Hlavní obsah

Winona Ryderová: Naši patřili k hippies. Žili jsme v komunitě, která nepoužívala elektřinu

Hvězdu z ní už v sedmnácti udělala role teenagerky ve filmu Beetlejuice, další nezapomenutelné hity pak z Winony Ryderové (52) vytvořily kultovní ikonu. Právě teď natáčí poslední, pátou sezonu sci-fi seriálu Stranger Things a představí se v dlouho očekávaném pokračování fantasy Tima Burtona Beetlejuice Beetlejuice.

Foto: Vertical Ent

Život Lydie Deetzové, kterou i v novém filmu Beetlejuice Beetlejuice stále pronásleduje Beetlejuice, se obrátí vzhůru nohama.

Článek

V Beetlejuice Beetlejuice je Winona Ryderová opět Lydií Deetzovou. A co se v nové fantasy děje? Po rodinné tragédii se tři generace rodiny Deetzových vracejí domů do Winter River. Život Lydie, kterou stále pronásleduje Beetlejuice, se obrátí vzhůru nohama, když její dospívající dcera Astrid náhodou otevře portál do posmrtného života. O tom, jak si k Lydii Winona Ryderová znovu našla cestu, vypráví v nedávném rozhovoru pro magazín Empire.

„Prošla jsem s ní několika fázemi, ale vždycky jsem chtěla, aby v té postavě byla Lydia, kterou jsme znali. Po třiceti šesti letech to byla ale velká výzva. Tato Lydia mi byla blízká už jen tím, že je dnes stejně stará jako já a je vdova,“ svěřuje se Ryderová.

„Důležité ale je, že moderuje vlastní televizní show nazvanou Ghost House, a to jen díky tomu, že má stále zvláštní schopnost vidět mrtvé a mluvit s nimi. Její dcera ji ale nenávidí, zdá se, že její život nevyšel úplně podle plánu,“ přibližuje roli.

Během nedávného rozhovoru pro časopis Harper’s Bazaar Ryderová prozradila, že mívali s Timem Burtonem tajná setkání dlouho předtím, než dostal Beetlejuice Beetlejuice oficiálně zelenou. „Winona má to, co u herců miluji. Dokáže skoro vše říct pouhýma očima. Vychází jí to totiž z duše. Už proto jsem s ní chtěl pokračovat,“ říká Burton. A co k tomu dodává Jenna Ortegová, která hraje v pokračování její dceru?

Will Smith: Mizerové jsou hlavně o síle přátelství

Osobnosti

„Po zhlédnutí prvního Beetlejuice snad všechny holky chtěly být Lydií. Winona v ní předběhla dobu. Byla mladá, sebevědomá a chytrá, určitě ji dá stejně dobře i teď.“ Po úspěchu prvního Beetlejuice se Winona sama sebe ptala, proč byl právě tento film tak oblíbený.

„Pochopila jsem až později, proč v něm Lydia promluvila k tolika mladým lidem. Díky ní Beetlejuice totiž odhaluje hlubokou pravdu o tom, jaké je to být teenagerem a jaké to je, vyrůstat ve stále se odcizujícím světě. Věřím, že i v novém Beetlejuice Lydia něčím zaboduje.“

Další super role

S rolí Joyce Byersové v netflixovém seriálu Stranger Things Winona Ryderová hned souhlasila, měla pouze jednu podmínku. I tu prozradila během zmíněného rozhovoru pro Harper’s Bazaar.

„Když jsem se poprvé setkala s jeho tvůrci Mattem a Rossem Dufferovými, prohlásila jsem, že pokud by se pokračování filmu Beetlejuice začalo někdy natáčet, museli by mě ze seriálu uvolnit, abych ho mohla natočit. Souhlasili, a tak jsem roli přijala.“ Joyce teď hraje už desátým rokem.

„Je to pro mě absolutně poprvé, co hraji postavu tak dlouho. Joyce mi ale byla od začátku blízká, protože to jako svobodná matka vůbec neměla jednoduché, vlastně stále musela bojovat o přežití. Nejhezčí pro mě na celém seriálu je, že vidím dětské herce vyrůstat. Začínali stejně mladí jako já, je to pro mě až dojemné. Hodně jsem se od nich naučila, co se týče technických vymožeností, které já v té době neznala. Teď už vím, i co to je streamování,“ přiznává herečka s úsměvem.

Winona z Winony

Narodila se Cynthii a Michaelovi Horovitzovým ve Winoně, krásném městě na řece Mississippi v Minnesotě. „Moje už hodně těhotná máma viděla jednou u nás v prádelně brožuru Legenda o Winoně, indiánské dívce, po které bylo město pojmenováno, a příběh se jí moc zalíbil. Zanedlouho mě pak porodila, proto jsem Winona,“ vybavuje si po letech a přidává další vzpomínky.

„Naši patřili k hippies. Žili jsme v komunitě v Severní Karolíně, která nepoužívala elektřinu, a neznali jsme ani televizi. Já jsem se ale dívala na staré filmy, které matka primitivním projektorem na kliku promítala ve stodole. Začala jsem číst knihy a už tehdy jsem se rozhodla, že budu spisovatelkou nebo herečkou.“

Foto: Profimedia.cz

V roli Joyce Byersové v poslední sezoně sci-fi hororových Stranger Things s Brettem Gelmanem, jenž ztvárnil excentrického Murrayho Baumana.

Když jí bylo dvanáct let, přestěhovali se do Petalumy v Kalifornii. Ve škole ale hubenou dívku považovali za homosexuálního chlapce, a tak musela ze školy odejít. „Když naši viděli, jak se trápím, tak i když měli sotva na živobytí, nechali mě zapsat alespoň na tři dny v týdnu na Americkou konzervatoř v San Francisku. Tam mě začali posílat na konkurzy. Na ten první ve čtrnácti nikdy nezapomenu. Přijeli jsme tam ve starém volvu, a když jsem pak vešla do studia s nejmodernější technikou, vůbec jsem nevěděla, která bije,“ vzpomíná.

Na rodiče Winona nedá dopustit. Z matky se posléze stala úspěšná producentka videí, z otce vydavatel a knihkupec. „Jim vděčím za to, že ze mě vychovali silnou osobnost, která si může věřit. Díky nim jsem pochopila, že je dobře, že jsem jiná než ostatní, a že jsem ani v hraní nemusela nikoho kopírovat,“ dodává pyšně.

Anya Taylor-Joy: Ve škole jsem byla nemilosrdně šikanovaná

Osobnosti

Idol a kleptomanie

Křehká hnědovláska s mandlovýma očima, která se měla vdát za Johnnyho Deppa, byla idolem devadesátých let. Po filmu Beetlejuice (1988) přišel Střihoruký Edward (1990), Dracula (1992), Věk nevinnosti (1993), Čarodějky ze Salemu (1996), Narušení (1999) i Podzim v New Yorku (2000). Už v té době, kdy točila jeden film za druhým, se cítila vyčerpaná. Začala bojovat s úzkostmi a nespavostí, léčila se s depresemi, propukla u ní i kleptomanie.

Během pokračování v rozhovoru pro Harper’s Bazaar se také zamyslela nad některými deníky, které si vedla ve svých třiceti letech. „Ukazují, že jsem procházela těžkým obdobím, protože jsem je psala v depresi. Ale starala jsem se o všechno jiné než o sebe.“

S rokem 2001 přišel medializovaný skandál, kdy Ryderovou přistihli, jak krade luxusní oblečení. Byla odsouzena k veřejně prospěšným pracím, dostala pokutu a Hollywood jí na řadu let zavřel dveře.

„Věděla jsem, že to moje kariéra odskáče. Tehdy mě hodně mrzelo, jak moc se na tom podepsala média, ani Hollywoodu jsem to nemohla vyčítat,“ vzpomíná. Využila ale druhou šanci. Svůj herecký talent hned předvedla v mysteriózním dramatu Černá labuť (2010). Režisér Černé labutě Darren Aronofsky na ni vzpomíná dodnes: „Jakmile se Winona objeví, okamžitě přiláká divákovu pozornost. K tomu, aby zabodovala v roli stárnoucí primabaleríny Beth, jí na plátně stačilo sotva dvacet minut.“

Winonino štěstí

V srpnovém rozhovoru pro časopis Harper’s Bazaar pak Winona prozradila i vše o vztahu s americkým módním návrhářem Scottem Mackinlayem Hahnem (53). Setkala se s ním poprvé na premiéře filmu Černá labuť v roce 2010.

„Je tak skvělý. Opravdu je. Mám ohromné štěstí. Je úžasné, že toho máme tolik společného, i když není z branže,“ pěje na něj chválu Winona a pokračuje: „Hahn je spoluzakladatelem značky, která se zaměřuje na výrobu organické bavlny Loomstate. O zábavním průmyslu toho ví ale hodně málo. Vždyť mě ani nepoznal, když jsme se poprvé setkali. Myslel si, že jsem Milla Jovovichová, řekl mi, že jsem byla skvělá v Pátém elementu. Co tedy dodat? Cítím neuvěřitelné štěstí, že jsem mohla žít tento život, jakkoli intenzivní a strhující byl, a navíc teď s pohodovým Hahnem,“ dodává Winona Ryderová.

Víte, že…

  • Nominace na Oscara má za Věk nevinnosti (1993) a Malé ženy (1994), nominaci na Zlatý glóbus (2017) za nejlepší herečku v seriálu Stranger Things.
  • V roce 1998 o ní vyšel životopis od Nigela Goodalla.
  • Nebyla nikdy vdaná, zasnoubená byla kdysi jen s Johnnym Deppem.
  • Umělecké jméno má podle oblíbeného muzikanta Mitche Rydera.
  • Léta nebyla na sociálních sítích, teď má na instagramu winonaryderofficial skoro šest set tisíc sledujících.

Ryan Gosling: Rodina je mou největší investicí

Osobnosti

Související články

Výběr článků

Načítám