Hlavní obsah

Nechte se okouzlit padesátkou nejlepších staveb v Grand Prix architektů

Celkem padesát děl přihlášených do soutěže Grand Prix architektů vybrala porota s mezinárodním složením do užšího výběru. Národní ceny za architekturu uzavřely registrace s celkem 207 projekty, šanci dostat se do finále měl zhruba každý čtvrtý.

Foto: Obec architektů, Libor Stavjaník

Zvítězit může i rodinný dům v Novém Jičíně – Žilině. Stojí za ním autoři Kamil Mrva, Martin Lampa, Jiří Sedláček, Michaela Mrázová a Jana Eliášová.

Článek

Stavby, které se dostaly do finále, mají v této soutěži velkou šanci na získání některého z prestižních ocenění. Cen je totiž udělována celá řada. Soutěž vyzdvihuje nejlepší architektonickou práci dokončenou v uplynulém roce. Organizuje ji Obec architektů a založila ji v roce 1993 Alena Šrámková, která byla označována za první dámu české architektury.

Šance na zisk ocenění je velká

Letos bylo přihlášených projektů zhruba o pětinu méně než loni. Pravděpodobnost, že se dostanou do finále a následně získají některou z cen, je tak pro architekty větší. Porota ale může rozhodnout o neudělení žádné ceny v některé z kategorií, pokud uzná, že není přihlášena realizace, která si svojí kvalitou ocenění v dané kategorii zaslouží. To se ale v zásadě neděje.

Hlavní cenou v klání je GPA – Národní cena za architekturu 2024. Udílí ji porota a je spojena s trofejí v podobě velké modré kostky. Rada Obce architektů pak rozhoduje o ceně za celoživotní dílo. Vítěz získává velkou červenou kostku.

Porota uděluje i ceny v podobě malých modrých kostek v kategoriích novostavba, rekonstrukce a rodinný dům a oceňuje cenou i architektonický design, drobnou architekturu a výtvarné dílo v architektuře. Malá žlutá kostka je udělována za zdařilý interiér a nejlepší urbanistické dílo vítězi vynese malou fialovou kostku. Malá zelená kostka oceňuje nejlepší krajinářskou architekturu. V letošním roce bude opět udělena cena za šetrnou stavbu. Ta bývá oceněna stříbrnou kostkou.

Členové letošní poroty

  • Rafi Segal - předseda poroty – USA/Israel
  • Anne Beim – Dánsko
  • Pia Kuusiniemi – Finsko
  • Martin Jančok – Slovensko
  • Michal Gabaš – Česká republika

Podle organizátorů je zajímavé, že do letošního ročníku nejsou přihlášeny žádné rozhledny ani zdravotnická zařízení, ale pokračuje trend propojení dobré architektury a vína.

„Kvalita přihlášených prací v ničem nezaostává za zbytkem Evropy. Architektonicky jsme se srovnali s okolním světem. Je s podivem, že s výjimkou Prahy je nejvíce finalistů opět v Moravskoslezském kraji,“ uvedl Oleg Haman, předseda Obce architektů.

Vítězné práce budou vyhlášeny v říjnu a budou následně prezentovány na mezinárodním kongresu architektů UIA v Barceloně v roce 2026.

Evropskou cenu pro začínající architekty získali autoři knihovny v Barceloně. Má tvar shluku knih

Bydlení
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám