Hlavní obsah

Mohou se psi dožít až 30 let? Úspěch při prodlužování života přináší pohyb a kvalitní strava

Mnoho psů dnes umírá na chronická onemocnění, jako je rakovina, obezita nebo cukrovka. Dá se tomu zabránit a opravdu by se i naši čtyřnozí přátelé mohli dožívat až třiceti let? Na to odpovídá kniha Věčný pes, bestseller amerického autora Rodneyho Habiba a veterinářky Karin Beckerové. Publikace nyní vyšla také v Česku a my jsme na jejím křtu zjišťovali, v čem spočívá tajemství spokojeného psího života.

Mohou se psi dožívat až 30 let? Na to odpovídá kniha Věčný pesVideo: Marek Tereba, Novinky

Článek

„Harvardova univerzita nedávno zveřejnila studii, podle níž vás vlastnictví psa nejen učiní šťastnějšími, ale také zdravějšími. Mazlení se psem má za následek pokles krevního tlaku, zklidnění srdečního rytmu, a vy tak budete více uvolnění a vyrovnaní. Ty z vás, kteří bývají často zavření doma, pes donutí více chodit ven, více komunikovat a být v kontaktu s komunitou,“ tvrdí americký lékař Rodney Habib.

Psi s námi však podle Habiba nežijí tak dlouho, jak by mohli, často totiž podléhají nemocem. „V Severní Americe je 60 % psů obézních a toto procento se zvyšuje. Ale to není to nejhorší,“ uvádí lékař s tím, že nejděsivější nemocí ze všech, která naše mazlíčky ničí po celém světě, je rakovina.

Podle údajů Harvardovy univerzity je diagnostikována u každého druhého psa. Výzkum organizovaný Broad Institute však ukázal, že pouze 10 % případů rakoviny je způsobeno geneticky.

Nejtěžší pes v Česku váží 125 kilo

Koktejl

„Zbylých 90 % souvisí s vlivem životního prostředí a životního stylu,“ říká Habib a pokládá si otázku, co vše vlastně rakovinu způsobuje.

Foto: Novinky

Kvalitní strava je pro prodloužení života psa zásadní.

Stres, nadváha a strava

„Je to stres, nadváha, infekce, nedostatek pohybu, znečištění ovzduší, toxiny a také strava. Ta je podle vědců dokonce tou nejdůležitější částí, na kterou je třeba se zaměřit. Až 30-40 % případů rakoviny lze předejít upravením jídelníčku,“ pokračuje.

A právě na stravu se Habib zaměřuje ve své publikaci. „Na světě žije spousta psů, kterým je kolem 20 let, ale rekordmankou je fenka Maggie z Austrálie, které bylo 30 let. Její majitel Brian McLaren odhalil, že pro její dlouhověkost bylo důležité především to, že ji nepřekrmoval,“ vysvětluje autor.

Druhým důležitým faktorem je podle něj cvičení a pohyb. „Většina majitelů vezme svého psa odpoledne po práci na 20 minut ven, aby se trochu prošli po parku. Maggie denně nachodila v průměru devět kilometrů. Chodila za Brianem, když jezdil v traktoru,“ dodává.

Foto: Novinky

Bestseller vyšel ve Spojených státech v roce 2021, na naše pulty se dostal až nyní.

Co se týče stravy, musíme podle Habiba dát psovi na výběr ze dvou možností. Buď své jídlo sní, nebo bude o hladu. „V dnešní době, kdy se riziko rakoviny neustále zvyšuje, je potřeba si uvědomit, čím vlastně naše mazlíčky krmíme. Musíme je začít krmit jinak, zdravější a čerstvější stravou, abychom riziko snížili,“ uzavírá Habib.

Kniha Věčný pes se letos po třech letech od vydání dostala na naše pulty v češtině. Přeložila ji Pavla Gabrhelíková ze společnosti BiBi Food. „Kniha od Rodneyho Habbiba a veterinářky Karin Beckerové odhaluje praktický a vědecky ověřený návod, jak docílit toho, aby váš mazlíček žil co nejdéle a co nejkvalitněji. Vysvětlí, jak psí organismus funguje, a také to, že se od toho lidského po tisíciletích po boku člověka zase tolik neliší,“ shrnuje pro Novinky Gabrhelíková.

Anketa

Kontrolujete složení krmiva pro svého psa?
Ano
95,8 %
Ne
4,2 %
Celkem hlasovalo 335 čtenářů.

Nejošklivějším psem pro rok 2024 se konečně stal osmiletý pekinéz Wild Thang

Koktejl

Pes běžel šest kilometrů divočinou, aby přivolal záchranu svému pánovi po autonehodě

Koktejl

Výběr článků

Načítám