Hlavní obsah

Pavilon Mníšek je architektonicky zdařilou polyfunkční stavbou

Třípodlažní polyfunkční objekt školy v Mníšku pod Brdy od ateliéru Grido, architektura a design, vznikl v prostředí s bohatou okolní zástavbou, se kterým se architekti dobře vypořádali. Místo snahy o navazování na budovy okolo zvolili podobu zahradního pavilonu, jenž působí jako další samostatná a plnohodnotná stavba.

Foto: Archiv soutěže Česká cena za architekturu, Pavel Kučera Photography

Stavba se nachází v Mníšku pod Brdy ve Středočeském kraji.

Článek

Pozemek, na kterém se objekt nachází, je součástí poměrně velkého nezastavěného vnitrobloku. Ten je orámován ze severu panelákovou zástavbou a z jihu školou. Vnitroblok není strukturovaný, je to jen uzavřený prostor osetý trávou a náletovou zelení. Objekt dostavby školy se proto ocitá uprostřed tzv. socialistické zahrady a bylo velmi obtížné se s ní popasovat a zkrášlit ji. To se ale povedlo. Stavba zahrnuje na horních dvou podlažích prostory školy a družiny bezbariérově spojené s původní budovou pomocí můstku a komunitní prostory v přízemí.

Objekt má kompaktní tvar se zakulacenými rohy, což ještě více zesiluje jeho svébytný charakter. Pavilon mění urbanistickou situaci ve vnitrobloku. Buď je možné na něj pohlížet jako na altán v zahradě, nebo jako na citadelu uprostřed hradeb.

Veřejný prostor před školou nyní představuje nově vzniklé náměstí vytvořené po stranách hlavního vstupu do školy, hernu předškolního zařízení i kavárnu s vestibulem kulturního sálu. Pavilon se tedy kromě svého hlavního poslání, kterým je poskytnout prostory pro expanzi školy a kulturu města, podílí i na vytvoření aktivního veřejného prostranství mimo centrální náměstí města.

Úlohou fasády objektu se stalo vytvořit působivý obraz funkčního designu odpovídajícího době svého vzniku. Stavba je poměrně velká, proto je výraz fasády přátelský, pohostinný a otevřený. Tohoto dojmu architekti dosáhli poměrně velkou plochou prosklení a důmyslnou texturou lamelových žaluzií.

Stavba byla přihlášena do soutěže Česká cena za architekturu.

Sídlištní stavba z šedesátých let prošla kompletní rekonstrukcí a vznikl polyfunkční dům

Tipy a trendy
Související témata:
Školní budovy
Grido, architektura a design

Související články

Výběr článků

Načítám