Hlavní obsah

Obří plastika lahve bude ve vinohradě upomínkou na neveselý rok

Tři metry a třicet centimetrů na výšku, dva tisíce dvě stě kilogramů hmotnosti a k tomu ještě obří, téměř třicet kilogramů vážící vývrtka. Plastika vinné lahve, kterou v sobotu představil sochař David Kunc z Petrohradu u Loun je monument, který měl původně oslavit konec letošní sklizně. Nakonec se ovšem socha stane vzpomínkou na neveselý vinařský rok.

Foto: Miroslav Homola, Novinky

Obří plastiku vinné lahve představili David Kunc (vlevo) a Tomáš Vican na farmě Pálava.

Článek

„Velikost lahve s metrovým průměrem u dna není náhodná. Je v měřítku jedna ku deseti se skutečnou vinnou lahví, která je vysoká třiatřicet centimetrů. Vyrobil jsem ji ze syrového smrku a při dokončování jsem měl i měl obavy, jestli ji vůbec dokážu z Čech na jih Moravy sem k Mikulovu dopravit. Nakonec se to podařilo, ale vzhledem k její délce to nebyla cesta jednoduchá. Hrdlo koukalo pěkný kus z auta ven,“ smál se sochař.

Foto: Miroslav Homola, Novinky

Na mohutnou vývrtku posloužil díl nalezený na vrakovišti.

Vývrtka z vrakoviště

Jak dodal, obří lahev, kterou ještě po konečné instalaci doplní i rekordně velká vývrtka na jejíž „vrták“ použil pružinu z vrakoviště, bude nyní až do jara vysychat na nádvoří farmy Pálava, kam se na její představení a současně oficiální zakončení sklizně přišly podívat desítky lidí. Poté bude umístěna k vinohradům na cestu.

Foto: Miroslav Homola, Novinky

Na přes dvě tuny vážící plastiku obří lahve se přišly podívat desítky lidí.

Podnikání s přírodou nese rizika

„Původně měla být tato plastika ozdobou slavnosti konce sběru hroznů, kterou každoročně pořádáme. Ovšem letos není co slavit. Vždyť jsme sklidili padesát procent běžného mnohaletého výnosu. A podobně to mají i jiní kolegové v oblasti. U některých odrůd jako Merlot a Pinot noir to byla úplná katastrofa. Těchto odrůd běžně sbíráme deset tisíc kilo a letos je to pouhých sto padesát kilogramů. Takže na cuvée Jupiter, jehož základem jsou tyto odrůdy, si můžeme letos nechat zajít chuť,“ uvedl příklad Novinkám Tomáš Vican ze stejnojmenného rodinného vinařství.

„Ale rozhodně nebrečíme. Je to podnikání s přírodou, a tak s tím musíme počítat. A proto nám bude ta obří dřevěná flaška také připomínat, že příroda umí pěkně zkrotit pýchu člověka, který si občas myslí, že už je všemocný,“ dodal vinař.

Burčák jako bonbon pro dospělé. Bouřlivák z prvních hroznů je českým fenoménem

Domácí
Související témata:

Výběr článků

Načítám