Hlavní obsah

Nahlédli jsme do koalí nemocnice, kde chystají unikátní projekt na záchranu celého druhu

I koalové medvídkovití mají své nemocnice. Jedna taková je ve městě Port Macquarie v australském státě Nový Jižní Wales, kde nejenže s láskou pečují o zraněné a nemocné vačnatce, ale zároveň rozjíždějí chovatelský program, který má předejít úhynu celého druhu. Roztomilý tvor je totiž na území hned tří australských států klasifikován jako ohrožený.

Koalí nemocnice, kde chystají unikátní projekt na záchranu celého druhuVideo: Martin Vlk, Novinky

Článek

Když na mapě Nového Jižního Walesu, kterým projíždím, narazím na koalí nemocnici, o plánech na dnešní den mám jasno.

Koaly můžete v Austrálii, pro kterou jsou roztomilí vačnatci endemickým druhem (jinde na světě se nevyskytují), zahlédnout v přirozeném prostředí na území pěti států – v Novém Jižním Walesu, Queenslandu, Victorii, Jižní Austrálii a v Teritoriu hlavního města Austrálie. Ovšem vidět koaly z bezprostřední blízkosti, což záchranná stanice nabízí, zní až příliš lákavě, aby člověk tuto zastávku vynechal.

Na místě se setkávám s usměvavou ředitelkou nemocnice Marií Dohertyovou, která mi s entusiasmem popisuje chod instituce.

„Jsme nejstarší koalí nemocnice v Austrálii, v provozu jsme už 51 let. Za tu dobu jsme o koalách nabyli spoustu odborných znalostí. Nemocnici založila místní žena Jean Starrová, která v oblasti zaregistrovala zvýšený počet nemocných a zraněných koalů. Bez jakýchkoliv znalostí se o ně v začátcích starala u sebe v garáži,“ popisuje historii záchranné stanice.

Koalové byli prohlášeni za funkčně vyhynulé

Koktejl

Nejčastější onemocnění a zranění

„Aktuálně máme zhruba 30 pacientů, během roku se jich k nám ale dostane asi 150, přičemž jen cca třetina z těchto koalů přežije. Zbytek je utracen, protože jsou na tom mnohdy velmi špatně. Jde o koaly, kteří jsou zranění či nemocní – buď jsou pokousáni psy, sraženi autem nebo trpí chlamydiemi, což postihuje jejich urogenitální trakt, ale také oči,“ popisuje Dohertyová nejčastější příčiny příjmu zvířecích pacientů.

Onemocnění chlamydiemi je pro vačnatce velkým rizikem. Jak píše server Live Science, záznamy z léčebných zařízení ukazují, že se mezi koalami jedná o nejsmrtelnější onemocnění a po střetu s autem jde o druhou nejčastější příčinu úmrtí.

Foto: Martin Vlk, Novinky

Maria Dohertyová, ředitelka koalí nemocnice v Port Macquarie

Dospělí koalové se virem nakazí stejně jako lidé, tedy pohlavním přenosem, nakazit se ale mohou i mláďata, a to konzumací tzv. papu, výživného typu trusu, který je vylučován jejich matkami, píše se ve studii zveřejněné v akademickém žurnále PeerJ.

Maria Dohertyová dodává, že v nemocnici v Port Macquarie mají i stálé pacienty. „Řádně jsme je ošetřili, ale v divočině by s ohledem na svůj zdravotní stav nedokázali přežít, a tak je využíváme k edukativním účelům. Je jich 12 a každý má unikátní příběh,“ tvrdí ředitelka.

Chovatelský program

„Věřte nebo ne, ale koalové jsou v Austrálii na cestě k vymření, což je velmi smutné. Proto zrovna zakládáme nový chovatelský program. Odchytneme divoké koaly, rozmnožíme je a poté je navrátíme zpět do divočiny,“ vysvětluje Dohertyová s tím, že pokud bude projekt úspěšný, budou historicky prvními, komu se něco podobného povede.

„Zoologické zahrady mají chovatelské programy, ale narozená mláďata tam zůstávají kvůli své špatné genetické výbavě. Projekt tedy nemá obdoby, dříve něco podobného nebylo třeba, ale populace koalů rychle klesá, a tak musíme konat. Píšeme o tom knihu, kterou poté poskytneme australské vládě, aby se mohlo na základě našich poznatků učinit totéž i v jiných místech.“

Foto: Martin Vlk, Novinky

Jeden z možných kandidátů pro nový chovatelský program

Aktuálně odborníci odchytávají vhodné jedince. Po odchytu budou v karanténě a následně se zkontroluje, zda nemají nějaké nemoci. „Letos jich chceme odchytnout 35. Zrovna jsme s tím začali a už jich máme asi devět. Po pravdě to není až tak jednoduché, člověk musí vyšplhat na strom a koalové jsou, ač by to málokdo řekl, celkem rychlí, když chtějí. Navíc drápou a koušou,“ směje se Dohertyová.

Koalové v ohrožení

Jako ohrožený druh jsou koalové medvídkovití klasifikováni na území Nového Jižního Walesu, Queenslandu a v Teritoriu hlavního města Austrálie. „Ve Victorii a Jižní Austrálii sice ohrožení nejsou, tamní populace ale nejsou příliš velké, a tudíž dochází k příbuzenskému křížení. Koalové tam nejsou geneticky tak silní jako třeba ti u nás,“ objasňuje ředitelka nemocnice a dodává, že hlavním důvodem poklesu populace koalů je úbytek jejich přirozeného prostředí vlivem člověka.

Studie zveřejněná v roce 2017 v časopise Scientific Reports uvádí, že za poslední dvě desetiletí se populace koalů v některých částech Austrálie snížila až o 80 procent. Kromě zmíněných důvodů vačnatce ohrožují rovněž rozsáhlé požáry.

Foto: Martin Vlk, Novinky

Jeden ze stálých pacientů jménem Cangleska Wakan – koala, který po střetu s autem přišel o oko a utrpěl menší zranění končetin. Od nehody má rovněž mírné trvalé poranění mozku, a tudíž by ve volné přírodě s největší pravděpodobností nepřežil.

Podle národního programu monitorujícího populaci koalů, který spadá pod australské ministerstvo pro změnu klimatu, energetiku, životní prostředí a vodu, se v návaznosti na poslední měření na území Nového Jižního Walesu, Queenslandu a Teritoria hlavního města Austrálie pohybuje okolo 95 tisíc až 238 tisíc koalů. Ve Victorii a v Jižní Austrálii je to pak 129 tisíc až 286 tisíc jedinců.

Pakliže byste chtěli zvířecí nemocnici, která operuje s 12 zaměstnanci a 250 dobrovolníky, navštívit, najdete ji pod názvem Koala Conservation Hospital Port Macquarie necelých 400 kilometrů severně od Sydney. Vstupné je zdarma, můžete ale přispět dobrovolnou částkou na podporu koalů.

Ikona v ohrožení: V Austrálii rapidně ubývá koalů

Koktejl

Výběr článků

Načítám