. Čtyři nejlepší přítelkyně Carrie, Samantha, Miranda a Charlotte procházejí při hledání svého pana božského nejrůznějšími vzestupy a pády. Při tom se syrově a s humorem dotýkají témat mnohých úspěšných svobodných třicátnic či čtyřicátnic.

Anketa

Jaký seriál z devadesátek patří k vašim nejoblíbenějším?
Pobřežní hlídka
2,1 %
Krok za krokem
28,5 %
Ženatý se závazky
11 %
Beverly Hills 90210
9,8 %
Melrose Place
1,3 %
Dawsonův svět
1,4 %
Přátelé
30,7 %
Čarodějky
4,3 %
Sex ve městě
5,2 %
Jiný seriál
5,7 %
Celkem hlasovalo 17182 čtenářů.

Trendy líčení inspirované devadesátkami

Móda a kosmetika

Cabaret Calembour se s nadhledem a se vším všudy vrací k devadesátkám

Hudba
Související témata:
Beverly Hills 90210
Seriál Melrose Place
Krok za krokem

Výběr článků

Načítám