Hlavní obsah

Nejlepší hasič Česka slouží v Praze. Zásahy jsou podle něj jiné než dřív

Ocenění Hasič roku, nejprestižnější hasičské ocenění u nás, letos získal Miloslav Burián. Ten působí jako zástupce velícího důstojníka na stanici v pražských Holešovicích. Odborná porota ocenila jeho celoživotní aktivitu a také loňský zásah při dopravní nehodě u středočeského Radlíku. Dle svých slov se snaží být vzorem pro mladší kolegy.

Foto: Lucie Fialová, Novinky

Miroslav Burián zvítězil v každoroční soutěži Hasič roku.

Článek

U Záchranného hasičského sboru hl. m. Prahy působí Miloslav Burián 32 let. Ocenění v soutěži Hasič roku považuje za velice zavazující.

Padesátiletý požárník působil od roku 2011 jako velitel čety. V roce 2021 se stal zástupcem velícího důstojníka směny C. Byl členem lezeckého a potápěčského družstva, velel odřadu v Hřensku i při ničivém tornádu na Moravě. V roce 2015 zasahoval jako člen speciálního USAR týmu v Nepálu.

„Je to člověk, jehož aktivity jsou skutečně mimořádné. Když někde hoří les, je tam on, když je někde zemětřesení, povodeň, je tam on. A když nemá co dělat s hasiči, sedne do sanitky a řídí ji,“ uvedl primátor Bohuslav Svoboda (ODS), který Buriánovi titul předával. Svoboda vyzdvihl i Buriánovu mimořádnou životní energii.

Mladý hasič málem přišel o ruku. Dnes už zase zachraňuje druhé

Lifestyle

Daleko menší nadšení vyvolává Buriánovo pracovní nasazení u jeho manželky, se kterou žije ve středočeských Psárech. „Je toho názoru, že už mě chce mít doma. Takže asi končíme,“ prohlásil v žertu Burián. „Budu se nad tím muset asi vážně zamyslet, ale zatím spíš ta práce,“ objasnil s úsměvem po chvíli.

Práce ho stále naplňuje, je nadšený z obrovského rozvoje techniky. „Zásahy jsou úplně jiné než dřív,“ konstatoval oceněný hasič, který se snaží být vzorem pro mladší kolegy.

Z jeho rodiny u hasičů nikdo nebyl. „Můj táta byl fotbalista, nutil mě do fotbalu, ale já se jako absolutní nekopa snažil být dobrý v něčem jiném. Záviděl jsem spolužákovi, jehož táta byl hasičem v Jílovém u Prahy, když vyprávěl, co všechno spolu zažili. Hrozně se mi to líbilo. Pak jsem chtěl být policista, tankista, řidič kamionu. Nakonec jsem skončil u hasičů,“ zavzpomínal pro Novinky, co ho ke sboru vlastně přivedlo.

Foto: Lucie Fialová, Novinky

Pražští hasiči obdrželi od generálního ředitelství HZS ČR deset nových aut, která využijí velitelé hasičských stanic. Město se na nákupu podílelo 1,27 milionu korun.

Za jeden z nejtěžších úkolů ve své kariéře považuje, když držel čestnou stráž u rakve svého kolegy, dobrovolného hasiče v Radotíně. Na dotaz, které akce z terénu těžko dostává z mysli, odpověděl: „Každý den se něco děje. Velké zásahy, hlavně ty, kdy se jedná o smutné události.“

Pomáhá i ve volném čase

Záchrannou operaci podnikl i ve svém volném čase. Loni v říjnu se vracel z výletu na motocyklu. V zatáčce před Radlíkem si všiml kolony vozidel a nehody autobusu s osobním autem. Přes okno nabouraného vozu spatřil za volantem osobu v bezvědomí. Zablokované dveře dal za úkol otevřít jinému, dovnitř vlezl od spolujezdce a ihned začal se základním vyšetřením.

Žena nedýchala, nenahmatal ani tep. Zahájil tedy resuscitaci, kterou prováděl až do příjezdu hasičů. Pro zraněnou přiletěl vrtulník. Zachránit se ji ale bohužel nepodařilo.

Anketu Hasič roku vyhlašuje ministr vnitra od roku 2009. Ocenění za práci a úspěchy profesionálních hasičů, zaměstnanců hasičských záchranných sborů a hasičských týmů byla letos udělena v šesti kategoriích. Odborná porota vybírala ze 72 nominací, které mimo jiné reflektovaly několik zásadních domácích i světových událostí uplynulého roku. Například katastrofické požáry v Řecku, zemětřesení v Turecku nebo náročný zásah u hromadné nehody autobusů na D2.

Vyhecovali ho kamarádi. Hasič vytvořil model zásahového vozu, se kterým jezdí k nehodám

Lifestyle
Související témata:

Výběr článků

Načítám