Hlavní obsah

Nejvzácnější kabelky lze pořídit v aukcích

Pro většinu lidí plní kabelka pouze funkční účel a stačí, když pojme veškeré denní nezbytnosti. Pro jiné jsou ale tyto doplňky módním vyjádřením nebo dokonce i uměleckým dílem. Pokud spadáte do druhé skupiny, nesmí vám uniknout pravidelné aukce britské aukční síně Christie’s, které zahrnují některé z nejžádanějších kabelek na světě.

Hermès, Chanel, Louis Vuitton - luxusní kabelky v dražběVideo: AP

Článek

Pokud toužíte po opravdu exkluzivním sběratelském kousku, britská aukční síň Christie’s má ve svém portfoliu desítky modelů, jejichž ceny, ale také sběratelská hodnota sahají do astronomických výšin.

Svědčí o tom i nedávná souhrnná aukce, která obsahovala seznam výjimečných módních exemplářů od návrhářů, jako je Hermès, Chanel a Louis Vuitton, s cenami, které sice začínaly na 100 dolarech (asi 2314 Kč), ale končily až na více než 100 000 dolarech (zhruba 2 314 800 Kč). Výsledné ceny se ale vyšplhaly mnohonásobně výše.

„V rámci této aukce jsme nabídli řadu vzácných a neobvyklých kusů, které se na aukci příliš často neobjevují. Až když je něco vzácné a lidé nevědí, kdy to znovu uvidí, pak skutečně upoutáte pozornost sběratelů a docílíte zajímavých výsledků aukce,“ uvedla Rachel Koffskyová, mezinárodní vedoucí oddělení kabelek a doplňků Christie’s, pro AP.

Na špici se drží Hermès

K nejzajímavějším předmětům aukce patřily kabelky od francouzského domu Hermès, který se specializuje na luxusní zboží. Tyto kabelky jsou často nejvyhledávanější a s časem jejich hodnota roste, i přes jejich stáří a opotřebení.

Jak se nosí nejluxusnější kabelky světa? Slavné dámy a jejich „birkinky“

Móda a kosmetika

„Hermès vede sekundární trh kabelek kvůli způsobu, jakým jsou kabelky zpracovávány. Vytvářejí je zkušení řemeslníci v dílnách v Pantinu (Francie) již více než 100 let,“ vysvětluje Koffskyová.

„Kabelky se vyrábějí pomocí sedlového stehu s dvojitou jehlou, což je steh, který nelze na stroji replikovat. Používají se materiály nejvyšší kvality. Navíc se jedná o modely, které jsou na trhu i mnoho desítek let. Například kabelka Kelly, která byla navržena ve 30. letech 20. století a poté v 70. letech přejmenována na Grace Kelly, vypadá téměř stejně jako před sto lety. Existuje sice mnoho limitovaných edicí, ale toto je ikonický a nadčasový model, který obstojí ve zkoušce času,“ dodává.

Do ruky i do vitríny

Někteří sběratelé, kteří utrácejí tisíce dolarů za luxusní předměty, kupují tašky k běžnému použití, jiní je vystavují a někteří je prodávají a poté kupují nové.

„Mnoho klientů opravdu miluje kabelky. Jsou to užitkové předměty a chtějí je využít. Pak existují sběratelé, kteří dávají přednost tomu, aby tyto nádherné módní předměty působily jako umělecká díla, a vystaví je ve svém domě.“

Aukce Christie’s drží světový rekord za nejdražší kabelku prodanou v aukci. Jedná se o kabelku Himalaya Kelly od značky Hermès s 18karátovým zlatem a hardwarem s bílými diamanty. Cena této kabelky se vyšplhala na 12 milionů korun. „Byla prodána v Christie’s v Hongkongu za 4 miliony hongkongských dolarů, což je více než 500 000 amerických dolarů,“ řekla Koffskyová.

Prodej zahrnoval také výběr kabelek s hravým designem – včetně kabelky inspirované nápisem „Nerušit“ v hotelu Ritz v Paříži, tašky Louis Vuitton ve tvaru dýně a tašky Hermès, která vypadá jako přední výloha stejnojmenného obchodu v Paříži.

Přeprodávání kabelek je byznys

Jedním z důvodů, proč nákup a prodej použitého zboží v posledních letech vzrostl na popularitě, je skutečnost, že spotřebitelé se více zabývají udržitelností a vysoká kvalita těchto kabelek znamená, že si je lze užívat roky.

„Sekundární trh je nejrychleji rostoucí částí módního průmyslu a je zde prostor pro mnoho hráčů v různých cenových hladinách, kteří prodávají různé kousky,“ uzavřela Koffskyová.

Související témata:

Výběr článků

Načítám