Hlavní obsah

Nahrává originální audio pohádky. Dětem pomáhají se zklidněním a vnímáním vlastního těla

Uspávání je jedním z oříšků rodičovství. Hledání správného nastavení může být pro některé rodiče náročné a dlouhé. Maminky si mezi sebou předávají tipy a na trhu je nespočet pomocných produktů. Jedním z nich jsou audio pohádky doprovázené krátkou relaxací, které tvoří dvojnásobná máma Zuzana Šrýtrová.

Foto: Stanislava Benešová

Hostem podcastu Po mateřských stopách byla Zuzana Šrýtrová.

Článek

Témata dnešního dílu:

  • O podporující komunitě (23:00)
  • ASMR pro mámy (35:33)
  • Ukázka audio pohádky (44:24)

Uspávání dětí bývá pro mnoho rodičů každodenním problémem, který může vyvolávat frustraci a stres. Děti často odkládají spánek, nechtějí ležet v posteli nebo mají potíže s usínáním kvůli nadměrnému vzrušení či strachu. Pro rodiče to znamená dlouhé večery strávené uklidňováním, čtením pohádek nebo dokonce neúspěšným vyjednáváním o tom, kdy nastal čas jít spát.

Nedostatek pravidelné rutiny může mít vliv na kvalitu spánku nejen dětí, ale i samotných rodičů, což může narušit jejich každodenní fungování a způsobit únavu a podrážděnost. Protože problémy se spánkem dětí i dospělých samy dobře známe, pozvaly jsme si do studia Zuzku, jejíž autorské audio pohádky obě aktivně využíváme.

Inspiraci na příběhy sbírá všude možně, poslední dobou si pomáhá i náměty od umělé inteligence. Jak přesně její příběhy vznikají, popisuje Zuzka v rozhovoru: „Dřív jsem psala sama od sebe a to jsem často scrollovala Pinterestem a inspirovala mě nějaká ilustrace nebo zážitek. Teď už píšu pro odběratele na přání. Většinou lidi napíšou jméno dítěte a chtějí ho dát do pohádky nebo mají třeba oblíbenou hračku či zážitek. A jelikož teď už funguje umělá inteligence, tak většinou si napíšu zadání a řeknu jí, ať mi napíše pár námětů, něco mi vytvoří. Já se tím inspiruju a pak už to dopíšu sama.“

Boj maminek s uspáváním a nočním buzením dětí. Jak správně postupovat?

Po mateřských stopách

Zuzky podcast Zachumláno je určený pro děti i dospělé, kteří hledají zklidnění před spánkem. Spojuje krátké dechové a relaxační cvičení s pohádkovými příběhy, které pomáhají uvolnit tělo a zklidnit mysl. Každá epizoda obsahuje krátkou povídku, která není strašidelná, a vede posluchače k tomu, aby si vytvořili zdravý návyk relaxace a vnímání vlastního těla.

„Vždycky ze začátku je taková úvodní relaxace, třeba procházíme společně lesem nebo tak. A děti by si to měly představovat a uvolnit se. Potom následuje druhá část a to je pohádka. Někdo poslouchá jenom první část, někdo druhou, někdo oboje,“ popisuje svou tvorbu Zuzana.

Kromě psaní a načítání pohádek se Zuzka zaobírá i dětskou kreativitou a nabádá další rodiče, aby děti v kreativitě podporovali a naslouchali jim. „Když skutečně nasloucháte a jste zvědaví, tak věřím, že se dá s dětmi líp fungovat. Ale také nezabíjejte dlouhodobě jejich kreativitu nebo i pocit vnímání vlastního těla. To je pro děti důležité neztratit,“ vypráví v rozhovoru a dodává, že právě tímto směrem by se chtěla vydávat se svou další tvorbou.

Zaujal vás nápad relaxačních pohádek? Poslechněte si celou epizodu s jejich autorkou pomocí přehrávače v úvodu článku.

Podcast o mateřství s Terezou Rakoušovou a Žanetou Stratílkovou a jejich hosty. Dříve známý jako Pandemické matky sobě. I nyní rozebírá taje a záhady rodičovství. Vydejte se po stopách mateřství každou středu na Novinkách.cz.

Poslouchejte každou středu na Novinky.cz, Podcasty.cz, Spotify, Apple Podcasts nebo jiné oblíbené podcastové aplikaci.

Také nás můžete sledovat na Instagramu.

Poslechněte si také naše další podcasty:

Výběr článků

Načítám