Hlavní obsah

Návrat do minulosti: Háčkovaná móda je zpět

Háčkování prochází v současné době renesancí. Co bylo dříve spojováno spíše se závěsy a ozdobnými ubrusy, se nyní stalo módním fenoménem, který oslovuje lidi všech věkových kategorií a pohlaví.

Foto: archiv firmy

Háčkované oblečení, F&F

Článek

Háčkované oblečení na první pohled připomíná krajku, což mu dodává jemný a romantický vzhled. Tento dojem je zvlášť patrný u jednobarevných topů nebo šatů v krémových odstínech. Pro ty, kteří mají rádi extravaganci, jsou ideální kousky s cikcak vzory. Velmi oblíbené jsou také něžné květinové motivy, které se objevují nejen na oblečení, ale i na doplňcích.

Foto: Profimedia.cz

Přehlídka značky Chloe

Jak nosit háčkovanou módu?

Ačkoliv zažívá háčkovaná móda doslova obrození, mnoho žen neví, jak ji nosit a kombinovat. A není divu, háčkované kousky si žádají trochu zkušenosti.

V první řadě se jedná o fantastické možnosti vrstvení. Příkladem jsou háčkované šaty. Pokud se necítíte na to obléknout je přes spodní prádlo, stačí si pod ně vzít kombiné v béžové barvě nebo je využijte jako plážový outfit přes plavky.

Foto: archiv firem

Svetřík, Lindex, 1199 Kč. Šaty, Lindex, 1499 Kč. Vesta z biobavlny, Nila, 2499 Kč. Háčkovaný kardigan, H&M, 719 Kč. Vesta, Lindex, 699 Kč

Skvělým kouskem pro ženu v každém věku je háčkovaná vestička. Skvěle vypadá přes tričko, košili nebo jen tak na holé tělo. Look stačí doplnit džínami nebo denimovou sukní v midi délce.

Trendy kabelky, které vévodí letošnímu jaru

Móda a kosmetika
Foto: archiv firmy

Ilustrační foto, H&M

Na chladnější dny nebo noci se hodí háčkované svetry, které zahřejí, ale zároveň hezky profukují.

Ideální jsou k monochromatickém outfitu, který hezky oživí a přidá mu na textuře.

Foto: archiv firem

Háčkovaný top, Zara, 1199 Kč. Vesta, Cos, 1950 Kč. Šaty, H&M, 1899 Kč. Černé šaty, Cos, 2844 Kč

Historie háčkované módy

Háčkovaná móda má dlouhou a fascinující historii, která sahá několik staletí zpět. Přestože přesný původ háčkování není zcela jasný, technika háčkování, jak ji známe dnes, se pravděpodobně vyvinula v Evropě během 19. století. Nejstarší doložené zmínky o háčkování pocházejí z Francie a Irska, kde se háčkování používalo k výrobě krajkových a dekorativních oděvů.

V 19. století se háčkování stalo oblíbenou činností mezi ženami ve vyšší společnosti. Ručně háčkované krajky byly považovány za symbol elegance a bohatství. V té době se háčkování používalo zejména k výrobě doplňků, jako jsou rukavice, šály a dečky.

Irsko se stalo centrem háčkované krajky, známé jako irská krajka, která byla exportována do celé Evropy a Ameriky.

Ve 20. století háčkování zažilo svůj další rozmach, tentokrát v mnohem širším měřítku. Během období první a druhé světové války se stalo populárním způsobem, jak si ženy mohly vyrobit vlastní oblečení a doplňky, často z nutnosti kvůli nedostatku materiálů. V padesátých a šedesátých letech 20. století se háčkování stalo opět módním trendem, zejména díky popularitě ručně vyráběných výrobků v období hippies.

V dnešní době se háčkovaná móda těší obnovenému zájmu díky rostoucí popularitě udržitelné módy. Moderní návrháři často zahrnují háčkované prvky do svých kolekcí, čímž spojují tradiční řemeslo s moderními módními trendy.

Foto: archiv firmy

Ilustrační foto, H&M

Anketa

Líbí se vám háčkovaná móda
Ano, na léto je to ideální volba.
78,9 %
Ano, ale nedokážu si ji představit na sobě.
15,7 %
Ne, působí na mě zastaralým dojmem.
5,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 4008 čtenářů.

Bezkosticové podprsenky: Pohodlí bez kompromisů

Móda a kosmetika
Související témata:

Výběr článků

Načítám