Hlavní obsah

Na první pohled plot, na druhý chata. To je působivá stavba v Sušici

Sušice

Celkem nenápadná, ale vkusná stavba, stojí na konci úvozové cesty na rozhraní města Sušice a okolní venkovské krajiny. Tuto skutečnost architekti při návrhu poetickým způsobem zpracovali do jejího vzhledu. Chata na úzkém a svažitém pozemku připomíná tradiční dřevěný plot, ve který jedna její fasáda i plynule přechází.

Foto: Archiv soutěže Česká cena za architekturu, Ondřej Bouška

Originální stavba se nachází v Sušici v Plzeňském kraji.

Článek

Chata v Sušici od pražského ateliéru Byró architekti (Jana Holuba a Tomáše Hanuse) je navržena tak, aby pečlivě chránila soukromí obyvatel. Zároveň ale nabízí krásné výhledy směrem do zahrady, na město Sušici i nedalekou Šumavu.

Dům je určený pro jednoho obyvatele. Má otevřenou dispozici a částečně převýšený prostor určený na spaní. Jeho základním motivem je křivka, která kopíruje horizont a stává se abstraktním motivem na úpatí kopce Svatoboru.

Jde o malý a kompaktní dům, který ale skvěle slouží svému účelu a nabízí prostor pro relaxaci v hezkém prostředí. Architekti se kromě kompletního projektu a povolovacího procesu podíleli také na samotné stavbě, kterou kromě nosných konstrukcí realizovali celou svépomocí.

Stavba je přihlášena do soutěže Česká cena za architekturu.

Skleník pod Ještědem připomíná malý stan vznášející se v přírodě

Lifestyle

Související články

Výběr článků

Načítám