Článek
„Prakticky všechny jsou na hranici životního minima, nemají peníze nazbyt, jsou samoživitelky,“ uvedla sociální pracovnice domova Milena Kuncová. „Tato forma pomoci je pro ně něco nového, standardně totiž klientky dostávají trvanlivé potraviny,“ připomněla Kuncová.
Obědy se rozdělují podle počtu dětí v rodině a tak, aby se dostalo na všechny. Počet darovaných obědů je podle Kuncové zatím dostatečný, za týden jde v průměru o čtyřicet porcí.
Petr Jícha, ředitel Správy kolejí a menz Západočeské univerzity, upřesnil: „Jedná se o zbylá jídla z předchozích dvou dnů, která jsou vždy šokově zchlazena, a charita si je dvakrát v týdnu vyzvedne. Naše obědy si zatím chválí.“ Menza, která má v Plzni dvě pobočky, denně uvaří kolem osmnácti set porcí.
Ve školních jídelnách se vyhodí třetina jídla, děti nejedí polévky, ukázal výzkum z Prahy
Spolupráci univerzity s Městskou charitou Plzeň zaštítil spolek Zachraň jídlo, který převoz jídel z menzy do zmíněného azylu zprostředkoval.
„Působíme především v roli mediátora, který dárce a příjemce propojí,“ vysvětlila ředitelka spolku Michaela Číhalíková a dodala: „Poskytujeme zdarma opakovaně použitelné nádoby a také přístup k mobilní aplikaci, jejímž prostřednictvím je jídlo darováno a ze zákona i řádně evidováno.“
Univerzita chce podle prorektora Jana Váněho k podobným krokům, které nejen pomáhají lidem v nouzi, ale také podporují udržitelnost a zodpovědné využívání zdrojů, inspirovat i další instituce a organizace.
„Tím, že přispíváme ke snížení plýtvání potravinami a zároveň pomáháme těm, kteří se ocitli v těžké životní situaci, se snažíme přinášet pozitivní změny nejen v naší univerzitní komunitě, ale i v širší společnosti,“ konstatoval Váně s tím, že snaha o vlastní udržitelné hospodaření je jednou z priorit vedení univerzity.