Hlavní obsah

Polidšťování domácích mazlíčků není dobré pro zvířata ani jejich majitele

Majitelé se ke svým domácím mazlíčkům stále častěji chovají jako k lidem. Někteří odborníci na etiku ochrany zvířat a veterinární vědci si nyní kladou otázku, zda lidé ve snaze polidštit domácí mazlíčky nezašli příliš daleko. Tvrdí, že čím více se k domácím zvířatům chovají jako k lidem, tím více je jejich život omezenější a závislejší, a také se u nich objevuje více zdravotních problémů a problémů s chováním.

Foto: Profimedia.cz

Domácí mazlíčci se lidem stále více podobají.

Článek

„Domácí mazlíčky nyní vnímáme nejen jako členy rodiny, ale také jako rovnocenné dětem,“ upozorňuje pro New York Times James Serpell z Pensylvánské státní univerzity.

„Problém je v tom, že psi a kočky nejsou děti a majitelé se stávají stále více ochranářskými a omezujícími. Zvířata tak nemohou projevit svou psí a kočičí povahu tak svobodně, jak by mohla,“ dodal.

Mění se však i vztah našich zvířat k jejich okolí. Z obav před dravými ptáky dnes mnoho koček tráví celý život uvnitř. Až do konce 70. let 20. století trávili i městští psi většinu času venku, buď na dvorcích, nebo se potulovali bez vodítka po okolí. „Nyní je pes bez vodítka a na volno považován za něco, co odporuje přirozenému řádu věcí,“ řekla bioetička z Colorada Jessica Pierceová, která se zabývá vztahy mezi zvířaty a lidmi.

Jedním z nejrychleji rostoucích segmentů trhu je takzvaný sektor omezování zvířat, který zahrnuje přepravky a vnitřní ohrady, stejně jako postroje na hlavu a elektronické obojky. „Úroveň omezení, kterému psi čelí, je hluboká,“ řekla Pierceová. Dodala, že ačkoli před několika desetiletími byla u psů větší pravděpodobnost, že je srazí auto, „tato rizika byla vyvážena volností zážitků a pohybu“.

Proč lidé, kteří nemají rádi psy, vzbuzují nedůvěru?

Sex a vztahy

Psi sice mohou do stále většího množství lidských prostor - restaurací, kanceláří, obchodů, hotelů, stejně jako do přibývajících parků s vyhrazenými výběhy pro psy - ale jejich rostoucí přítomnost se neprojevila ve větší nezávislosti. Uzavřenost a izolace zase vedou k nárůstu separační úzkosti a agrese zvířat, uvedl Serpell.

Přibývá zvířat v útulcích

Zhruba 60 procent psů a koček má nyní nadváhu nebo je obézních. A částečně kvůli zátěži a nákladům spojeným s moderním vlastnictvím domácích zvířat - veterinární poplatky, hlídání zvířat, náklady na stravování - stále více lidí nechává zvířata v útulcích, což vede k vyššímu počtu eutanazií. Podle americké organizace Shelter Animals Count, která se zabývá ochranou zvířat, bylo v roce 2023 v útulcích jen ve Spojených státech utraceno více než 359 000 psů, což představuje pětileté maximum.

Anketa

Je u vás mazlíček člen rodiny?
Ano, je to náš parťák, který je stále s námi a může i do postele
64,8 %
Ano, ale má to své hranice
25,2 %
Ano. Ale i tak tráví většinu času na zahradě, kde má i svůj kotec
6,9 %
Ne. Je to předně hlídač. Své místo má na zahradě
3,1 %
Celkem hlasovalo 6542 čtenářů.

„Nacházíme se ve zvláštním okamžiku posedlosti domácími zvířaty,“ řekla Pierceová. „Je jich příliš mnoho a chováme je příliš intenzivně. Není to dobré ani pro nás, ani pro ně,“ dodala s tím, že se mezi jedinci, kteří ke zvířatům přistupují jako k lidem, objevuje více zdravotních problémů či problémů s chováním.

„V každém případě si užívejte psí společnosti. Ale psi nejsou lidé! Poznejte zvíře z jeho vlastního pohledu, místo abyste ho nutili, aby se podřídilo tomu vašemu. Umožní vám to zprostředkovaně prožívat život jiné bytosti,“ uzavřel Serpell.

Když milujete svého domácího mazlíčka víc než kohokoliv jiného na světě

Sex a vztahy

Mazlíček hledá páníčka. Zn.: Nekuřáka

Móda a kosmetika

Výběr článků

Načítám