Hlavní obsah

Neruda s Novotným chystají v Německu největší MMA turnaj na světě

Během show z dílny česko-slovenského Oktagonu Ondřeje Novotného a Pavola Nerudy se o víkendu v německém Frankfurtu uskuteční celkem 11 zápasů tamních hvězd MMA. Na stadion Deutsche Bank Park je nyní prodáno přes 58 tisíc vstupenek, což překonalo světový rekord. Jak se podnikatelé na takovou výzvu připravovali? Přijali je Němci? A mají se ještě kam posouvat? V rozhovoru pro Novinky odpovídal čtyřicetiletý byznysmen Pavol Neruda.

Foto: Oktagon MMA

Pavol Neruda

Článek

Dlouho očekávaná show se odehraje tuto sobotu, 12. října, tedy už za tři dny. Cítíte se připraveni?

Připraveni se cítíme. Samozřejmě ale s velkým napětím, které se dá opravdu krájet. Včera jsme překročili světový rekord v počtu prodaných lístků. To byla naše hranice. To uvědomění, že děláme největší turnaj na světě, člověka velmi potěší. Je to brutální. Cítíme, že se v sobotu bude dít něco výjimečného, ale zároveň je to dvakrát větší než naše letní show v pražském Edenu. Dokonce o něco více než dvakrát větší. Věcí, které se mohou pokazit, je o mnoho více. Jedna malá chyba může vyrůst v obrovský průšvih. Jak je všechno větší, tak je to složitější.

Dá se na show na šestém největším stadionu v Německu připravit dobře se zkušeností z mnohem menšího pražského stadionu?

Třeba některé náklady jsou tentokrát obrovské. My máme šest tisíc VIP míst. Cena jen za catering pro VIP je více než půl milionu eur (přes 12 milionů korun). Tím chci říct, že některé věci nás opravdu překvapují. Kalkulovali jsme s tím, dělali jsme si budgety dopředu, ale stále nám tahle věc přijde úplně šílená, stejně tak třeba jako další vysoká položka, security.

Jinak jsme se na tom stadionu byli za poslední dva roky podívat a seznámit už několikrát. Stala se nám ale taková zajímavost. Dva měsíce jsme tam posílali všechny požadavky na kontaktní osobu a nedostávali jsme odpovědi. Už se ale blížila událost, bylo září a necelý měsíc do turnaje, a stále jsme neměli spoustu věcí vyřešených. Měli jsme do toho telefonát s vedením a tam jsme zjistili, že náš kontaktní zaměstnanec to neposílal dále. Prostě nás vyignoroval. Vše ohledně dodavatelů, stavby, no prostě to bylo velmi bizarní. Tak i takové věci se dějí a zrovna na německé straně bych to nečekal.

Měli jste dvě menší utkání v Anglii, která nedopadla úplně podle vašich představ. Kdy jste se rozhodli uspořádat show takových rozměrů v Německu?

My jsme do Německa šli dříve než do Anglie. Když jsme ale náš projekt na začátku rozbíhali, tak byl náš cíl dostat to do pražské O2 areny. Tehdy byl ten sport neznámý, a dokonce i trochu nenáviděný. Show v této aréně zněla jako úplná utopie. Po roce a půl už jsem si říkal: „Pojďme ven!“ To už jsme měli v hlavě, že Německo by mohla být první destinace. Tamní situaci jsme s Ondrou (Novotným) poprvé letěli zjišťovat do Frankfurtu v roce 2020.

Vzpomínám si, že se někde objevil plakát a díky tomu jsme si všimli, že nám začala vznikat konkurence. To nám popíchlo ego, vlastně to byl svým způsobem hnací motor. Tehdy jsme začátkem prosince kontaktovali Festhalle Frankfurt a oni nám dali termín na červen. Načež jsme museli postavit německý tým, natočit reality show, udělat pořádné promo a vše přichystat. To byl takový velký spouštěč. Věděli jsme, že ten vlak už nejde zastavit.

Foto: Oktagon MMA

Oktagon MMA se letos stal světovým rekordmanem, kdy svou návštěvností překoná i UFC, jejíž největší akce dosáhla návštěvnosti lehce přes padesát sedm tisíc diváků.

Jak Němci reagují na původně českou show, která se snaží protlačit do jejich prostředí?

Oni si obecně ten sport oblíbili. Pro ně je nyní obrovským tahákem, že na show mají své dvě domácí hvězdy. Kdyby to byli nějací dva cizinci, tak by to prostě nefungovalo. Jeden je navíc přímo z Frankfurtu a je to tam miláček. Do toho zápas odvysílá i RTL (německá soukromá televizní stanice), což je také velká věc. Stává se z toho tedy více německá věc, což byl náš záměr. Věděli jsme, že kdybychom do toho šli pod českou nebo slovenskou vlajkou příliš, tak si to tamní lidé neoblíbí. Nefunguje být ani mezinárodní, musíte prostě působit německy.

Víte kolik Čechů na zápas ve Frankfurtu dorazí?

Pětadevadesát procent našich návštěvníků budou Němci, ale vím, že dorazí i dost Čechů a Slováků.

A druhá strana? Jak vás vnímají tamní hvězdy MMA?

Hodně lidí u nás si myslí, že Oktagon je v každé zemi a my jsme tam všechny ostatní nějak porazili. Vlastně to tak ale není. V Evropě je pouze KSW (organizace smíšených bojových umění) v Polsku, ale jinak tady není žádná velká organizace. Navíc MMA není nikde tak populární jako v Česku, Polsku a na Slovensku.

Až teď se to rodí v Německu. Takže my jsme za těmi hvězdami přišli a oni už na nás hleděli ve smyslu: No… Oktagon, víme, známe. A naše show se jim líbily, tak to bylo fajn. Bylo ale stále vidět, že nás moc nechápou. Když jsme tam točili tu první sérii reality show, museli jsme jim vysvětlovat, proč by tam měli účinkovat. My jsme věděli, že se z nich stanou díky té show hvězdy. To jsme jim omílali o hlavu a oni tu velikost nedokázali pobrat.

Já jsem se upřímně bál, že nás dva s Ondrou, dva chlapy z východu, nepřijmou. Naštěstí jsou celkem ochotní konzumovat něco, co tam jiný přinese z venku. Třeba největší fanoušci wrestlingu jsou právě v Německu.

Co konkrétně tedy účastníci sobotní show ve Frankfurtu uvidí?

Bude to velké. Bude tam chrlit oheň, ohňostroje, bude tam nad diváky létat dron, který půjde živě do vysílání. Samozřejmě se dočkáme opening a half time show. Vystoupí tam John Newman, což je obrovské jméno. Britský zpěvák, který má u písničky na youtube i miliardu zhlédnutí. Máme připravené i jedinečné nástupy některých bojovníků. Bude to vlastně boj o titul krále Německa, představíme speciální pás „King of Germany“, ten bude zcela odlišný barevně. A nejen to, bude toho hodně.

Foto: Oktagon MMA

Organizace je spojena s Karlosem Vémolou (na fotografii vlevo), s nímž má ještě velké plány.

Máte se ještě vůbec kam posouvat?

Určitě. Jsou dvě roviny, kam bychom chtěli jít. První je ta, že se dá jít do ještě větší haly. Vidíme, že to jde. Tohle je šestá největší německá hala, takže nám zbývá ještě dalších pět. Ten druhý je dělat ten zápas větší svým dosahem, svou velikostí, a to nejen v rámci Německa, ale i Evropy. Umím si představit, že zápas bude sledovat 10 milionů Němců a další čtyři miliony lidí v Evropě, protože to bude velké a lidé tím budou žít. Kde se to bude odehrávat, to už nebude tak podstatné. Tohle je za mě ta meta, kam se dá posouvat. Lidé na show pojedou na tři dny jako na festival.

Co plánujete v nejbližší době v Česku a na Slovensku?

Čeká nás velký turnaj v Bratislavě (9. listopadu). To bude taková česko-slovenská našlapaná karta. Koncem roku bude v O2 areně tradiční turnaj, kde proběhne titulový zápas Lucia Szabová versus Lucie Pudilová. To je za mě velký highlight. Ještě tam možná přidáme jednu úplnou bombu a chystá se i něco s Karlosem Vémolou. Takže tento turnaj bude pecka, skvělé vyvrcholení sezony, kdy jsme jako jediní na světě vyprodali dva fotbalové stadiony a zlomili světový vrchol. A oznámíme také konec trilogie mezi Karlosem Vémolou a Attilou Veghem, to bude příští rok a bude to velkolepé.

Herec a bojovník MMA Jakub Štáfek: Když vlezete do klece, je to nekonečné

Móda a kosmetika
Související témata:
Pavol Neruda

Výběr článků

Načítám