Hlavní obsah

Po úrazu v práci skončil na vozíku. Nevzdal to a hraje ragby i hází oštěpem

Ostrava

Před rokem a půl se sedmadvacetiletému Lukáši Černotovi z Ostravy obrátil život zcela naruby. V té době pracoval jako internetový technik, žil s partnerkou a synkem Lukáškem. Jeho práce ho často posílala do výšek, což se mu stalo osudným.

Foto: Archiv Lukáše Černoty

Lukáš Černota se synem Lukáškem

Článek

Když lezl na střechu instalovat zařízení pro internetové připojení, spadl ze špatně postaveného žebříku z výšky 4,5 metru a vážně se zranil. Skončil bohužel na vozíku.

„Probral jsem se na zemi, kolem mě krev, necítil jsem tělo. Majitel mi zavolal záchranku, přiletěl pro mě vrtulník a následně mě operovali ve Fakultní nemocnici v Olomouci. Měl jsem zlomeninu šestého a sedmého obratle, nalomený první obratel a porušenou míchu,“ vzpomínal Lukáš.

Probral jsem se na zemi, kolem mě krev, necítil jsem tělo.
Lukáš Černota

Pracovní úraz se mu stal v lednu roku 2023. Necelé dva týdny strávil na anesteziologicko-resuscitačním oddělení olomoucké nemocnice, další téměř tři měsíce na tamní spinální jednotce. Vloni v dubnu byl převezen do rehabilitačního ústavu v Hrabyni na Opavsku, odkud se zpět domů vrátil po zhruba sedmi měsících v srpnu 2023.

Foto: Archiv Lukáše Černoty

Lukáš nejraději tráví čas se svým malým synem.

„Po mém návratu domů se změnilo úplně vše: skončil můj vztah, přestěhoval jsem se do bezbariérového bytu, který si dodělávám, skončil jsem v práci,“ popisoval Lukáš totální proměnu svého dosavadního života s tím, že naštěstí se rozhodl tomu nepodlehnout a být stále aktivní.

Mladý hasič málem přišel o ruku. Dnes už zase zachraňuje druhé

Lifestyle

„Mám i takovou aktivní povahu. Před úrazem byl mým největším koníčkem můj syn Lukášek, jezdil jsem na motorce nebo se věnoval airsoftu. Bavila mě i auta. V současnosti mi auto pomáhá s přesuny za synem, který žije se svou matkou, k lékaři nebo za aktivitami,“ líčil.

Hraje ragby, hází oštěpem

Lukáš se tedy nevzdal a i na vozíku začal sportovat. Zaujalo ho vozíčkářské ragby. V současnosti hraje za ostravský profesionální tým. Dále začal házet oštěpem, diskem a koulí. Nebojí se cvičit v posilovně. Dokonce už má za sebou první atletické závody, které proběhly letos na Městském stadionu Ostrava.

„Výsledky zatím nebyly podle mých představ, teprve začínám. Bylo zřejmé, že při srovnání výkonnosti s těmi, kteří se disciplínám věnují klidně i dvacet let, to nebude na medaile, ale užil jsem si to, pokračuji a chci se zlepšovat,“ plánuje mladý muž, z něhož se kvůli pracovnímu úrazu stal kvadruplegik. To znamená, že má poškozenou míchu v krční oblasti, nohy mu neslouží vůbec a ruce má oslabené.

Foto: Archiv Lukáše Černoty

Ačkoliv je Lukáš kvadruplegik, tak hraje profesionálně vozíčkářské ragby.

„Být aktivní mě nutí nejen má povaha, ale i můj zdravotní stav: mám nízký tlak a nízký tep. Abych nezakrněl, musím se hýbat, zkrátily by se mi šlachy, přibral bych. Potřebuji být v co nejlepší zdravotní i psychické kondici,“ vysvětloval mladík, který má i pracovní plány.

Už brzy by chtěl pracovat jako řidič. „Řízení auta je mou vášní od malička. Hned po škole jsem začal jezdit s náklaďákem s hydraulickou rukou. Pokud by to nevyšlo, tak bych třeba mohl pracovat doma u počítače. Vše se uvidí,“ líčil Lukáš, který pracuje i na proměně svého nového bydlení a žije hlavně pro svého malého syna.

Sbírka na speciální vozík pro Lukáše

Aby mohl pokračovat v ragby, potřebuje ragbyový vozík, jehož cena se pohybuje kolem 250 tisíc korun. Lukáš si na něj už delší dobu šetří, ale nyní mu může pomoci i veřejnost. V rámci 2222 kilometrů dlouhého cyklistického závodu Metrostav Cyklo Handy Maraton, který odstartoval 30. července v Praze a pojede celým Českem, se budou sbírat peníze i právě pro Lukáše.

Organizátorem závodu, který se jede 111 hodin formou štafety bez zastavení, je zájmový spolek Cesta za snem zaměřující se na integraci handicapovaných lidí do společnosti.

Peníze na vozík pro Lukáše budou moci lidé vyšlapat na trenažéru ve čtvrtek 1. srpna v Ostravě u Slezskoostravského hradu, kudy závodníci po cyklostezce pojedou. Za každý ujetý kilometr věnuje společnost Purposia Group, která se stala garantem sbírky pro Lukáše, padesát korun na ragbyový vozík. Více informací o závodu je zde.

Po prodělaném covidu skončil na vozíku, krátce nato mu zemřela žena na rakovinu. Igor ale nic nevzdává

Zdraví
Související témata:

Výběr článků

Načítám