Hlavní obsah

Ryan Gosling: Rodina je mou největší investicí

Pohledný Kanaďan na sebe opět upozornil po loňském trháku o panenkách Barbie, kde vytvořil roli plastového Kena, letos přidává povedenou akční komedii Kaskadér. Úspěch ve filmech však nepřipisuje sobě, ale své manželce Evě Mendesové a jejich dvěma dcerkám Esmeraldě (9) a Amadě (8). Ty jsou pro Ryana Goslinga (43) nejdůležitější.

Foto: Foto CinemArt

Jeho role v Kaskadérovi je především pocta kaskadérům

Článek

Velký úspěch mělo jeho vystoupení na letošním předávání Oscarů, kde zazpíval ústřední píseň filmu Barbie I’m just Ken. V Kaskadérovi hraje s Emily Bluntovou z oscarového Oppenheimera.

Pocta kaskadérům

Kaskadér, film společnosti Universal, je volnou adaptací úspěšného televizního seriálu z 80. let The Fall Guy s populárním hercem Lee Majorsem. Ryan Gosling v něm hraje kaskadéra Colta Seaverse, který patřil v minulosti mezi nejlepší. Po pádu z velké výšky ale skončil s polámanými zády a s rozchodem s láskou Jody Morenovou v podání Emily Bluntové.

„Bylo mi velkou ctí pokračovat ve stopách ikonického Lee Majorse. Kaskadér je milostným dopisem kaskadérské komunitě,“ prozradil Ryan Gosling v nedávné Noční show moderátorovi Jimmymu Fallonovi a pokračoval: „Velice respektuji lidi, kteří riskují své životy v zákulisí Hollywoodu, zvláště poté, co jsem při natáčení musel předvést svůj vlastní kaskadérský kousek. Byl jsem přitom tak vyděšený, že jsem si musel nasadit sluneční brýle, abych skryl strach v očích. Udělal jsem tedy jen pár náročnějších pádů, ale všechno ostatní je a vždy bylo na špičkových kaskadérech. Jsou to právě oni, kteří po staletí dělají hollywoodské hvězdy tím, čím jsou.“

Bill Murray: Na zápas nikdy nepozvu kamarády, kteří jsou lepší než já

Móda a kosmetika

Čtyři roky bez Hollywoodu

Podle znalců patří rodák z Ontaria mezi největší herce své generace. Gosling, který hrál bez přestávky od roku 1996, se s natáčením rozloučil v roce 2018 po ztvárnění kosmonauta Neila Armstronga v životopisném snímku První člověk o přistání posádky Apolla 11 na Měsíci. Čtyři roky, kdy se stal už dvojnásobným otcem, se věnoval výhradně rodině.

Foto: Foto Vertical Entertainment

V komediální fantasy s fantastickou Margot Robbie nečekaně zabodoval i jako Ken

V roce 2022 se vrátil v drsném akčním thrilleru The Gray Man. S filmy stejného žánru, obsahujícími hodně násilí, měl už zkušenosti. Hrál například v krimi thrilleru Drive (2011) nebo v Gangster Squad - Lovci mafie (2013).

„Násilí ve filmech na mě mělo velký vliv. Ještě jako kluk jsem viděl Ramba: První krev (1982). Den nato jsem vzal do školy nůž a všechny s ním ohrožoval. Až později mi došlo, co může násilí udělat s mladými lidmi, jak strašně nebezpečné je pro všechny. I proto jsem po letech chtěl natočit Drive (2011), krimi z drsného prostředí zločineckých gangů. A stále si myslím, že je důležité na plátně ukázat, před čím se mít v reálném životě na pozoru.“

Tah na branku

Od začátku herecké dráhy se Gosling nebojí riskovat. Odpovídá to jeho filozofii. Říká: „Je lepší se přecenit než nezkusit něco, o čem si myslíte, že je nad vaše síly.“ Proto si od počátku vybíral tak komplikované role, jako byl například mladý Žid, který se v kontroverzním snímku Svatý boj (2001) stane neonacistou.

O pár let později se pustil do náročné role milenecké a bravurně zahrál zamilovaného mladíka Noaha ve staromódní romanci Zápisník jedné lásky (2004). Získanou popularitu zúročil jak v thrilleru Hranice života (2005), tak v dramatu Half Nelson (2006), kdy za roli problematického učitele tělocviku dostal v sedmadvaceti první nominaci na Oscara. Zabodoval i v krimi thrilleru Za borovicovým hájem (2012).

Je lepší se přecenit než nezkusit něco, o čem si myslíte, že je nad vaše síly

Pohybově nadaný a talentovaný muzikant Ryan ukázal i své komediální vlohy v muzikálovém snímku La La Land (2016). Oceněním jeho herectví bylo i rok nato jeho obsazení do pokračování mysteriózního sci-fi snímku Blade Runner 2049 spolu s Harrisonem Fordem. Pak přišel První člověk a Ken v Barbie.

Jenna Ortega: Čím více času na sociálních sítích trávíme, tím více sebeúcty ztrácíme

Móda a kosmetika

Za borovicovým hájem

Při natáčení tohoto kriminálního dramatu si jeho srdce získala o šest let starší americká herečka kubánského původu Eva Mendesová. Ryan hrál motocyklového kaskadéra a ona jeho bývalou milenku, která tajně porodí syna.

V roce 2011 spolu začali žít a tři roky nato mu Eva porodila dnes už devítiletou Esmeraldu, další dceři, Amadě, je osm. Ryanovi přátelé jen dodávají, že herec zbožňuje děti a moc to s nimi umí. A Eva se podle nich pro mateřskou roli narodila.

Foto: Foto © Silverwood Films

S Evou Mandesovou v drsném krimi snímku Za borovicovým hájem

A zase Ken a jeho děvčata

Právě Evě Mendesové a jejich dvěma dcerám Ryan Gosling připisuje zásluhy za svůj nezapomenutelný výkon, když na Oscarech 2024 zazpíval svou ústřední píseň z Barbie I’m Just Ken. Opět se o tom zmínil v rozhovoru na světové premiéře filmu Kaskadér na březnovém filmovém a hudebním festivalu v Austinu. „Přišly na zkoušku a daly mi nějaké tipy. Jsou obrovskou součástí mého života. Jsou to moji andělé.“

Po Oscarech, krátce po Goslingově vystoupení, kdy ho partnerka s dcerami povzbuzovaly už z domova, sdílela Eva na Instagramu fotku s hravě humornou zprávou pro Goslinga: „Dovezl jsi Kena až na Oscary, RG. Teď pojď domů, musíme dát děti do postele.“

A co říká šťastný Ryan Gosling? „Moje rodina je největší investicí. Jsem s člověkem, s nímž chci být, nehledám nikoho jiného a jsem šťastný, že máme dvě nádherné, zdravé dcery. Chci, aby vyrůstaly tak normálně, jak to jen půjde, náš soukromý život budu chránit co nejvíc.“

Víte, že…

Je výborný muzikant. V roce 2007 s přítelem Zachem Shieldsem založili indie rockovou skupinu Dead Man’s Bones. V říjnu 2009 vydali své první stejnojmenné album Dead Man’s Bones v duchu Halloweenu a uskutečnili turné po Severní Americe.

Jeho režisérský debut byl pohádkový příběh o lásce, rodině a boji o přežití tváří v tvář nebezpečí Lost River (2014), do kterého obsadil Evu Mendesovou.

Je spolumajitelem Tagine, marocké restaurace v Beverly Hills v Kalifornii, a stále vylepšuje nabízené menu.

Anthony Hopkins: Než mě herecká paměť opustí, rozhodl jsem se napsat svůj životní příběh

Móda a kosmetika

Výběr článků

Načítám