Hlavní obsah

Pod Pradědem se usadili ovčáci, jejich ovce pomáhají zachránit vzácné druhy rostlin

Malá Morávka

Varuj dušu na dolině, volá Vladimíra Křenková na turisty, kteří nadšeně pozorují stádečko ovcí, jak se řítí mezi Ovčárnou a Petrovými kameny ze svahu dolů. „Ovce nemají kudy projít,“ vysvětluje členka spolku Stránské ze Stránského u Rýmařova, který spolu s ochranáři vrátil zpět po 80 letech do Jeseníků volně se pasoucí ovce.

Volně se pasoucí ovce pomáhají v Jeseníkách flořeVideo: Pavel Karban, Novinky

Článek

„Už jsme tady pásli, ale tohle je první rok, co se pasou na volno, bez ohrad a ovládá je jenom ovčák s ovčáckým psem,“ objasnila Křenková. Přiznala, že pást ovce považuje za krásnou práci. „Není to ale až taková idylka sedět na kopci a koukat na ovce, jak si někteří myslí, protože v Jeseníkách často prší a často je mlha. Ty ovce je třeba pást i za tohoto počasí,“ upozornila žena, která patří mezi šestici ovčáků z národní přírodní rezervace Praděd.

„Brzo ráno vyháníme na pastvinu. Ovčák se stádem vystoupá nahoru, kde se zhruba čtyři hodiny ovce pasou. Asi v jedenáct se stahují dolů na nocoviště, kde se napojí, odpočinou si a odpoledne zase na čtyři hodiny putují na pastvinu,“ popsala s tím, že v noci je stádo čítající 35 dospělých kusů a 17 jehňat vždy v nocovišti na Ovčárně, které je obehnáno elektrickým ohradníkem. A zatímco ovce nocují venku, ovčák má k dispozici domeček, který v zimě slouží obsluze vleku.

Foto: Pavel Karban, Novinky

V Jeseníkách, v národní přírodní rezervaci Praděd, mezi Ovčárnou a Petrovými kameny, spásají svahy volně se pasousí ovce.

Důvod, proč se ovce vrátily na svahy Jeseníků, je prostý. Přepásáváním horských svahů od června do září mají pomoci místní populaci vzácných rostlin. Kvůli klimatickým změnám a ukončení hospodaření ve 40. letech 20. století došlo totiž v Jeseníkách k šíření borůvčí a dalších druhů, které ze svahů často vytlačily například jestřábníky, zvonky, sasanky narcisokvěté, violky či orchideje.

Chtěl být strojvedoucím, ale zdraví mu to nedovolilo. Dal se na farmaření a má ekofarmu roku

Lifestyle

„Pasením se provzdušňuje i prokypřuje půda a uvolňuje se místo pro byliny, které tady původně měly být. A zároveň to samozřejmě ovečky i pohnojí,“ potvrdila Křenková s úsměvem. Dodala, že pro pastvu schválně zvolili valašské ovce.

„Je to nezušlechtěná ovce, je lehká, chodivá, takže to není žádná koule. A tím, jak často chodí, tak pomáhá půdě i rostlinám,“ nastínila místopředsedkyně spolku Stránské s tím, že valašky chová spolek kvůli jejich dlouhé vlně. „Stříhají se dvakrát ročně. Teď přišly ostříhané a zhruba na konci srpna, v září je budeme přímo tady na horách stříhat znova.“

Foto: Pavel Karban, Novinky

Petrovy kameny v Jeseníkách

Křenková přiznala, že volně se pasoucí ovce s ovčákem jsou pro návštěvníky Jeseníků raritou. „Turisti to ale berou velmi pozitivně. Samozřejmě, když ovce schází z kopce a kříží turistický chodník, tak se několikrát stalo, že lidé stojí na chodníku a ovce nemají kudy projít. Takže volám z kopce: Varuj dušu na dolině, aby je pustili. Ono se to nezdá, ale když valíme z kopce, tak ty ovce jdou celkem svižně. Vědí, že bude odpočinek a voda, proto ženou. Naštěstí je brzdí pes, ale tím, že tam ti lidi stojí, je to komplikované,“ sdělila.

To, že trávit s ovcemi celé dny na svahu není žádná sranda, potvrdil ovčák David Červenka, který stádo ovládá jen pomocí svých tří psů, border kolií Odiny, Lucy a Soika. „Pro nějakého pecivála to úplně není, protože člověk se opravdu nachodí,“ stvrdil s tím, že hledět nemůže ani na počasí. „Dívám se na předpověď, a pokud by hrozil déšť, tak s sebou beru věci. Pokud už jsou ale vyloženě blesky, jdeme dolů,“ ujistil a dodal, že věcmi myslel hlavně pršiplášť s kapucí, gumáky a nepromokavé kalhoty. „V tom vydrží člověk celý den, je v suchu a pohodě,“ uzavřel ovčák.

Foto: Pavel Karban, Novinky

Praděd je se 1491 metry nejvyšší horou Hrubého Jeseníku.

Farmářka si nevěděla rady s agresivním beranem. Dostala překvapivý tip: pánský deodorant

Koktejl

Ve Francii zapsali do vesnické školy čtyři ovce, aby splnili kvótu na počet žáků

Koktejl

Výběr článků

Načítám