Hlavní obsah

Nejoblíbenější svatby jsou dnes ve stodole, vyjdou na statisíce korun

Svatební rozpočty se každoročně zvyšují, a to i o desítky tisíc korun. Za poslední rok stouply především ceny kytek, pronájmu prostor a cateringu. Ty nejskromnější svatby s obřadem na radnici a obědem pro nejbližší se dají uspořádat za deset až dvacet tisíc korun. Většina párů však volí variantu několikadenního setkání s přespáním. Taková svatba vyjde na statisíce.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Češi nejčastěji pořádají svatby o padesáti, maximálně sedmdesáti hostech. Jejich rozpočet se pak často pohybuje od 300 do 400 tisíc korun,“ řekla Novinkám svatební koordinátorka Martina Dostálková.

„Vnímám, že svatby a jejich cena se liší i mezi kraji a v Praze a okolí mají svatby často rozpočet vyšší,“ doplnila koordinátorka Karolína Kaplanová.

Soňa s Martinem měli štěstí. Třídenní svatba se sto hosty je vyšla na „pouhých“ 140 tisíc korun. Ušetřili za pronájem místa a částečně i za catering. „Martinovi rodiče mají velký statek v jižních Čechách, takže jsme si s pronájmem nedělali hlavu a svatba se konala tam. Máme také šikovné kamarády, kteří umějí výborně vařit. Ti nám obstarali hostinu,“ sdělila Novinkám Soňa Holeňová.

Stoletý veterán do toho praštil ještě v Normandii

Evropa

I přes zázemí v domě rodičů si při tomto počtu hostů museli pronajmout například lednice a lavice na sezení, mobilní toalety, nádobí, zaplatit za služby fotografa a pronájem stánku s kávou. Ti, co nemají takové možnosti, jak na zásadních položkách svatebního rozpočtu ušetřit, a chtějí větší svatbu, by si měli připravit alespoň 200 tisíc korun.

Náklady se odvíjejí od počtu hostů

Výši svatebního rozpočtu určuje především počet hostů. Proto by právě ten měl být první věcí, na které se snoubenci dohodnou. Největšími položkami ve svatebním rozpočtu jsou pronájem místa a catering.

Sardinie chce lákat zájemce na nahaté plážové svatby

Cestování

Velmi oblíbené jsou v posledních letech svatby ve stodolách. „Skoro každá česká nevěsta dnes chce mít svatbu právě tam,“ potvrdila Dostálková.

Cena pronájmu však může překvapit. „Náklady na pronájem stodoly se pohybují průměrně okolo 80 tisíc korun. Tato cena může někdy zahrnovat i ubytování na celý víkend,“ uvedla Kaplanová.

Ceny začínají už zhruba na patnácti tisících korun, ale není v tom zahrnut pronájem vybavení jako nábytek, dekorace, nádobí a podobně. Někdy pronajímatel účtuje zvlášť i energie a úklid a konečná částka pak může být překvapivě vysoká. Vyplatí se tak pronajmout si spíše stodolu vybavenou, kde pronájmy začínají na ceně 45 tisíc korun.

Pronájem speciálního svatebního místa obvykle stojí od 50 do 150 tisíc korun v závislosti na oblíbenosti lokality a kapacitě. Taková místa jsou pro slavnostní příležitosti vybavena, což ušetří spoustu zařizování i financí. Nabízejí většinou i možnost ubytování.

„Je dobré mít s pronajímatelem prostor smlouvu, která zakotvuje, jak je to případně s korkovným, tedy za situace, kdy si přinesete vlastní nápoje, a dále s personálem, pronájmem vybavení a podobně. Často tam bývají skryté podmínky a zádrhele. Raději se na vše ptejte písemně, abyste to měli černé na bílém,“ poradila koordinátorka Martina Filipová.

Za civilní svatbu v kostele si připlatíte

Variant pro samotné uzavření sňatku existuje několik. Obřad na radnici nebo na sjednaném místě, kam za vámi přijede úředník z matriky, stojí 3000 korun. „Jsou ale samozřejmě také možnosti církevního obřadu. Tam se nejedná o poplatek, ale o příspěvek v cenové hladině 500 až 2000 Kč. Jinak je tomu u civilní svatby v kostele. Tam se za obřad platí a cena se podle atraktivity, vytíženosti a kapacity místa řádově pohybuje od 3000 až do 50 000 korun,“ upozornila Kaplanová.

„Další velkou položkou je catering. U toho se ceny liší hodně podle kraje. Mimo Prahu a Středočeský kraj se pohybují od tisícovky za osobu. „U vyhlášenějších míst je to od 1700 korun,“ podotkla.

Podle dalších koordinátorek je však potřeba počítat spíše s vyšší cenou. Levnější variantou může být raut dovezený z blízké restaurace, kde náklady bývají i o polovinu nižší.

Příští stanice: manželství. Ve vlaku se seznámili a ve vlaku se i vzali

Koktejl

Na květinové výzdobě šetří čím dál více párů. Na vině může být i přeřazení řezaných květin do vyšší sazby DPH a jejich výrazné zdražení.

O hudbu se na svatbách nejčastěji stará DJ. „Služby dýdžeje se pohybují v rozmezí deset až třicet tisíc korun. Kapelu si objednávají většinou dražší svatby. Často ale na hostinách hrají kapely rodinných příslušníků či kamarádů,“ popsala Filipová.

V dnešní době je běžné, že si většina snoubenců hradí svatbu sama a preferuje pak svatební dary ve formě finančního příspěvku. Hosté ze zkušeností koordinátorek přispívají průměrnou částkou 1500 korun na osobu a náklady se tak novomanželům částečně, někdy i úplně pokryjí.

Nejžádanější svobodný mládenec Asie se oženil, velkolepý svatební obřad trval deset dní

Móda a kosmetika
Související témata:

Výběr článků

Načítám