Hlavní obsah

Počet pacientů s rakovinou krve stoupá. Včas ji odhalí pouze preventivní prohlídky

Krev je nenahraditelná tekutina, kterou nutně potřebujeme k životu. Jde se o krev vůbec „starat“ a může onemocnět podobně jako plíce nebo ledviny? O tom, co krev může trápit, jak to vůbec poznat a jak ji hlavně léčit, přišel do podcastu Neklepat promluvit primář Centrálních hematologických laboratoří Ústavu lékařské biochemie a laboratorní diagnostiky a první interní kliniky hematologie 1. lékařské fakulty Univerzity Karlovy a Všeobecné fakultní nemocnice v Praze Martin Špaček.

Neklepat: Martin ŠpačekVideo: Novinky

Článek

Témata dnešního dílu:

  • Jak se projevuje rakovina krve? (7:20)
  • Které nemoci krve se týkají mladších ročníků? (9:15)
  • Které nemoci krve se týkají starších ročníků? (11:03)
  • Proč je tak moc důležitý celoživotní zdravý životní styl? (16:55)
  • Proč výskyt pacientů s rakovinou krve dramaticky stoupá? (23:40)

„Krev je naprosto nezbytně důležitá tekutina, respektive z velké části je to tekutina, ale z velké části jsou to rovněž různé krevní buňky, červené krvinky, bílé krvinky, krevní destičky a další. Těch funkcí je také opravdu celá řada. Jedna z nich je například transportní přenos živin, přenos různých plynů, kyslíku,“ řekl v úvodu podcastu primář Martin Špaček.

Krev má tedy mnoho funkcí, ale může také onemocnět různými nemocemi. Některé choroby vznikají přímo v krvetvorných buňkách, především se jedná o nádorová onemocnění krve. Některé krevní poruchy mohou být i vrozené. Nejčastější jsou ale příčiny získané, například u chudokrevnosti způsobené nedostatkem železa.

Darováním ledviny se váš život nezmění, ale jiný tím zachráníte

Neklepat

Jak zjistíme, že s krví něco není v pořádku?

Onemocnění krve bohužel nelze odhalit bez pomoci lékaře. Nejlepší prevencí je proto chodit na pravidelné prohlídky. „Už jenom samotný krevní obraz, což je velice jednoduché, rychlé, levné vyšetření, může odhalit skutečně mnoho poruch nebo nemocí krve. Zrovna právě chudokrevnost a anémie se tím odhalí úplně jednoznačně,“ vysvětluje Špaček s tím, že toto vyšetření bez problému provede praktický lékař.

U některých onemocnění lze rozpoznat určité příznaky, které napovídají, že něco není v pořádku. Tyto příznaky jsou ale většinou velmi nespecifické a mohou se naskytnout i u úplně jiných onemocnění. Například u chudokrevnosti jde o velkou únavu, dušnost, slabost a nepravidelnost srdečního rytmu.

Foto: Novinky

Primář Centrálních hematologických laboratoří Ústavu lékařské biochemie a laboratorní diagnostiky Martin Špaček

To, že máme nějaké onemocnění krve, ale také vůbec nemusíme vědět. Například trombofilie je vrozená dispozice ke tvorbě krevních sraženin. „Problém je, že se může poznat až v okamžiku, kdy pacient onemocní nebo vznikne trombóza. Pokud je tam nějaká vrozená dispozice, tak se na ni nemusí přijít, pokud se neudělá příslušné genetické testování,“ doplňuje primář.

Největší mýty o zdraví krve: červená řepa a červené víno

Mnoho z nás jistě zaslechlo, že různé superpotraviny zázračně vyřeší naše zdravotní problémy. Bohužel nic takového neexistuje. V dlouhodobém měřítku hraje největší roli zdravý životní styl, pravidelný fyzický pohyb a duševní rovnováha.

„Samozřejmě cokoliv červeného se asociuje s krví, ale bohužel, jsou to mýty. Rozhodně ale červená řepa nikomu neuškodí a červené víno v rozumné míře si myslím můžeme dovolit,“ konstatuje Špaček.

Dramaticky narůstá počet autoimunitních onemocnění

Zdraví

Vyhýbat bychom se ale měli nadměrnému pití alkoholu a zejména kouření, které může pacientům komplikovat léčbu. Na vznik rakoviny krve má také vliv chronický stres a celková zátěž organismu.

„Je nutno říct, že výskyt nádorových onemocnění krve stoupá. Když se podíváme na statistiky v průběhu let, tak je tam jednoznačně vzestup. Myslím si, že je důležité dodržovat preventivní prohlídky. I obyčejné vyšetření, krevní obraz za pár korun, který běžně udělá praktický lékař, tak opravdu může leckdy odhalit závažnou chorobu a může ji odhalit včas,“ dodává Špaček.

Více o tom, jak probíhá léčba onemocnění krve a zda ji proplácí zdravotní pojišťovna, se dozvíte v dnešní epizodě, kterou si můžete přehrát v úvodu článku.

Moderátorka Kristýna Léblová a kapacity z medicínského prostředí. Neklepat vychází každý druhý čtvrtek.

Odebírejte podcast také na Spotify, Apple Podcastech či platformě Podcasty.cz a zapněte si upozornění na nové díly.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Související témata:

Výběr článků

Načítám