Hlavní obsah

Modelář rozluštil da Vinciho šifry a sestavil stovku Leonardových strojů

Brno

Sto funkčních modelů strojů geniálního renesančního konstruktéra, umělce a architekta Leonarda da Vinciho (1452-1519) vyrobil za uplynulých deset let modelář Miroslav Mužík. Zcela s nimi zaplnil dvě patra své brněnské expozice Leonardovy stroje na brněnském Kapucínském náměstí.

V expozici v Brně je už sto funkčních modelů da Vinciho strojůVideo: Vladimír Klepáč, Novinky

Článek

Modelář je původní profesí frézař. Nad jeho matematickými schopnostmi žasnou inženýři z celého světa.

Nejde o Mužíkovu neuvěřitelnou zručnost, ale schopnost přečíst výkresy mistra Leonarda. Z pohledu konstruktéra to vlastně ani výkresy nejsou, protože na nich schází technické údaje. Jsou to prý jen malůvky dokládající da Vinciho bezbřehou fantazii. Kumšt je v tom, že je neumějí přečíst ani zkušení konstruktéři. Každý stroj je nakreslen tak, aby byl po sestavení nefunkční.

Frézař se schopnostmi špičkového konstruktéra

„Leonardo nechtěl, aby jeho nápady využíval jen tak někdo. Stroje si nemohl nechat patentovat, a tak v kresbách dělal chyby. Mechanismy nakreslené přes 500 lety může postavit jen ten, kdo jim porozumí. Často stačí jen otočit ozubené kolečko, posunout vačku, protáhnout jednu součástku. Až potom to začne celé fungovat,“ prozradil Novinkám Mužík.

Foto: Vladimír Klepáč, Novinky

Svoji expozici Leonardovy stroje buduje modelář Miroslav Mužík už deset let. Za tu dobu vyrobil sto modelů da Vinciho mechanismů.

Vypadá to jednoduše, ve skutečnosti ale kresba od da Vinciho dokáže zamotat hlavu i týmu inženýrů. Odborníci žasnou nad Mužíkovými schopnostmi natolik, že jej jmenovali čestným členem Asociace strojních inženýrů. „Dělá pro popularizaci techniky obrovský kus práce. Hravou formou, především školákům, které k ní chceme přilákat, protože jsme zemí vývojářů a strojařů, ukazuje, že mechanika je nádherná hra,“ uvedl předseda asociace Bronislav Lacko.

Mužík připouští, že s mistrem Leonardem je dřina. Mnohokrát musel téměř již složený stroj rozložit, aby našel záměrnou chybu. Pak ji opravil a složil vše zase správně. Jde o hodiny práce. Navíc velikost součástek si modelář musí spočítat sám. Každému, kdo se jen trochu orientuje ve světě strojírenství, je jasné, že něco takového je úkol pro celý tým konstruktérů.

Foto: Vladimír Klepáč, Novinky

Miroslav Mužík s nově dokončeným modelem stroje, který vytahoval z řeky klády.

Lev, automobil, vzducholoď nebo vodní tanky

Ze svých modelů má Mužík nejraději da Vinciho automobil, což byl stroj poháněný svinutou pružinou a pohybující se po předem stanovené dráze. Využíval se jako pojízdný stůl rozvážející hercům mezi představeními ovoce na osvěžení. Obdobně funguje i lev, což je první robotické zvíře světa. Leonardo jej vyrobil pro francouzského krále Františka I. Lev přehrával melodii.

Foto: Vladimír Klepáč, Novinky

Leonardovy stroje již zaplnily dvě patra expozice. V popředí na stole stojí mechanický lev – první robotické zvíře světa.

Jednou z nejchytřejších da Vinciho hraček je cestoměr. V podstatě jde o vozík, na němž se po otočení kola o 360 stupňů kolem své osy přesune kulička z jedné krabičky do druhé. Co otočení, to jeden metr. V cíli pak stačilo jen sečíst kuličky. Šlo použít i větší kola a zjednodušit měření.

Nejvíce se modelář nadřel s nedávno dokončeným strojem na vytahování dřevěných splavovaných klád z řeky, se vznášedly - předchůdci dnešních vrtulníků – a vodními tanky.

Foto: Vladimír Klepáč, Novinky

Vzducholoď mistra Leonarda, který plachty běžné lodě nahradil balónem.

„Velmi těžká byla i vzducholoď. Da Vinci vlastně místo plachet vymyslel obří měch, který měl fungovat jako horkovzdušný balón. Ono by to takto nefungovalo, protože loď je moc těžká, ale kdyby se odlehčila a upravila… Byla to cesta správným směrem,“ dodal Mužík.

Expozicí Leonardovy stroje sám provází nejen školáky, ale návštěvníky z celého světa, i když anglicky moc dobře neumí. Stačí ale jen zatočit kličkou a model se dá celý do pohybu. Hned je každému jasné, jak to funguje. Mechanika tlumočníky nepotřebuje, dodal modelář s úsměvem.

Foto: Vladimír Klepáč, Novinky

Svět strojů mistra Leonarda, to jsou vznášedla i vodní tanky a podivné samočinné mechanismy.

Výběr článků

Načítám