Hlavní obsah

Módní inspirace z královských dostihů v Ascotu

Ve Velké Británii se od úterý 18. června do soboty 22. června odehrávají královské dostihy v Ascotu, které se pořádají každoročně na závodišti jihozápadně od Londýna. Na exkluzivní akci dorazili zástupci britské královské rodiny v čele s králem Karlem III. a jeho chotí, ale také milovnice módy s nápaditými klobouky a fascinátory.

Král Karel III. s manželkou Camillou na Royal AscotVideo: AP

Článek

Královské dostihy v britském Ascotu nejsou jen místem setkání milovníků koní. Jde zároveň o velkou módní podívanou.

Historie dostihů se datuje do osmnáctého století. V roce 1711 bylo založeno oficiálně první moderní závodiště v britském městě Ascot, které dodnes patří mezi nejprestižnější. Na dostihy se sem již tradičně sjíždí britská smetánka. Chybět přitom nesmějí tradiční klobouky a fascinátory.

Nejedná se přitom a žádný módní výstřelek, tyto doplňky odkazují k historické tradici. Jejich nošení sahá až do samotných počátků akce, která postupem času nabývala na popularitě. Od té doby se staly nedílnou součástí této prestižní události a dodávají jí unikátní atmosféru a eleganci.

Camilla v královsky modré

Na slavnostním zahájení dostihů, které se konalo v úterý, nechyběl ani královský manželský pár. Král Karel III. oblékl světle šedý žaket, který rozzářil světle žlutou vestou, modrou kravatou a kapesníčkem. Nechyběl ani tradiční cylindr.

Královna Camilla se sladila s jeho doplňky a oblékla šaty ve svém oblíbeném áčkovém střihu v královsky modré barvě, ke kterým barevně sladila i svůj klobouk. Look pak dozdobila broží z drahých kamenů a perlovými náušnicemi.

Král Karel III. hostil opět zahradní oslavu. Tentokrát v růžové

Lifestyle
Foto: Profimedia.cz

Král Karel III. s královnou Camillou

Pravidla nošení klobouků

Ačkoliv není na Royal Ascot stanovený jasný dresscode, hostům je doporučené elegantní oblečení, doplněné kloboukem.

Dámy se mohou rozhodnout pro klobouky s širokým okrajem, fascinátory, poutače, kokardy nebo výrazné ozdoby. Od tradičních a elegantních po odvážné a futuristické, kreativitě se meze nekladou.

Tradiční klobouky jsou nejčastěji zdobené květinami, perlami, péry nebo jemnou krajkou. Tyto klobouky často volí ženy aristokratického původu, kterým dodávají na eleganci. Co se týče barev, převažují jemné pastelové odstíny, výjimkou ale také nejsou pokrývky hlavy ve výrazné modré, fuchsiové a dalších barvách.

Při výběru klobouku na Royal Ascot je také třeba vzít v úvahu vhodnost a proporce. Klobouk by měl ladit s celkovým outfitem, tvar by měl lichotit tvaru obličeje. Je důležité, aby byl klobouk nošen s grácií a sebevědomím, aby vytvořil dokonalou harmonii s celkovým vzhledem.

Některé dámy se rozhodnou pro výrazné klobouky, které jsou předmětem pozornosti a zaujmou všechny kolem. Jiné preferují subtilnější a elegantnější klobouky, které dodají jejich vzhledu jemný a sofistikovaný nádech.

Pánové mají výběr jednodušší. Pokud obléknou frak, toleruje se pouze cylindr, tedy pánský vysoký klobouk válcovitého tvaru s plochým vrškem a širokou krempou.

Módní comeback princezny Kate

Móda a kosmetika
Související témata:

Výběr článků

Načítám