Hlavní obsah

Nejstarší muž světa oslavil 112. narozeniny. Nevzrušuje mě to, sdělil

John Alfred Tinniswood z anglického města Southport v pondělí oslavil své 112. narozeniny. Podle Guinnessovy knihy rekordů je aktuálně nejstarším žijícím mužem na světě. „Na ten věk se necítím, nevzrušuje mě to,“ uvedl Tinniswood, narozený ve stejném roce, ve kterém se potopil Titanic.

Foto: Guinnessova kniha rekordů

John Alfred Tinniswood je nejstarším žijícím mužem světa.

Článek

Angličan, narozený 26. srpna 1912, oslavil narozeniny v pečovatelském domě v Southportu v anglickém hrabství Merseyside společně se svou rodinou a přáteli. Nejstarším mužem světa byl prohlášen letos v dubnu.

„Abych k vám byl upřímný, nijak mě to (světový rekord) neovlivnilo. Osobně to pro mě nic neznamená,“ svěřil se Tinniswood. Na otázku, jaké to je, dožít se takového věku, pak odpověděl: „Nepociťuju žádný rozdíl. Na ten věk se necítím, nevzrušuje mě to. Což je patrně důvod, proč jsem se ho dožil. Beru to v klidu, stejně jako cokoliv jiného,“ sdělil nyní zástupcům z Guinnessovy knihy rekordů.

Foto: Guinnessova kniha rekordů

Nejstarším mužem světa byl prohlášen letos v dubnu.

Ty příliš nepotěšil ani odpovědí na dotaz, zda se svěří s nějakým zajímavým receptem na dlouhověkost. „Nenapadá mě žádné zvláštní tajemství. Jako mladík jsem byl docela aktivní, hodně jsem chodil. Ale myslím, že se od ostatních ničím neliším,“ dodal muž narozený ve stejném roce, kdy se Arizona stala americkým státem a kdy skončila 268letá vláda čínské dynastie Čching.

„Svět se příliš nezměnil“

Tinniswood je mimo jiné nejstarším přeživším veteránem z druhé světové války. Sloužil pro sbor britské armády Royal Army Pay Corps a jeho práce kromě správy financí zahrnovala i vyhledávání uvízlých vojáků a organizování dodávek potravin.

Svět se během jeho života razantně proměnil, Tinniswood ovšem velké rozdíly nevnímá. „Podle mého názoru to dnes není o moc lepší. Jasně, v některých místech ano, ale v jiných je to ještě horší. Svět se zmenšil díky modernímu cestování letadly. Jinak mě nenapadá moc věcí, které by se změnily. Je to ale pouze můj názor,“ uvedl.

Historicky nejstarším mužem světa byl podle Guinnessovy knihy rekordů Japonec Jiroemon Kimura (1897-2013), jenž se dožil 116 let. Aktuálně nejstarší žijící ženou je Japonka Tomiko Itookaová (116 let) a vůbec nejstarší osobou v historii byla Francouzka Jeanne Calmentová (1875–1997), která zemřela ve věku 122 let.

Zemřel nejstarší člověk na světě

Zahraniční

Výběr článků

Načítám