Hlavní obsah

Olympijská kolekce Mongolska vzbudila ovace

Olympijské hry jsou za rohem a většina zemí odhaluje nástupové kolekce pro sportovce na zahajovací a závěrečný ceremoniál. Vlnu pozitivních reakcí vyvolaly outfity mongolského národního týmu, které odkazují na tradiční oděv „dél“, typický zejména pro kočovné kmeny Střední Asie.

Článek

Značka Michel & Amazonka se sídlem v Ulánbátaru odhalila oblečení sportovců pro zahajovací a závěrečný ceremoniál na začátku tohoto měsíce, ale až tento týden se objevilo na sociálních sítích, kde vzbudilo velkou pozornost.

Čtyři různé outfity, dva pro ženy a dva pro muže, zahrnují vyšívané vesty a kaftany, které připomínají mongolské „dély“. Tento oděv se obvykle rozlišuje na mongolský tradiční kroj, který má zapínání doprava, a turkický kroj, který má zapínání doleva.

Pro vlajkonoše si designérky podle WWD připravily speciální oděvy, které zahrnují tradiční špičaté klobouky („buryat“) a kožené boty („gutaly“). Mezi jedinečné vlastnosti těchto bot patří mírně vytočená špička, různé druhy kožených ozdob a vertikálně nerovnoměrné řezy na vstupních otvorech obuvi.

Až příliš vykrojené. Americké atletky odmítají novou olympijskou kolekci

Móda a kosmetika

Oblečení je v národních barvách, tedy červené, zlaté a modré. Vesty navíc zdobí „sojombo“, národní symbol země, a také olympijská pochodeň a kruhy.

Podle Mongolského národního olympijského výboru trvala výroba každého kusu více než 20 hodin.

Značka, kterou založily sestry Michel a Amazonka Choigaalaa v roce 2015, se snaží „vyjadřovat podstatu mongolské tradice a kultury“ prostřednictvím současného designu. Stejné duo již navrhlo kolekci pro mongolské sportovce na zimní olympijské hry v roce 2022 v Pekingu a také na letní olympijské hry v Tokiu v roce 2020.

Český tým se 26. července 2024 představí při slavnostním zahájení olympijských her v Paříži v nástupové kolekci od designéra Jana Černého.

Češi na olympiádě překvapí ve francouzských trenčkotech

Lifestyle

Výběr článků

Načítám