Hlavní obsah

Na první pohled lepenka, na druhý keramika. I takovou podobu může mít nádobí

Hříčky s materiály bezesporu v interiéru pobaví. Třeba keramické nádobí, které se ale zdá být vytvořené z lepenky. Například na první pohled subtilní lepenková konvice, kterou by nápoj za chvíli promáčel, je ve skutečnosti mistrovským keramickým dílem francouzského tvůrce Jacquese Monnerauda. Ale může to být také naopak. Svůj domov můžete doplnit prvkem z kartonu, jenž se ale tváří, jako by byl vyrobený z jiného materiálu.

Foto: Archiv Jacquese Monnerauda

Keramik a designér Jacques Monneraud vytvořil konvice z pálené hlíny.

Článek

Jacques Monneraud je francouzský keramik a designér působící na jihozápadě Francie. V letech 2012 až 2021 působil jako kreativní ředitel v reklamním průmyslu v Paříži. Po roce 2021 objevil keramiku, se kterou dnes rád experimentuje.

„Začínal jsem jako grafik a ilustrátor a rychle jsem se stal kreativním ředitelem v reklamní společnosti v Paříži. Během let jsem se postupně vzdaloval tomu, co jsem na prvním místě rád dělal, což bylo tvoření. Jako někdo, kdo vyrostl v rodině umělců a tvůrců, jsem si vždy představoval, že jednou budu pracovat rukama. Ale v zaměstnání jsem trávil hodiny na schůzích probíráním strategií značek. Když jsem si to uvědomil, rozhodl jsem se, že je čas zkusit si splnit svůj sen. Po několika měsících hledání té správné práce jsem náhodou narazil na video někoho, kdo pracuje na hrnčířském kruhu. Okamžitě mě to zaujalo, ještě ten den jsem si zarezervoval lekci keramiky a o pár týdnů později jsem dal v původním zaměstnání výpověď,“ popisuje své začátky s keramikou Monneraud.

Foto: Archiv Jacquese Monnerauda

V kolekci je řada konvic na čaj a na kávu.

Letos Monneraud uvádí kolekci s příznačným názvem „Carton“. Tyto kusy, které vypadají, jako by byly vyrobeny z lepenky, jsou ve skutečnosti pálenou a voděodolnou keramikou. Jde o „raw kolekci“ z neglazovaných kusů. Aby designér dosáhl dojmu, že jde o lepenku, zkoumal efekt různých kombinací jílů smíchaných dohromady.

„Vždy jsem byl velmi citlivý na věci, které se časem ničí, na věci, které nevydrží. Moc se mi líbil nápad zkusit zmrazit určitou křehkost,“ říká Monneraud.

Foto: Archiv Jacquese Monnerauda

Nechybí ani džbán a váza.

Pokud máte tyto výstřelky rádi, můžete podobné kousky doplnit i o další prvky. Jestliže přemýšlíte, co byste tak na stůl hostům naservírovali, abyste je nenudili, pak můžete sáhnout po občerstvení, které je ve skutečnosti jen skládačka puzzle. Trochu surrealistické stolování tak dostane další originální prvek.

Foto: Charles & Marie

Puzzle z kartonu na první pohled vypadají jako občerstvení.

Nad jídelní stůl pak můžete využít osvětlení, které jako z lepenky nevypadá. Opak je ale přitom pravdou. Ocení ho ti, kteří se rádi stěhují. Díky použitému materiálu je totiž neobyčejně lehké.

Foto: Nedgis

Zleva: osvětlení od americko-nizozemského studia Graypants a lustr od návrhářky Annebeth Philips.

Zařizování interiéru může být zábavnou hrou. Proč tedy své hosty nepřekvapit pohledem na opravdu zajímavé a neotřelé kousky, které originalitu rozhodně nezapřou.

Mech v interiéru uklidňuje. Prorůstat může i moderním budíkem

Lifestyle

Související články

Výběr článků

Načítám