Hlavní obsah

Emma Stoneová: Klidně nesu kůži na trh, nebojím se riskovat

Letos v březnu vzbudil pozornost její druhý Oscar za sci-fi komedii Chudáčci, další pozornost získala svérázná rodačka z Arizony na květnových Cannes za mysteriózní drama Milé laskavosti. I ty Emma Stoneová (35) opět natočila s výstředním řeckým režisérem Yorgosem Lanthimosem.

Foto: Falcon

Oscarová Emma Stoneová v roli Belly Baxterové v drsné sci-fi komedii Chudáčci

Článek

„Mám pocit, že s ním můžu dělat cokoliv, už proto, že jsme spolu tolikrát pracovali. Věřím mu nad rámec důvěry, kterou jsem měla k jakémukoli režisérovi. A měla jsem to štěstí, že jsem mohla pracovat se skvělými režiséry. Projekty, které jsme spolu dělali, včetně Favoritky, byly stejně děsivé jako krásné,“ řekla Emma Stoneová v Cannes po premiéře Milých laskavostí.

Milé laskavosti jsou triptych se třemi odlišnými, ale vzájemně propojenými příběhy a třemi hlavními herci, z nichž každý hraje v každém příběhu jinou roli. První se soustředí na muže, jehož bohatý šéf řídí každý aspekt jeho života a ovládá i prodavačku brýlí Ritu v podání Emmy.

Ve druhém se jako mořská výzkumnice Liz vrací ke svému manželovi poté, co byla několik měsíců tragicky uvězněna na pustém ostrově. To, co by mělo být šťastným shledáním, se ale mění v psychothriller.

Winona Ryderová: Naši patřili k hippies. Žili jsme v komunitě, která nepoužívala elektřinu

Osobnosti

Třetí příběh představuje Stoneovou jako Emily, která opustila svého manžela, aby se připojila k sexuálnímu kultu. S kolegou, rovněž členem náboženské sekty, má najít spasitelku schopnou oživovat mrtvé.

„Všechny tři postavy, které hraju, mi připadaly velmi přesvědčivé. Mezi těmi třemi pravděpodobně existuje společné vlákno. Bylo výzvou tuto linii najít, odlišit ty tři a zároveň zachovat soudržnost,“ řekla Emma Stoneová.

Někteří kritici o Milých laskavostech napsali, že jsou to ošklivé příběhy o zoufalství, ovládání a ponížení, že jsou to také zlé sny. „Yorgos Lanthimos ale tvrdí, že jakkoli jsou jeho filmy kruté a temné, ba přímo sadistické, jsou nadějné, když ne ve svých zápletkách, tak ve svém humoru a katarzi,“ cituje Emma režiséra, se kterým naprosto souhlasí.

V rozhovoru pro Harper’s Bazaar Emma Stoneová zdůraznila i režisérův dokonalý cit pro návrhy kostýmů i výběr úvodní písně od Eurythmics.

Nepřekonatelní Chudáčci

Na sci-fi komedii Chudáčci ale nikdy nezapomene. Je to neuvěřitelný příběh o fantastickém vývoji Belly Baxterové, mrtvé mladé ženy, kterou k životu vrátil geniální a nekonvenční vědec Godwin Baxter.

„Dovede si vůbec někdo představit, že mrtvé ženě někdo dodá mozek dítěte a že se Bella, dospělá žena s myslí novorozence, vydává do světa na surrealistickou odyseu seberealizace? Jasně že touží po poznání. A tím, že nepodléhá předsudkům své doby, se Bella zasazuje za rovnoprávnost a svobodu. Tato role se nepodobá ničemu, co jsem kdy dělala, ani ničemu, co ještě kdy dělat budu,“ opakuje Stoneová.

Byla to radost na celý život, že jsem ji mohla hrát. Snad není nic krásnějšího a děsivějšího než Chudáčci

„Byla to radost ztělesnit ji a žít jako tato osoba, která jde životem bez jakéhokoli studu a strachu. Byla to radost na celý život, že jsem ji mohla hrát, snad není nic krásnějšího a děsivějšího než Chudáčci.“

Foto: Falcon

Emma Stoneová při natáčení jedné ze tří povídek s řeckým režisérem Yorgosem Lanthimosem

Když Emma přebírala za Bellu druhého Oscara, poděkovala své rodině včetně rodičů, mladšího bratra Spencera Stonea, manžela Davea McCaryho a v neposlední řadě i své tříleté dceři. „Moje dcera Louise je nejdůležitější, úplně změnila naše životy. Miluji tě víc než celé nebe, děvče,“ dodala Emma s odkazem na píseň Taylor Swiftové Bigger Than the Whole Sky.

Scarlett Johanssonová: Doma jsem jen máma

Osobnosti

Risk je zisk

„Chtěla jsem hrát snad od narození, vždycky mě přitahovaly komedie. Možná proto, že jsem na ně už od osmi let chodila s tátou, oba jsme je milovali a společně jsme se jim smáli,“ vzpomíná. Její touha po herectví byla tak veliká, že nakonec přesvědčila rodiče, aby mohla nechat školy.

V patnácti se s ní matka přestěhovala do Los Angeles. Přes rok ji všude odmítali, pak dostala malou roli v televizním filmu The New Partridge Family (2005). Další byla komedie Superbad (2007), po které Emma získala první hlavní roli v povedené komedii Panna nebo orel (2010). Rok nato ohromila v dramatu Černobílý svět a její kariéra pak už jen stoupala. První zlatá soška přišla za romantické muzikálové komediální drama La La Land (2016).

„Dlouho mi nedocházelo, jak šílený to byl risk odejít z nedokončené střední do tvrdého světa showbyznysu. Učila jsem se za pochodu. Věřila jsem ale svému instinktu a intuici. Vybudovala jsem si dobrou pracovní morálku a přežila jsem to. Riskovat jsem se ale nikdy se skvělou rodinou za zády nebála. Právě risk se mi poslední dobou vyplácí ve filmech Yorgose Lanthimose. Ne nadarmo se říká, že risk je zisk, a já se nebojím nést svou kůži na trh,“ pyšní se Emma.

Emma Stoneová a scenárista a komik Dave McCary se stejně jako Scarlett Johanssonová s komikem Colinem Jostem seznámili při natáčení epizody pro show Saturday Night Live. Bylo to v prosinci 2016, v říjnu 2017 spolu začali chodit, roku 2019 se zasnoubili a rok nato se vzali. V březnu 2021 se jim narodila dcera Louise.

Emma je navíc od loňského prosince nejmladší členkou jednoho z nejexkluzivnějších klubů v historii televize - Five-Timers Club. Jako host pětkrát moderovala živou show Saturday Night.

Bylo to na počest jejího satirického komediálního thrillerového seriálu The Curse (Kletba), který vytvořili a napsali komik Nathan Fielder a herec a režisér Benny Safdie, kteří hrají s Emmou v hlavních rolích. Seriál se zabývá tím, jak údajná kletba narušuje vztah novomanželského páru, který se snaží počít dítě, zatímco natáčí nový pořad pro domácí kutily.

Víte, že

  • Od roku 2021 žije s rodinou v Austinu v Texasu. Předtím prodala svoje dva kalifornské domy v Malibu a v Los Angeles. Změnu volila i proto, že trpí astmatem a ve městě andělů je hodně znečištěný vzduch.
  • V roce 2020 s manželem Davem McCarym založili produkční společnost Fruit Tree. Jejich prvním projektem byl nezávislý film Až skončíš se zachraňováním světa (2022).
  • Příštím jejím filmem bude Eddington (2025), černá komedie, kterou napsal a bude režírovat Ari Aster a kde si zahraje s Joaquinem Phoenixem. Natáčet má rovněž další Lanthimosovu sci-fi komedii Bugonia a remake jihokorejského filmu Save the Green Planet!
  • Jejím hereckým vzorem je Diane Keatonová.

Clive Owen: Dcerám jsem své filmy zakazoval

Letem filmem
Související témata:
Film Chudáčci

Výběr článků

Načítám