Hlavní obsah

Po letech úsilí si splnil sen. Vytvořil největší klobouk na světě

Snem čtyřiadvacetiletého Američana Joshuy Kisera bylo dostat se do Guinnessovy knihy rekordů, dlouho však netušil, který z rekordů by mohl překonat. Když narazil na největší klobouk světa, měl jasno. Ovšem vytvořit ještě větší bylo nakonec mnohem těžší, než si původně myslel. Na projektu pracoval několik let.

Foto: Guinnessova kniha rekordů

Joshua Kiser si splnil sen, díky největšímu klobouku na světě se dostal do Guinnessovy knihy rekordů.

Článek

„Procházel jsem rekordy na webových stránkách Guinnessovy knihy rekordů, abych se inspiroval. Nakonec jsem narazil na fotku výstředního muže pózujícího s gigantickým cylindrem na hlavě - největším kloboukem na světě,“ uvedl Kiser, jak nápad v době koronavirové pandemie vznikl.

„Nevím proč, ale zaujalo mě to. Zavřel jsem notebook a šel hledat vhodné materiály na výrobu klobouku. Byl jsem přesvědčený, že rekord můžu velmi rychle překonat a dostat tak své jméno do historických záznamů knihy,“ dodal s tím, že realita měla trošku jinou podobu.

Větší ruce a nohy budete hledat stěží. S botami má teenager problém od páté třídy

Lifestyle

Série neúspěchů

Svůj první pokus nazval „naprostým neúspěchem“. Klobouk se tehdy snažil vytvořit z  kartonových bloků, které měl pohromadě držet suchý zip. Ten však nápor neudržel. Druhý pokus skončil podobně. Tentokrát použil dřevěné hmoždinky, které chtěl jistým způsobem spojit, ovšem ani to nefungovalo.

Foto: Guinnessova kniha rekordů

Kiser při výrobě klobouku

„Potřeboval jsem něco robustnějšího. Přemýšlel jsem o kovových tyčích, ale věděl jsem, že by byly příliš těžké,“ řekl s tím, že do té doby nejlepším nápadem bylo použití chovatelského pletiva vytvarovaného do vysokého kužele. Tento materiál se ale nakonec taktéž neosvědčil, a tak projekt na chvíli pozastavil, neboť se musel vrátit do školy.

Osvícení přišlo až po jisté době při nakupování v obchodě pro kutily, kde narazil na třímetrové hliníkové okapy. „Byly lehké, robustní a levné! Byl jsem vysokoškolským studentem, který do tohoto, nepochybně hloupého, projektu vložil víc peněz, než chtěl. Ale tohle bylo slibné, koupil jsem dva,“ sdělil Kiser.

Musel s ním ujít 10 metrů

Americký student brzy našel způsob, jak okapy spojit a jako základnu klobouku využil upravený kovový odpadkový koš. „Potřeboval jsem hodně lepicí pásky. Kovové hrany byly ostré, páska ale posloužila a díky ní mi klobouk skvěle sedl na hlavu,“ vysvětlil.

Výsledné dílo pak ještě pokryl látkou, aby vypadalo jako skutečný klobouk, přičemž se inspiroval červenobílým kloboukem Santy Clause. Jeho chlouba nakonec měřila 5,422 metru a vážila 11,975 kilogramu. Aby byl světový rekord uznán, musel s ním na hlavě ujít 10 metrů.

Foto: Guinnessova kniha rekordů

Klobouk nakonec měřil 5,422 metru a vážil 11,975 kilogramu.

Pokus o překonání původního rekordu (4,8 metru) probíhal letos v dubnu ve městě Breinigsville v Pensylvánii před zraky zástupce z Guinnessovy knihy rekordů a Kiserových podporovatelů.

„Věděl jsem, že je dostatečně velký, ale ujít 10 metrů s tímto gigantickým a vratkým předmětem na hlavě před davem bylo nervydrásající. Ale dokázal jsem to!“ uzavřel spokojeně.

V minulosti balancoval s autem na hlavě, na stará kolena se předvedl s obřím velikonočním kloboukem

Lifestyle

Výběr článků

Načítám