Hlavní obsah

Modernější a stylovější Bridgertonovi? Návrhář Martin Kohout ohromil novou kolekcí

Zatímco streamovacím platformám vévodí oblíbený romantický seriál Bridgertonovi z prostředí Londýna na počátku 19. století, na poli módy kraluje jiné jméno. Návrhář Martin Kohout předvedl oslnivou kolekci ve viktoriánském stylu plnou dramatických střihů, monochromatických odstínů a atypických materiálů.

Foto: foto Jiří Královec, archiv designéra

Nová kolekce návrháře Martina Kohouta

Článek

Módní designér Martin Kohout opět balancuje na hraně mezi uměním a designem. Podobně jako u předchozích modelů přišla inspirace ze světa umění, tentokrát se jí stal film Piano od režisérky Jane Campionové a jeho hlavní postava Ada.

Do kolekce se tak promítá vnitřní boj hrdinky, divoká novozélandská příroda i prvky viktoriánského stylu. Designér ji poprvé představil na přehlídce 15. května v Ateliéru Strahov v Praze.

„Inspiroval mne především Ady vnitřní boj. Vnímám ho jako symbol, do kterého se promítají nálady a napětí, které rozpoznávám ve společnosti. Jde o moji nejtemnější kolekci, ať už příběhem Ady, či barevnou paletou,“ vysvětluje designér.

O Martinu Kohoutovi

Martin Kohout se během pár let zařadil mezi známá jména české módní scény. Samouk, který je absolventem střední školy zaměřené na fotografii a film, na sebe upozornil opulentními snovými róbami.

Ty se staly oblíbenou volbou hereček a dalších umělkyň na červený koberec společenských akcí. Nadšení pro kinematografii a také její hlubokou znalost designér nezapře. Inspirace pro jednotlivé kolekce přichází právě ze světa filmu či výtvarného umění a je spojující linkou tvorby Martina Kohouta – např. kolekce Orlando (2019), Alenka v říši divů (2022), Frida (2023) či film Piano a jeho hlavní postava Ada (2023).

Designér má za sebou účast na Designbloku i na pražském fashion weeku, kde hned napoprvé vyhrál soutěž Van Graaf Junior Talent. V letech 2020 a 2023 byl mezi nominovanými na ocenění Czech Grand Design v kategorii Módní designér.

V posledních letech Martin Kohout představuje střídavě výtvarně pojaté kolekce sofistikovaných rób a tzv. capsule kolekce, které jsou vhodné i na běžné nošení a jsou cenově dostupnější. Stal se také vyhledávaným lokálním tvůrcem svatebních šatů.

Foto: Natálie Hofmanová, archiv návrháře

Přehlídka Martina Kohouta

Celkem 23 looků tvořících kolekci pracuje s proměnou hlavní hrdinky a zachycují její průběh. Šaty jsou variacemi viktoriánského stylu, pracují s korzety a krinolínami, využívají materiály, jako je hedvábí, krajka a tyl, které odkazují na určitou apollonskou čistotu a klid. Zároveň připomínají strohost a uzavřenost. Skrze další nevšední materiály jako například silikon či plisované látky interpretuje Martin Kohout divokost a nepředvídatelnost novozélandské krajiny.

Nechybí jeho charakteristický rukopis – velkorysý objem a hra se siluetou, které doplňují nové prvky, jako jsou výrazné mašle, dekonstruované korzety či aplikace květin potřených silikonem.

V barevné paletě převládá černá barva doplněná zelenou, fuchsiovou, pudrovou či slonovinovou.

Hit letošního jara: Pastelové odstíny a jak je nosit

Móda a kosmetika

České Versailles: Tereza Rosalie Kladošová představila svatební kolekci

Móda a kosmetika
Související témata:
Martin Kohout (návrhář)

Výběr článků

Načítám