Hlavní obsah

Na balet se vrhla, když jí bylo 55 let. Tanec vyučuje i ostatní nadšené seniorky

Sny se mají plnit vždy, když je příležitost, míní Hana Janata, vystudovaná lékařka, která se v 55 letech vrhla na klasický balet, o němž do té doby jen snila. Nyní jej vyučuje v Praze 7 v kurzech pořádaných obecně prospěšnou společností Elpida, která se věnuje seniorům.

Foto: Lucie Fialová, Novinky

Hana Janata (v bílém) balet vyučuje v Praze 7, kde působí obecně prospěšná společnost Elpida, která se věnuje seniorům.

Článek

„Tanec jsem v Elpidě zkoušela učit asi před deseti lety. Ale tehdy jsem normálně pracovala, takže jsem to nestíhala. Pak tu před třemi čtyřmi lety potřebovali záskok,“ vypráví Novinkám, jak se k výuce specifického druhu umění dostala.

Středeční lekce právě skončila. V zrcadlovém sále s baletními tyčemi se hodinu a čtvrt činily čtyři dámy. „Jsem hrozné kopyto, ale pokroky trochu cítím,“ svěřuje se Novinkám paní Marta, která do kurzu v Holešovicích jezdí z Horních Počernic. Balet nikdy nedělala, ale ráda cvičí.

„Potíže jsem zprvu měla se vším. Abych měla propnutá kolena, ruce,“ vzpomíná na svoje začátky krátce po covidové pandemii. „Na balet jsem chodila jako dítě, a tak jsem si říkala, že to znovu zkusím,“ hlásí Markéta z Ďáblic, která si lekce nadmíru užívá.

Premiérová baletní pocta módní ikoně Coco Chanel v Mahenově divadle

Divadlo

Marta míní, že senioři nepotřebují speciální zacházení, takže hodina začíná většinou svižnou rozcvičkou, kterou doprovází moderní hudba, aby si tanečnice náležitě rozproudily krev. Pak už se vrhají na balet. „Kladu důraz na chodidla, která máme trochu tvrdá. Je hrozně dobré pro zádové svaly je rozhýbat,“ upozorňuje Hana Janata. Svoje svěřenkyně chválí, oceňuje, že jsou nesmírně šikovné a ostré tempo hravě vydrží, aniž by žádaly velké pauzy.

Na kurz podle ní můžou dorazit i ty, které nemají baletní průpravu. „Ale asi to nemůže být paní z gauče, co má velkou nadváhu,“ přemítá Janata, která v baletu vidí řadu benefitů. Díky jednoduchým baletním krokům, prvkům a skokům si seniorky osvojují správné držení těla, zlepšují koordinaci, posilují chodidla a stabilitu v nohou.

Foto: Lucie Fialová, Novinky

Dámy se scházejí každou středu v Holešovicích.

Tanec i modeling

Tančit chtěla odjakživa. Začala jako malá v lidové škole umění. „Ale byla jsem vysoká, tenkrát řekli: Zapomeň na to,“ krčí rameny. Takže kvůli výšce lidušku opustila, ale tanci se snažila příležitostně věnovat. „Dělala jsem i lidový tanec, byť ho nesnáším. Nevím proč,“ přiznává. Po čtyřicítce propadla africkým rytmům, vyzkoušela též street dance.

„Orientální tanec ani latinu moc nemusím. Tyhle zadečkové sexy věci mi nesedí,“ směje se. Pak narazila na balet pro dospělé. „Že jsem stará, jsem neřešila, ale zase to, že jsem největší. V roce 2018 jsem si udělala kurz lektora tance, a když jsem šla do důchodu, začala jsem vyučovat v Elpidě. Strašně mě to baví,“ svěřila se vystudovaná lékařka, která se věnovala vědě, výzkumu a podpoře zdraví.

A protože má figuru, kterou by jí mohly závidět o několik generací mladší ženy, na stará kolena, jak sama říká, začala dělat ještě modelku. První přehlídku absolvovala letos v dubnu v 66 letech. „Nikdy mi tolik lidí neříkalo, že jsem krásná, jako teď,“ usmívá se Hana Janata, která je příkladem toho, že zajímavé příležitosti se nevyhýbají ani lidem v jejím věku. V červnu si dokonce užila přehlídku pro módního návrháře Osmany Laffitu. Ten činnou Janatu, která přednáší i na vysoké škole psychologii a neslyšícím, objevil, když dělala komparz ve filmu.

Foto: Lucie Fialová, Novinky

Vyzkoušely také energický kankán.

Důchod je podle ní neskutečný. „Nevěřila bych. Můžu si dělat, co mě baví, jsem u vytržení z toho, co všechno se může stát. Tancování je super, modelkování taky dobrý. V modelingu nejsem vysoká ani hubená. A nenosí se punčocháče a podprsenky, všechno, co nemám ráda. Konečně si připadám normálně. Akorát se musím naučit chodit na těch blbých kramflekách, na kterých jsem nikdy nechodila, abych nebyla ještě vyšší,“ uzavírá stříbrovlasá dáma, která je natolik flexibilní, že jí nečiní žádný problém udělat provaz.

V pražské kavárně obsluhují jen senioři. „Občas je to adrenalin,“ říká baristka v důchodu

Móda a kosmetika

Výběr článků

Načítám