Hlavní obsah

Nejstarší dochovaná láhev koňaku pochází z dob, kdy se jeho výroba teprve zdokonalovala

Ještě donedávna se mělo za to, že nejstarší dochovaná láhev koňaku se datuje do roku 1762. Jak ale upozornila Guinnessova kniha rekordů, během srpna bylo ověřeno, že existuje ještě podstatně starší láhev. Drahocenný kousek ze 17. století je v rukou nizozemského sběratele.

Foto: Guinnessova kniha rekordů

Nejstarší dochovaný koňak na světě v celé své kráse

Článek

Nejstarší dochovaná láhev koňaku značky Jules Robin se podle Guinnessovy knihy rekordů datuje do roku 1696 a patří sběrateli Larsi Janssenovi z nizozemského Nijmegenu, který se na sběr vzácných a starých koňaků specializuje.

Za nejstarší dochovanou láhev na světě se dosud považoval koňak Gautier z roku 1762. Jednu z posledních tří zbývajících lahví, o nichž se ví, vydražil v roce 2020 aukční dům Sotheby’s za 146 000 dolarů (cca 3,3 milionu korun). Jejím majitelem se tehdy stal Vietnamec Nguyen Dinh Tuan Viet.

Český sběratel koupil koňak za rekordních 4,1 milionu

Ekonomika

Jak ale potvrdila Guinnessova kniha rekordů, lahev Jules Robin je ještě podstatně starší, konkrétně má 328 let. Legitimita data lahve z broušeného olovnatého křišťálového skla byla ověřena 11. srpna.

Chráněné označení původu

Koňak je druh brandy vyrobený dvojitou destilací vína z hroznů pocházejících z okolí města Cognac v západní Francii. Kořeny této oblíbené lihoviny sahají podle serveru Decanter až do 16. století, kdy nizozemští obchodníci navštěvovali jihozápad Francie, aby nakoupili víno a další zboží.

Víno si však po dlouhé cestě zpět do Nizozemska neudrželo kvalitu, a tak francouzští producenti začali s dvojitou destilací vína, což vedlo ke vzniku koňaku.

Techniky destilace se pak do konce 17. století značně vylepšily a brandy z oblasti Cognac byla už v té době považována za kvalitnější než z jiných míst. Od roku 1909 může být koňak nazýván koňakem pouze tehdy, pokud je vyroben ve francouzském regionu Cognac. Jde o chráněné označení původu, tzv. Appellation d'Origine Contrôlée (AOC).

Prodáno. Z 258 let starého koňaku se stal sběratelský unikát za miliony

Koktejl

Výběr článků

Načítám