Hlavní obsah

Módní značka Prada se podílela na výrobě skafandru pro plánovanou misi na Měsíc

Italská skupina s módní značkou Prada a startup Axiom Space v Miláně představily návrh skafandru, který bude použit v roce 2026 pro misi NASA Artemis 3. Mělo by jít o první přistání astronautů na Měsíci od Apolla 17 v roce 1972.

Italský módní dům Prada vytvořil skafandry pro misi NASA Video: Reuters

Článek

Tým tvůrců představený na Mezinárodním astronautickém kongresu v Miláně si kladl za cíl spojit do detailu propracovanou funkčnost a estetiku tak, aby oblek AxEMU zvládl náročné podmínky na Měsíci.

Skafandry tak musí vydržet jak extrémní teploty na měsíčním jižním pólu, tak nízké teploty v trvale zastíněných oblastech, a to po dobu nejméně dvou hodin. Astronauti přitom budou moci provádět výstupy do vesmíru po dobu nejméně osmi hodin.

AxEMU již prošel rozsáhlým testováním, včetně podvodního simulování měsíčního prostředí a stojí tak před finální fází vývoje.

V poslední době se přitom nejedná o první spolupráci mezi módní luxusní značkou a astronomy. Minulý měsíc francouzský módní dům Pierre Cardin představil výcvikový oblek astronautů, který bude použit v centru Evropské vesmírné agentury v Kolíně nad Rýnem. Hotelová skupina Hilton zase spolupracuje s Voyager Space na podpoře návrhu a vývoje apartmá pro posádky na palubě plánované komerční vesmírné stanice Starlab.

Měsíční móda je proti Armstrongovým časům lehčí a v černé barvě

Svět
Související témata:

Výběr článků

Načítám