Hlavní obsah

Nedůslednost, nepravidelné odčervení a další chyby, které dělají majitelé domácích mazlíčků

Ať už jste majitelem psa nebo kočky, v každém případě chcete, aby se u vás váš parťák měl dobře. Ne vždy se tak ale děje. Často je to dáno i tím, že lidé podcení některé ze základních potřeb, které domácí zvířata mají.

Foto: Profimedia.cz

Žebrání domácích mazlíčků u stolu netolerujte.

Článek

Živé zvíře není tamagoči. Kočka i pes jsou značně inteligentní tvorové, kteří mají své potřeby. Prožívají emoce a mohou se cítit osamělí, pokud nemají dostatek pozornosti. Potřebují péči a lásku, ale také výchovu a režim. A to nepřetržitě.

Chyby, kterých se nejčastěji dopouštějí majitelé domácích mazlíčků

Nechávají svého psa, aby je venčil - Špatně vycvičený pes může být nebezpečný nejen ostatním, ale i svému majiteli. Pes, který táhne na vodítku, může například přivodit pád svého pána a tím i jeho zranění. Zároveň se může mnohem snadněji vysmeknout z obojku a utéci. Pak může psa srazit auto nebo může i napadnout jiné zvíře či jiného člověka. Výcvik poslušnosti včetně chůze na vodítku je tak zapotřebí u naprosto všech psích plemen včetně těch nejmenších.

Nechávají v misce neustále nějaké jídlo – Jde o jednu z nejčastějších chyb, kterou majitelé chlupatých mazlíčků dělají. Problém je v tom, že kočky a psi kvůli tomu často jedí více, než potřebují. Pokud je jídlo vždy k dispozici, přijímají denně příliš mnoho kalorií a tloustnou. Je dobré se řídit doporučením na zvoleném krmivu, konzultovat krmení s dalšími chovateli a také nechat svého čtyřnohého parťáka, aby se těšil na okamžik, kdy se před ním objeví miska s jídlem.

Polidšťování domácích mazlíčků není dobré pro zvířata ani jejich majitele

Lifestyle

Neumožňují zvířeti dostatečný pohyb - Stejně jako lidé i domácí mazlíčci se potřebují hýbat, aby zůstali zdraví. Bez pohybu jsou náchylní k obezitě, což zvyšuje riziko dýchacích potíží a kloubních onemocnění. Správné množství pohybu pro psa závisí na plemeni a velikosti. Výhodou je, že svižné procházky dostanou do formy i majitele.

Neobtěžují se s odčervováním v pravidelném intervalu - „Škrkavky jsou běžní parazité u psů a koček. Způsobují průjem a zvracení a mohou vést k vážnému onemocnění. Jsou ale i hrozbou pro lidi. Infikované zvíře může šířit drobná vajíčka. Ta mohou být v půdě nebo písku. Děti mohou vajíčka spolknout, když si do úst vloží špinavé prsty,“ upozorňují odborníci z WebMd. Je nutné hlídat si termíny odčervování, a to i u domácích koček, pokud žijí ve společnosti psů, kteří jsou pravidelně venčeni.

Ignorují vypadávání srsti – Mnohdy se přitom může jednat o trichofytózu nebo mikrosporii a další kožní onemocnění. S léčbou je přitom třeba začít okamžitě. Psi se nakazí kontaktem s již nemocným zvířetem včetně koček, hlodavců a dalších. Doba kontaktu může být krátká, takže i vteřina během procházky, kterou stráví pes očicháváním místa, kde se nemocný jedinec vyskytoval.

Nepoužívají přípravky proti blechám - Domácí mazlíčci bez kontroly srsti nejsou jediní, kdo za takový laxní přístup zaplatí. Blechy se rychle usazují na kůži, zejména v létě a na podzim, a naplní pak domov svými vajíčky. A opravdu neplatí, že blechy psí na člověka nejdou. Jdou. Způsobují boláky, v nejapokalyptičtějších případech se prostřednictvím blech může šířit dýmějový mor. V praktickém životě je obecně deratizace bytu zaplněného blechami poměrně složitá záležitost. Tak tomu předcházejme.

Když milujete svého domácího mazlíčka víc než kohokoliv jiného na světě

Sex a vztahy

Neuvažují o kastraci - Spoustu koček a psů končí nechtění v útulcích. Přesto se mnoho lidí zdráhá své mazlíčky nechat vykastrovat. Přitom kastrace může předcházet i řadě zdravotních problémů, například snižuje riziko rakoviny mléčné žlázy u samic a rakoviny varlat u samců. Kastrovaní samci také méně často utečou z domova. Neznačkují tolik své teritorium a nechovají se tak agresivně.

Nutí kočky, aby se staly vegetariánkami- Vegetariáni někdy chtějí, aby jejich mazlíčci sdíleli jejich životní styl. Potíž je v tom, že kočky jsou „obligátní masožravci“ – musí jíst maso, aby přežily. Jsou závislé na živinách, které se nacházejí pouze v živočišné tkáni. Psi mohou zvládnout dobře vyváženou vegetariánskou stravu, ale i tak je třeba se nejprve poradit s veterinářem.

Nevěnují zvířeti dostatek pozornosti - Tak jako děti i mazlíčci se budou nudit, pokud se jim nikdo nebude věnovat. Každá nuda pak vede k nezdravým návykům, jako je štěkání, kňučení či ničení věcí u psů a škrábání a mňoukání u koček.

Nechávají svého psa o samotě neúměrně dlouho - Osm až deset hodin je pro většinu psů přespříliš. U plachého mazlíčka může vést k separační úzkosti a destruktivním návykům.

Mají jeden kočičí záchod pro více koček – Obecně platí, že v domácnosti, kterou obývají kočky, by měl být pro každou připraven jeden kočičí záchod, plus jeden navíc. Kočky nesnesou nečistou toaletu. Pokud nemají dost prostoru k vyměšování, začnou potřebu konat pod vaší postelí či za pohovkou.

Pravidla neurčují oni - Někteří lidé očekávají, že jejich mazlíčci rozeznají dobré od špatného, aniž by jim to někdo řekl. Lidská etiketa však není pro psy a kočky přirozená. Pán musí dát jasně najevo, že skákat na lidi, škrábat nábytek, případně čurat na koberec není v pořádku. Musí být důsledný v těchto pravidlech a odměňovat své mazlíčky za dobré chování. Důslednost je nezbytná. Pokud pán nebude opakovaně učit, co je správně a co ne, bude mít jeho psí parťák v hlavě zmatek. A hlavně pocit, že mu projde kdykoliv cokoliv.

Nechávají malé děti bez dozoru v blízkosti mazlíčků - Děti zbožňují zvířata a často je tomu i opačně. Malé děti si ale mohou hrát tak, že to může být pro psa či kočku bolestivé a budou se bránit. Proto je třeba stanovit jasná pravidla, jak by se děti měly k domácímu mazlíčkovi chovat. Je nutné naučit je rozpoznat známky toho, že daná věc je psu či kočce nepříjemná a chtějí zůstat sami.

Krmí zbytky od stolu - Je těžké odolat těm velkým smutným očím, když čtyřnohý kamarád žebrá u stolu. Pozor ale. Pokud štěká či kňučí a následně dostane pamlsek od stolu, je pravděpodobné, že se jeho páníček už jednoduše sám a v klidu nenají. Pokud se chce někdy podělit se svými mazlíčky o zbytky od stolu, musí to dělat mimo stůl. A jídlo používat jako odměnu za dobré chování. Je dobré si také zjistit, které lidské potraviny jsou pro domácí mazlíčky toxické.

Nekontrolují dostatek čerstvé vody pro kočky - Kočky špatně poznávají, zda mají žízeň. Pokud má jejich tělo málo vody, mohou být ohrožené problémy s močovými cestami. Proto je dobré kočky přimět, aby pily více, třeba přidáním vodní fontány určené pro kočky. Konzervy obecně obsahují asi 78 % vody, takže je to také dobrá volba.

Hlídači domácích mazlíčků. Práce, která baví, ale rozhodně není pro každého

Móda a kosmetika

Jak moc ovlivňuje vás i vaše domácí mazlíčky, když spíte společně v posteli

Zdraví

Výběr článků

Načítám