Hlavní obsah

Otec se synem převeslovali Severní ledový oceán. Jako bychom byli několik týdnů v pračce, říkají

Dvaapadesátiletý Bulhar Stefan Ivanov a jeho jednadvacetiletý syn Maxim začátkem září po 33 dnech (Maxim se připojil později) dokončili svoji cestu napříč Severním ledovým oceánem. Dvojice, která chce svým výkonem upozornit na ochranu ohrožených druhů v oceánech, se domnívá, že jsou prvními, kdo tuto oblast světa převesloval.

Otec se synem převeslovali Severní ledový oceán.Video: Reuters

Článek

Stefan a Maxim Ivanovovi dorazili z nejjižnějšího bodu Severního ledového oceánu do nejsevernějšího v neděli 8. září. Prvně jmenovaný strávil na lodi 33 dní, zatímco jeho syn, student Stanfordské univerzity, se přidal později po ukončení stáže v New Yorku.

„Byl to obrovský boj se Severním ledovým oceánem. Příliš nespolupracoval, měli jsme boční větry, proudy nás tlačily různými směry. Bylo to, jako bychom byli několik týdnů v pračce,“ popsal strastiplnou cestu Stefan Ivanov.

Myšlenka převeslovat Severní ledový oceán u nich vznikla v roce 2019, kdy začali stavět svoji loď. O rok později se Maxim stal nejmladším veslařem, který společně se svým otce překonal Atlantský oceán.

Hodně času na povídání

„Je to náš koníček, ale nechtěli jsme, aby to jen tak skončilo. Chtěli jsme, pokud by to bylo alespoň trochu možné, aby to mělo nějaký pozitivní dopad na svět,“ uvedl s tím, že svým výkonem podpořili svou petici na vymezení nových chráněných oblastí v Jižním oceánu za účelem zachování biologické rozmanitosti.

Foto: Reuters

Maxim a Stefan Ivanovovi

„Cesty, jako je tato, jsou připomínkou, že i malá vítězství jsou vítězství. A když jsou těžké časy, každý jeden krok je krokem vpřed, bez ohledu na to, jak malý je,“ svěřil se Maxim.

„Myslíme si, že bychom měli být díky této expedici schopni získat titul za první kompletní převeslování Severního ledového oceánu,“ dodal Stefan, jenž si velmi cení času, který mohl strávit se svým synem. Nyní to bylo 19 dní, v Atlantiku dokonce 105. „Dotknete se hodně témat, takových, ke kterým bychom se na souši asi nikdy nedostali,“ uzavřel.

Brit jako první člověk s kardiostimulátorem dokončil veslařský závod napříč Atlantikem

Lifestyle

Výběr článků

Načítám