Hlavní obsah

Vlasy po létě potřebují dodat hydrataci a další péči

Léto je již definitivně za námi, a tak je nejvyšší čas vrátit vysušeným vlasům zdraví a lesk. Dodat jim dostatečnou hydrataci je naprostý základ. Poradíme, jak na to.

Foto: Profimedia.cz

Vlasy po létě bývají dehydratované.

Článek

„Vlasy po létě bývají spíše dehydratované než zničené. Je to dané tím, že trávíme spoustu času venku, vystavujeme se slunci a samozřejmě se koupeme. A ani slaná voda, ani chlor z bazénu vlasům moc neprospívá,“ vypočítává negativní vlivy vlasový specialista Martin Loužecký ze salonu Hairthusiasts.

Při každodenní péči o vlasy se proto zaměřte na doplnění vláhy za pomoci hydratačního šamponu a kondicionéru. Jednou týdně dopřejte svým vlasům hloubkovou regeneraci pomocí vyživující masky na vlasy. Ta obsahuje koncentrované aktivní složky, které pronikají do hloubky vlasu a napomáhají obnově jeho struktury. Do své vlasové rutiny můžete přidat také oleje, které pomohou obnovit extrémně suché a lámavé vlasy.

Lámavé vlasy, suchá pokožka, ale i vyčerpání mohou značit nedostatek železa

Zdraví

„Vždy je ale lepší sáhnout po speciálních přípravcích s oleji určenými přímo na péči o vlasy. Samotné oleje mohou napáchat více škody než užitku. Například arganový olej, který je sice bohatý na vitaminy a antioxidanty a podporuje tak elasticitu a lesk vlasů, umí během vteřiny vlasy zdrcnout do jednoho obrovského dredu,“ varuje kadeřnice Petra Vavrušková ze salonu Vavruškovi Hair.

Stále důležitá ochrana proti UV paprskům

Nezapomeňte také na to, že i když se o slovo hlásí babí léto, sluneční paprsky mohou vlasy stále poškozovat. Na ochranu tedy nemyslete pouze o prázdninách, ale i během podzimních slunných dní.

„Během dne sáhněte po ochranných sprejích či krémech s UV ochranou nebo alespoň tepelnou ochranou,“ radí Martin Loužecký.

Obnovte krásnou barvu

Sluneční paprsky a časté koupání mají také negativní vliv na barvu. Sluneční záření rozkládá vlasové pigmenty (melanin). Právě proto během letních měsíců barvené, ale i přírodní vlasy šisují.

Je tedy čas navrátit vlasům opět krásný odstín. Nezapomínejte ale na to, že vlasy bývají po létě oslabené a chemické procedury, jako je barvení, je mohou ještě více poškodit. Při barvení proto volte šetrné produkty a ideálně tuto proceduru svěřte do rukou kadeřníka, který se postará nejen o perfektní barevný tón, ale i zdraví vlasů.

Abyste udrželi odstín co nejdéle sytý, sáhněte pak při pravidelné péči po produktech speciálně určených na barvené vlasy.

Vsaďte na šetrnou úpravu vlasů

K poškození vlasů často dochází také při jejich úpravě. Dbejte proto na to, aby krásný účes nebyl vykoupen polámanými a zničenými vlasy. „Abychom vlasy příliš nezatěžovali, je vhodné používat hřeben se širšími zuby,“ radí kadeřník Martin Loužecký.

Při stylingu se raději vyhněte klasickým kulmám a žehličkám, které mohou vlasy poškodit extrémně vysokými teplotami. Vsaďte na šetrnější varianty a používejte stylingové nástroje s inteligentní regulací teploty.

Foto: archiv firem

Dyson Supersonic Nural, fén se snímačem, 12 790 Kč; hydratační balíček Kaaral Purify Hydra, viviane.cz, 984 Kč; Paul Mitchell Awapuhi Wild Ginger Hydrasoft shampoo, od 539 Kč; Paul Mitchell HydraSoft Glossing Treatment, 1277 Kč; WeCare about your HAIR pro komplexní péči, 1 690 Kč; VitcoHair Conditioner & VitcoHair Shampoo, 1256 Kč; Baco Colorfresh - barevný kondicionér, viviane.cz, 323 Kč; Vysoušecí žehlička Dyson Airstrait, na suché i na mokré vlasy, 12 310 Kč

Nebraňte se zastřihnutí konečků

Po létě je také dobré nechat si zastřihnout konečky vlasů. „Rozhodně po létě doporučuji vlasy zkrátit, když bude potřeba. Zkrácení vlasů vždy pomůže a podpoří zdravý vzhled,“ radí Martin Loužecký.

Pravidelné zastřihování pomáhá předcházet třepení konečků. I když jen nepatrně zkrátíte délku, vlasy budou vypadat mnohem lépe a budou zdravější.

Připravte hřívu na podzim

Také podzim přináší pro vlasy nové nástrahy, ať už jsou to nepříznivé povětrnostní podmínky, anebo i častější padání vlasů.

„Většinou si zákaznice na podzim stěžují na padání vlasů. Je to poměrně běžná záležitost,“ potvrzuje i Martin Loužecký a radí: „Je potřeba do jídelníčku zařadit více vitaminů a nebál bych se zařadit také vhodné doplňky stravy.“

Nezapomínejte na zdravou pokožku hlavy

Při péči o vlasy se často zapomíná na to, jak důležitou roli hraje zdravá pokožka hlavy. Přitom právě udržení zdravé lipidové vrstvy ve vlasové pokožce má zásadní vliv na udržení hydratace a ochranu pokožky před vnějšími toxiny, bakteriemi i mechanickým poškozením.

Pokud je vlasová pokožka poškozená, naruší se tím regulace vlhkosti a dochází k vysušení, tvorbě lupů, ale i nadměrnému vypadávání vlasů. Vyzkoušet můžete vlasový peeling, díky kterému odstraníte odumřelé kožní buňky a podpoříte tím zdraví pokožky i růst vlasů. Prospěšné mohou být i pravidelné masáže stimulující pokožku hlavy, které zlepšují její prokrvení a podporují zdraví vlasů.

Nezapomínejte pokožku chránit před extrémním teplem i během stylingu či fénování. „Pokud se vám podaří omezit poškozování vlasů teplem, můžete získat zdravější pokožku hlavy a zdravější vlasy. Pomoci vám v tom mohou vysoušeče vlasů se senzorem, který rozpozná vlasovou pokožku a sníží teplotu, jakmile se přiblíží k vašim vlasům. Tím zabrání poškození pokožky hlavy i vlasů teplem,“ doporučuje James Dyson, zakladatel technologické společnosti Dyson.

Vypadávají vám vlasy? Na vině může být i porucha štítné žlázy

Zdraví

KVÍZ: Co všechno víte o vlasech

Móda a kosmetika
Související témata:

Výběr článků

Načítám