Hlavní obsah

Matka feminismu Betty Friedanová

Bojovnice za rovná práva žen Betty Friedanová zažila „americký sen“ hospodyňky, pro kterou měl být vrchol štěstí rodinný život. Díky tomu věděla, jak je důležité vysvobodit ženy z této stereotypní představy.

Foto: Profimedia.cz

Americká spisovatelka a bojovnice za práva žen Betty Friedanová

Článek

Bettye Naomi Goldsteinová se narodila ve státě Illinois jako nejstarší ze tří dětí rusko-maďarských imigrantů. Ve vysokoškolském studiu ji podporovala matka, která pracovala jako redaktorka místních novin do doby, než porodila děti a stala se ženou v domácnosti.

Tato „kariéra“, před sto lety u žen běžná, jí nepřinesla dostatečné životní naplnění, proto podporovala dceru ve vzdělání. Betty tak v roce 1942 absolvovala psychologii na Smith College a následující rok získala prestižní stipendium v témže oboru na University of California v Berkeley. Studium však ukončila kvůli příteli, který nesouhlasil s jejím nadšením pro psychologii. Betty později litovala, zároveň se tato zkušenost promítla v jejím feministickém uvažování a literárním díle.

Matka i novinářka

Od studií na vysoké škole vystupovala jako levicová aktivistka a zapojovala se do aktivit týkajících se zlepšení pracovních podmínek a práv žen. Během druhé světové války se usadila na Manhattanu, kde působila jako reportérka pro Federated Press a jiné noviny. V roce 1947 se vdala a porodila postupně tři syny. Zároveň nadále pracovala, přispívala do různých ženských časopisů. V roce 1956 se rodina přestěhovala na předměstí New Yorku, kde Betty poznala typický život tehdejších amerických žen v domácnosti.

Lékařkou době i mužům navzdory

Historie

Zjistila, že je mnoho z nich nespokojených. Sbírala rozhovory a konzultovala své poznatky s experty v oboru psychologie. To vše shrnula do knihy Feminine Mystique (1963), která jí přinesla nevídaný úspěch a odstartovala druhou vlnu amerického feminismu trvající až do 90. let 20. století. Na „domácím poli“ však kniha prohloubila manželské neshody a vedla k rozvodu.

Kniha změnila život i mnoha jiným ženám, naštěstí však v dobrém. Díky ní se začalo veřejně mluvit o tabuizovaných tématech. Betty se totiž zaměřila na „bezejmenný problém“ skrývající se v nitrech generace Američanek ze střední vrstvy, totiž na frustraci, úzkosti a nedostatek vlastní identity. Smysl života měly podle tehdejších norem nacházet v roli matky, manželky či hospodyně, což se pochopitelně mnohým z nich nedařilo.

Betty Friedanová (1921–2006), americká feministka, spisovatelka, novinářka a aktivistka

  • Představitelka feministického liberálního hnutí.
  • Vůdčí osobnost druhé vlny amerického feminismu.
  • Její kniha Feminine Mystique (1963) se stala bestsellerem a otevřela diskusi o postavení žen.
  • Vzdělání považovala za důležitou možnost seberealizace každé ženy.
  • Její přínos v oblasti feminismu a emancipace jí přinesl označení „matka feminismu“.

A odtud pramenily psychické problémy, jak Betty Friedanová popsala: „Pokud ženu padesátých či šedesátých let začalo něco trápit, bylo jí zkrátka předem jasné, že problém je třeba hledat buď v manželství, nebo přímo v ní. Žila totiž v domnění, že ostatní ženy jsou s tím, jaký vedou život, spokojené. Co to bylo za ženu, když ji plně neuspokojovalo voskování kuchyňské podlahy?“

Foto: Profimedia.cz

Betty Friedanová se stala legendou a ikonou žen bojujících za rovná práva

Vzdělání a samostatnost

V souladu s tímto obecně přijímaným názorem vycházela řada periodik, v nichž byl stereotypně zobrazován americký ideál a zároveň úděl: žena jako spokojená hospodyňka. Profesní kariéra byla naopak chápána jako doména neprovdaných, ztroskotaných a nešťastných osob. Ženu měly zaměstnávat pouze domácí práce a výchova dětí, jinde se ctižádost nepovolovala.

Život v poválečném světě byl už sám o sobě složitý, o to více Betty chtěla prosadit, aby ženy žily šťastněji. Věřila, že se jim to podaří, pokud se budou moci seberealizovat, hledat vlastní identitu, to znamená nežít životy svých mužů, a také přímo zasahovat do společenského dění.

První tatérka v Americe: Cirkusačka s mužskou kůží

Historie

Zasazovala se o rozšíření povědomí o tom, že by ženy měly mít možnost, budou-li chtít, opustit prostředí domácnosti. Proto bylo podle ní důležité, aby dbaly na vzdělání a získaly práci. Betty si ovšem také velmi dobře uvědomovala, že pro ženy je mnohdy jednodušší žít v zastoupení a vedle partnerů než přijmout za sebe a svůj život odpovědnost. Proto je stále motivovala k přemýšlení o tom, že naplnění nepřinese manžel, děti ani sex, protože důležitá je samostatná a tvůrčí práce.

Uznání i komplikace

V roce 1966 stanula Betty v čele Národní organizace žen sdružující ženy i muže, jejichž cílem bylo prosazování dodatku o rovnoprávnosti do americké ústavy. Organizace také řešila prosazování ženských práv v politické, sociální i pracovní oblasti a nedostatek příležitostí pro ženy v politice i ve vzdělání.

Její činnost jí přinesla uznání i četné komplikace. Syna Jonathana například nepřijali na Princeton University právě proto, že jeho matka byla považována za revolucionářku. To byl jeden z nepříjemných důsledků jejího odhodlaného boje, kterým se zasloužila o revoluční změny v životech žen i mužů, z nichž mnohé přetrvávají dodnes.

Malé ženy, velké činy

Tímto seriálem chceme vzdát hold ženám, které se dokázaly vymknout zvyklostem své doby. Jejich výchozí životní situace nebyla vždy příznivá. Svými výkony a leckdy i způsobem života se podílely na emancipaci, změně postavení a vnímání ženy. Jejich odhodlanost, samostatnost a individualita nás ohromují i inspirují dodnes.

Hildegarda z Bingenu: Světice s duchem kacířky

Historie
Související témata:

Výběr článků

Načítám