Hlavní obsah

Kuchařka Besky: Jsem holka, co na sobě maká

10:40
10:40

Poslechněte si tento článek

Jmenuje se Veronika Beskydiarová, ale všichni ji znají jako Besky. Ve svých jednatřiceti má za sebou vítězství v kuchařské soutěži MasterChef, vydala dvě knihy receptů, pořádá kurzy pečení dortů a teď je průvodkyní zábavné kuchařské show Ledničko, vyprávěj! Spolu s ní v ní každé nedělní dopoledne vystupují dva známí šéfkuchaři Jan Punčochář a Přemek Forejt, jinak porotci soutěže amatérů MasterChef. Právě tu Veronika před třemi lety vyhrála.

Foto: Petr Horník

Veronika Beskydiarová alias Besky

Článek

V soutěži mluvila rodnou slovenštinou, stejně jako posléze ve Víkendové snídani na Nově, ve slovenštině dělala i casting na Ledničko, vyprávěj! Jenže ta se natáčí v češtině.

„V Čechách žiju deset let a celou tu dobu jsem byla přesvědčená, že to jsou tak blízké, provázané jazyky, že se to není potřeba učit. Narazila jsem ale na spoustu nových slov, na rozdíly v intonaci, přízvuku, v délkách samohlásek, důrazu na předložky. Takže chodím na kurzy na DAMU a doufám, že se tak víc přiblížím českým divákům. Kdybych se držela slovenštiny, nemuselo by se jim to líbit.“

Na nelichotivé poznámky na svou češtinu občas naráží na sociálních sítích. Ty k její práci neodmyslitelně patří. „Na instagramu mám 150 tisíc sledujících, je to příjemná, slušná komunita, se kterou jsem ráda v kontaktu. Jsou to třeba lidé, kteří si koupili moje knihy (Vaříme nebesky a Pečeme nebesky) nebo absolvovali jeden z mých kurzů a zajímají je nové recepty, tipy a triky při pečení a vaření. Když ale vykročím mimo tuhle bublinu, třeba na facebook, už vidím jiné komentáře – na to, jak mluvím česky, jak vypadám, vystupuju. Každý má právo na názor, jde ale o to, jak se ten názor vyjádří.“

Kristína Nemčková: V michelinské restauraci je to jako na vojně

Móda a kosmetika

Kdyby si měla, stejně jako její hosté v pořadu, vybrat ze své lednice surovinu, která tam nikdy nechybí, byl by to „fakt intenzivní, uleželý sýr“. „To máme rádi k televizi. Můj partner (herec Adam Vacula) je milovník filmů, bývají i tříhodinové, takže si k tomu dáme občerstvení.

Moje lednička by hlavně vyprávěla hodně vegetariánský příběh. Já jsem všežravec, ale Adam je vegetarián, a tak se lednička musela přizpůsobit. Přizpůsobila jsem se i já, maso mi nijak nechybí, občas si ho dopřeju v restauraci. Máme tam tedy hodně zeleniny, kvalitních sýrů, jogurty, tofu, seitan, tempeh a další bílkovinné náhražky.“

Samouk z Banské Bystrice

Její televizní i podnikatelskou kariéru nastartovalo skromné přání: krásný narozeninový dort. „Nikdy jsem ho nedostala. U nás doma se moc nepeklo, v obchodech se tenkrát prodávaly jen těžké, nízké dorty. Začala jsem se zajímat o recepty, vyhledávala jsem literaturu.“ Doma to v kuchyni brzy vonělo buchtami a cheesecaky.

Foto: Archiv TV Nova

S hercem Adamem Vaculou, hvězdou seriálu Zlatá labuť, tvoří pár třetím rokem. Společně natáčejí zábavná videa na sociální sítě.

Mezitím vystudovala gymnázium v Banské Bystrici, v Bratislavě získala bakaláře z mediálních studií. Lákala ji však Praha: „Byla to pro mě skutečná metropole a zároveň pořád ještě domov.“ Zanedlouho zdobil její jméno inženýrský titul z ekonomie, obor marketing.

Teď na internetu nejvíc sleduji, co se děje v Dubaji. To je dnes cukrářská mekka.

„Už jako dítě mě bavily reklamy. Ráda jsem se na ně koukala, ale musely mít pointu. Teď jsou na můj vkus moc agresivní. Vypadalo to, že budu pracovat v nějaké reklamní nebo marketingové firmě, a protože jsem podnikavá, založila bych si možná i nějakou vlastní. Lákaly mě nové formy reklam. Jenže mi mezi těmi tabulkami a výpočty chyběla kreativita.“

Tu nacházela v pečení nápaditých dortů. Díky internetu objevila kurzy špičkových cukrářů z celého světa a ponořila se do nich.

„Teď nejvíc sleduji, co se děje v Dubaji. To je dnes cukrářská mekka. Svět internetu teď žije dubajskou čokoládou: krásně vypadá, je vyšší, a když se rozlomí, pěkně křupne, uvnitř je pistáciové máslo a další ingredience.“

Veronika „Besky“ Beskydiarová: Zhubla jsem díky změně psychiky, ne jídelníčku

Móda a kosmetika

Soutěž, která jí změnila život

„Ještě před čtyřmi lety jsem byla holka, která ráda pekla, ale nikdo o tom nevěděl. Byla jsem čerstvě po vysoké škole a rozhodovala se, co budu dělat. Nakonec to rozsekl covid. Všechno se zastavilo a já se náhodou dozvěděla o castingu na soutěž MasterChef. Protože se nic jiného nerýsovalo, zkusila jsem to, vyšlo to a já podle toho nastavila svůj další život,“ vzpomíná.

V soutěži však nerozhodovalo jen kuchařské umění, ale i psychická odolnost. „Někdy to byla ponorka. Skončilo natáčení a vrátili jsme se na hotel, kde jsme během soutěže bydleli. A ráno znovu. Tlak na výkon byl enormní, navíc musel člověk od porotců čelit komentářům a hodnocením, které nebyly vždy příjemné. Musela jsem si zvyknout na kamery, které nás pořád zabíraly. Nikdy jsem přitom před kamerou nestála.“

Pod velkým tlakem byla, i když už soutěž skončila. Natáčet se začalo na konci roku 2020, vítězné finále se před kamerou odehrálo v lednu 2021, ale soutěž se v televizi vysílala až od listopadu. Do té doby nesměla říct, jak to dopadlo – že zvítězila. Před uvedením na obrazovkách neviděla žádnou z epizod, netušila, jak byly sestříhány, jak bude před kamerou vypadat.

K tomu, že vyhrála, přispěla podle jejích slov pokora: „Věděla jsem, že musím dohnat, co ostatní soutěžící už znali a uměli. Hodně z nich chtělo vyhrát, a dost ostře, zatímco mně sotva docházelo, že jsem se do té soutěže vůbec dostala. O to víc jsem na sobě makala. To umím dodnes.“

Po rozvodu jsem byla přes rok sama. Dostala jsem facku od života, hledala jsem se.

To, co se po skončení MasterChefa odehrálo, ji zaskočilo: „Najednou jsem na instagramu měla sto tisíc sledujících. Lidi se o mě začali zajímat. Úplně na to člověk být připravený nemůže. Měla jsem ale plán, jak s tím naložit, co chci uskutečnit.“

Jedním z prvních kroků byla změna v partnerském životě: „Odešla jsem z nefunkčního manželství, k rozvodu by ale jistě došlo i bez soutěže. Vdaná jsem byla dva roky, předtím jsme už spolu několik let žili.“

Zásadně se měnilo její profesní zaměření od marketingu ke gastru. Začala pracovat na své značce a pořádat kurzy. V současnosti jich vede deset až patnáct za měsíc, péct dorty už naučila stovky lidí.

Chuťové vzpomínky z cest

MasterChef však nebyl zdaleka jen o dortech, musela tam předvést kuchařské umění v daleko větším rozsahu. „Nezbývalo mi než se hrozně moc učit,“ vzpomíná. „Tušila jsem, co všechno musím dohnat. Neměla jsem třeba žádnou zkušenost s filetováním ryb, nikdy jsem nevykosťovala kuře, to všechno jsem se za běhu učila z videí.

Nasávala jsem to do sebe jako houba. Naštěstí jsem hodně cestovala a zůstaly mi v paměti nejrůznější chutě. Říká se, že technologické postupy se dříve či později naučíte, ale chuť se naučit nedá. Už na castingu jsem byla pochválena za thajské kari.“ Cestování dostala do vínku doslova v kolébce. Narodila se a první tři roky života prožila v Norsku.

Adam Vacula: Vítám dril a pevnou ruku

Móda a kosmetika

„Tatínek tam žil přes patnáct let, působil jako hudebník a vedl hudební školu. Dojížděl ale domů na Slovensko a tam se dali dohromady s mamkou. Ta se pak odstěhovala za ním a přišla jsem na svět,“ vypráví Veronika.

„Rodiče mi dali hrozně moc. Rok jsem mohla studovat v Americe, v Anglii, hodně jsem s nimi cestovala, byla jsem jako jedináček požehnaná. Jsem za to všechno neskutečně vděčná a snažím se jim to vracet,“ dodává s tím, že rodiče teď žijí v Praze a z maminky se stala její spolupracovnice.

Na cestách už od dětství poznávala exotické chutě v Mexiku, Thajsku, na Srí Lance, ve Vietnamu. „Asijská kuchyně mi je čerstvostí a mírnou pálivosti nejbližší a můžu říct, že ji umím nejlíp,“ připomíná. Českou a slovenskou kuchyni má ráda, když ji připraví někdo jiný: „Zbožňuju halušky i knedlo vepřo zelo, i když jsou náročné na délku přípravy i těžší na zažívání.“

Před časem se zbavila přebytečných kil, diety však žádné nedodržuje. „Stačilo mi, že jsem se vrátila k váze, kterou jsem měla. Nabrala jsem po MasterChefovi, protože jsem řešila osobní problémy. Cítím se fajn, dávám si jen pozor na rovnováhu mezi příjmem a výdejem energie.“

Ráda se hýbe, zajde do fitka nebo na tenis. „Hraju tenis od dětství, myslím, že jsem Adamovi zdatnou soupeřkou. I když jsem nad ním ještě nikdy nevyhrála.“

Našla otce svých dětí

Dalo by se vzletně říct, že vítězství v MasterChefovi přineslo Besky i novou lásku. „Spíš než samotné vítězství to byl směr, jakým se po soutěži začal odvíjet můj život,“ upřesňuje. „Po rozvodu jsem byla přes rok sama. Dostala jsem facku od života a hledala jsem se. Začala jsem zdravěji žít, zhubla jsem, nastoupila do Víkendové snídaně na Nově, dva roky jsem tam vařila.“

Před Vánocemi chtěla dát kamarádce ze štábu svoje vánoční cukroví, ale něco jí do toho přišlo, a tak poprosila maminku, aby ho kamarádce odevzdala místo ní.

„Daly si kávičku a začaly si povídat. Obě věděly, že jsem sama, ale byla jsem ve fázi, že jsem o nikom nechtěla slyšet. Bohunka, která se v té době podílela na přípravě Zlaté labutě, mamince pověděla, že v tom seriálu mají moc sympatického herce, který je taky sám. Mamka s tím hned přišla za mnou, ale já zase, ať mě nechají být. Nicméně jsem se koukla na jeho instagram a bylo to. Tohle je otec mých dětí, věděla jsem. Setkali jsme se a dva roky jsme už spolu.“

Foto: Archív TV Nova

V pořadu Ledničko, vyprávěj! chystají nedělní oběd s farářkou Martinou Viktorií Kopeckou a šéfkuchařem Přemkem Forejtem.

Pokud v Adamu Vaculovi rozpoznala otce svých dětí, nabízí se otázka, jak v tom jsou daleko. „Vždy jsem ctila rodinu. Je to pilíř, o který se opírám. Moc se na děti těším. I když od kamarádek vím, že to není v téhle rychlé a psychicky náročné době jednoduché. Ještě o tom neuvažujeme v nějakých konkrétních termínech, důležité ale je, že jsme si už vytvořili hezké zázemí. Máme oba dobrou práci, pořídili jsme si nové bydlení, takže jestli se děťátku bude chtít přijít, ať přijde. Kdy, to ještě nevíme.“

Radek Kašpárek: Jsem náročný nejen v kuchyni

Lifestyle

Výběr článků

Načítám