Hlavní obsah

Obyčejná stodola v Čilé je po zdařilé rekonstrukci skvělým místem k odpočinku

Přestavbou historické stodoly v Čilé od Filipa Noska ze studia A2F Architekten vznikl obytný dům na principu „dům v domě“. Uvnitř původní stodoly, postavené pravděpodobně na konci devatenáctého století, je dnes obytný prostor, který si nijak nezadá s komfortem běžných soudobých rodinných domů.

Foto: Archiv soutěže Česká cena za architekturu, Ester Havlová

Zajímavá stavba se nachází v Čilé v Plzeňském kraji.

Článek

Stávající budova stodoly byla postavena s pevnými, 60 cm silnými zdmi z polního kamenného zdiva. Jedna ze štítových stěn byla zbouraná, aby se otevřel výhled směrem do zahrady a dovnitř pronikl dostatek světla. Mezi stávající stěny byla umístěna nová konstrukce z masivního dřeva, aniž by bylo nutné zdivo rozsáhle izolovat.

Orientace stran budovy a propojení se zahradou byly hlavními rozhodujícími faktory pro umístění využití v rámci budovy. Obytné prostory jsou uspořádány tak, aby byla optimálně využita jižní fasáda. Je navržena jako celoprosklená fasáda a maximalizuje propojení vnitřních a vnějších prostor.

Odsazená fasáda lépe chrání před sluncem

Fasáda je odsazena, aby byla zajištěna dostatečná ochrana před sluncem. Toto uspořádání chrání interiér před zvědavými pohledy a užívání budovy je zvenčí sotva viditelné. V zadní části se nachází dílna s možností budoucího rozšíření v horním patře, které je propojeno vnitřním mostem.

Obytné prostory jsou uspořádány kolem vnitřního jádra, ve kterém jsou v přízemí umístěny služby budovy a v horním patře koupelna. Z horního patra je přes širokou terasu přístupná také zahrada. Díky tomu, že je fasáda chráněna před pohledy, se ze všech obytných a spacích prostor, ale zejména z koupelny, naskýtá působivý výhled do krajiny.

Stavba je přihlášena do soutěže Česká cena za architekturu.

Do České ceny za architekturu je přihlášeno přes tři sta staveb. Podívejte se na krásné nové vyhlídky

Lifestyle

Související články

Výběr článků

Načítám