Hlavní obsah

Scarlett Johanssonová: Doma jsem jen máma

Doménou rodačky z New Yorku jsou vedle výborných komedií akční dobrodružné sci-fi. Nyní Scarlett Johanssonovou (39) znovu uvidíme ve vtipné romantické komedii Vezmi mě na Měsíc. Oblíbená herečka je sice na velkém plátně superhrdinkou z Avengers či Black Widow, doma si ale jako dvojnásobná matka užívá roli mateřskou.

Foto: Falcon

V komedii Vezmi mě na Měsíc Scarlett Johanssonové výborně sekundoval herecký kolega Channing Tatum

Článek

Scarlett Johanssonová má desetiletou dceru Rose Dorothy, jejíž otec je francouzský umělecký kurátor Romain Dauriac, a tříletého syna Cosma s americkým moderátorem Colinem Jostem. V jednom z posledních rozhovorů pro časopis People řekla: „Naštěstí pro všechny doma jsem jen máma. Existuje však jedna výjimka: Někdy jsem Černá vdova, když se to mé dceři hodí a může se pochlubit, že její matka je superhrdinka.“

Scarlett si na svých dětech velice zakládá, prosadila si u nich i květinová jména a prozradila: „Rose Dorothy byla pojmenována po francouzské babičce, a protože se narodila v době, kdy jsou růže v plném květu, je taky růže. Byla to zase zpočátku jen Rose, která hned souhlasila, abych jejího novorozeného bratříčka pojmenovala Cosmo, což je sladká květina v různých odstínech oranžové a žluté. Takže obě moje děti jsou květiny.“

Herečka a producentka

Proč Scarlett Johanssonová ale tolik stála o to, aby vytvořila roli v komedii Vezmi mě na Měsíc, což je podle ní okouzlující příběh, odehrávající se během vesmírných závodů v šedesátých letech, o fámách, že NASA zfalšovala přistání na Měsíci: „Vždycky mě fascinovalo všechno kolem vesmíru a naprosto originální scénář Vezmi mě na Měsíc od Rose Gilroyové mě nadchl natolik, že jsem okamžitě přijala nejen roli špičkové PR specialistky Kelly Jonesové, ale jsem i producentka filmu.“

Geoffrey Rush: Rukama mi prošlo několik krásných žen

Osobnosti

Kelly má za úkol vytvořit choreografii falešného přistání na Měsíci pro případ, že by to skutečné nevyšlo. K tomu ale potřebuje navázat romantický vztah se zaměstnancem NASA Colem Davisem, což, jak vtipkuje Scarlett, jí nedělalo vůbec žádný problém. „Vezmi mě na Měsíc je velkofilm, který působí nostalgicky a zároveň moderně. Je to druh filmu, po kterém vždy sáhnu a který dnes v kinech uvidíte jen zřídka. Takové romantické komedie jsou totiž nejobtížnější,“ svěřila se Johanssonová časopisu Entertainment Weekly.

S jejím názorem souhlasí režisér Greg Berlanti. „Scarlett si pro svůj první velký produkční film vybrala originální příběh pro široké publikum. Ty jsou v dnešní době skutečně jedny z nejobtížnějších na provedení, protože o pozornost diváků bojuje velká konkurence. Doufám, že každý opravdu ocení nejen její herecký výkon, ale také její úsilí, aby se film opravdu natočil.“

Vezmi mě na Měsíc je film, který působí nostalgicky a zároveň moderně. Po takovém vždy sáhnu

Přestože je Vezmi mě na Měsíc fiktivním pohledem na vesmírný závod, Berlanti chtěl, aby prostředí působilo co nejskutečněji. „Natáčeli jsme choreografii samotného falešného přistání na Měsíci na naší falešné lunární scéně. Sledovali jsme kaskadéry, jak provádějí všechny pohyby, a přitom jsme poslouchali aktuální reportáž od Waltera Cronkiteho - bylo to prostě neuvěřitelné. Bylo to jako sledovat přistání na Měsíci v přímém přenosu přímo na vlastní oči,“ vzpomíná Scarlett.

Známou se stala Scarlett Johanssonová až po Zaříkávači koní (1998), přestože čtrnáctiletá handicapovaná Grace byla už její sedmou rolí. Velmi úspěšný rok zažila díky Dívce s perlou (2003), v níž hrála vedle Colina Firtha sedmnáctiletou protestantskou služebnou významného nizozemského barokního malíře Vermeera. Ovace sklidila tentýž rok za roli dvacetileté Američanky Charlotte ve filmu Sophie Coppolové Ztraceno v překladu. Po akčním filmu Dokonalý trik Christophera Nolana (2006) s Michaelem Cainem a Christianem Balem šla obrazně z ruky do ruky dalším špičkovým tvůrcům a hercům.

Anya Taylor-Joy: Ve škole jsem byla nemilosrdně šikanovaná

Osobnosti

Black Widow

Velkou satisfakci dostala už jako hvězda Avengers v akční dobrodružné sci-fi Black Widow (2021), kdy se konečně dočkala svého prvního sólového dobrodružství. Role Black Widow pro ni nebyla zadarmo. „Hrála jsem ji už od roku 2010 a do postavy jsem investovala hodně času i sil, naučila jsem se částečně i rusky. Věděla jsem, že musím nový příběh natočit co nejrychleji, v době, kdy jsem ještě měla chuť obléknout se do toho upnutého kostýmu. Do té doby jsem nepřibrala ani deko, fyzička, kterou jsem díky této postavě měla, byla něco neskutečného. Věděla jsem ale, že po Rose chci ještě jedno dítě a že pak se tolik hlídat nebudu,“ směje se dnes už zase štíhlá maminka dvou dětí.

Foto: Falcon

V akční dobrodružné sci-fi Black Widow se konečně dočkala svého prvního sólového dobrodružství

Chystané novinky

Letos se ještě Scarlett objeví v animovaných Transformers Jedna, na rok 2025 chystá tři filmy. V akční komedii The Phoenician Scheme (Fénické schéma) Wese Andersona bude spolu s jeho dalšími oblíbenými herci včetně Toma Hankse. Zápletku drží režisér ale zatím pod pokličkou. Další je komedie/horor/muzikál Little Shop of Horrors. V malém obchodu s hrůzami najde praštěný květinář svou šanci na úspěch a romantiku s pomocí obří lidožravé rostliny, která se dožaduje krmení. Zahraje si v něm i s Chrisem Evansem nebo Taronem Egertonem.

Umělec a umělá inteligence aneb právo se chránit

A třetí je dobrodružná sci-fi Jurassic World 4 režiséra Garetha Edwardse. Ten, jak říká, miluje Jurský park už od roku 1993, takže tato příležitost byla a je pro něj jako sen. Současný problém je použití nebo spíš zneužití umělé inteligence v kreativní práci. Právě na to Scarlett Johanssonová upozornila ve svém nedávném prohlášení, v němž obvinila generálního ředitele OpenAI Sama Altmana z vytvoření hlasu pro systém ChatGPT, který zněl „děsivě podobně“ tomu jejímu.

„Když jsem slyšela vydané demo, byla jsem šokována, rozzlobena a nevěřila jsem, že pan Altman bude používat hlas, který zněl tak děsivě podobně tomu mému, že ani moji nejbližší přátelé a zpravodajské kanály nerozpoznali rozdíl,“ uvedla Scarlett Johanssonová letos v květnu. „Pan Altman dokonce naznačil, že podobnost byla záměrná, a tweetoval jediné slovo, „Ona“ - odkaz na film, ve kterém jsem namluvila pro chatovací systém Samanthu, umělou inteligenci, která si vytváří intimní vztah s člověkem.“

Společnost v příspěvku na blogu tvrdí, že „hlas Sky není imitací Scarlett Johanssonové, ale patří jiné profesionální herečce, která používá svůj vlastní přirozený hlas“. Právní bitva, na kterou se herečka zřejmě připravuje, slibuje být dalším thrillerem, ve kterém bude hrát hlavní roli.

Víte, že…

  • Otec Karsten Johansson je dánský architekt původem z Kodaně.
  • Scarlettin dědeček z otcovy strany Ejner Johansson byl scenárista a režisér.
  • Její matka filmová producentka Melanie Sloanová pochází z židovské rodiny z Bronxu.
  • Ona sama se označuje za Židovku.

Will Smith: Mizerové jsou hlavně o síle přátelství

Osobnosti
Související témata:

Výběr článků

Načítám