Hlavní obsah

Legíny, teplákovky, havajské košile a další přešlapy při volbě oblečení na zahraničních cestách

Cizince v jakémkoliv prostředí poznáte téměř vždy. Ital nikdy nezapadne na americký Středozápad, Francouz bude působit se svým stylem oblékání poněkud podivně mezi norskými fjordy. A Čecha? Toho víceméně poznáte za všech okolností a všude. Stejně jako Američana.

Foto: Profimedia.cz

Američané a Češi mají specifický způsob oblékání.

Článek

Podle stylistů se Američané na dovolené oblékají tak, jako by šli na lov medvěda. A především funkčně. Což zase neplatí o velehorách, do kterých vyrazí klidně v sandálech. Že vám to připomíná jiný národ? Patrně nejste jediní.

Američané - a nepochybně i Češi - mají holt specifický způsob oblékání, podotýkají stylisté, ať už navštíví Evropu, Asii, nebo jiné místo. A i když je móda v každém městě a každé zemi jiná, lidem z těchto zemí se stále daří vyniknout bez ohledu na to, kde jsou. Jaké nejčastější chyby dělají ti, kteří jsou v davu snadno odhalitelní?

1. Nosí sportovní oblečení i do míst, kam se nehodí

„Lidem v Americe se opravdu líbí myšlenka oblékat se pohodlně,“ vysvětluje pro HuffPost Brooke Crumová, módní stylistka, která také organizuje zájezdy do Japonska. Podle ní se Američané oblékají sportovně za všech okolností. Případně v době, kdy vyrážejí do míst, která neznají. Mají pocit, že sportovní móda je univerzální, takže s ní nemohou nic zkazit. Což je ale chyba v úsudku.

Podle stylistky existuje jen jedna věc, kterou by nikdo neměl nosit v cizině - legíny. Jde totiž o sportovní kus oděvu, který když se kombinuje do jakéhokoliv jiného stylu, nikdy z toho nevyjde elegance. Jistě, jsou pohodlné, ale do města absolutně nevhodné. Oblečení má svůj účel, legíny jsou vytvořené pro lekce jógy, teplákové soupravy na tréninky atletiky.

Pokud chcete zůstat věrní svému stylu, kombinujte sportovní mikinu s džínami či legíny s košilí. Počítejte ale s tím, že vždycky budete vypadat, jako by vám právě skončila lekce sportu. Italové či Francouzi toto pravidlo striktně dodržují a vypadají za všech okolností skvěle.

Podle Anne Victoire Lefévreové, módní konzultantky se sídlem v Paříži, je také běžné vidět turisty v baseballových čepicích nebo s batohy, což jsou dvě věci, které také spadají do kategorie sportovního oblečení.

2. Naučte se nosit monochromatické oblečení

Nesázejte na to, že vám sluší pestrost, zapomeňte na devadesátá léta. Pokud chcete vypadat elegantně, vsaďte na monochromatický look (outfit složený z jedné barvy), který se navíc skvěle kombinuje. Nakonec tedy budete potřebovat méně svršků, než kdybyste se denní outfity snažili poskládat z pestrobarevných modelů. Monochromatický look je jednoduše elegantní a pomůže vám splynout s davem.

Monochromatický look vnese do vašeho šatníku eleganci

Móda a kosmetika

3. Nepřehánějte to s elegancí

Častým nešvarem turistů je, že celý den stráví ve sportovním oblečení a večer pak vyrazí do víru velkoměsta příliš elegantní. S tím souhlasí Nathalie Oliverová, soukromá stylistka v obchodním domě Le Bon Marché v Paříži. Rozdíl je podle ní propastný, navíc nelze jednotlivé styly měnit tak, že se v každém z nich člověk cítí skvěle. Změna by měla být pozvolná, přirozená.

„Například během pobytu v Paříži se zaměřte na méně sofistikované svršky, nenoste námořnická saka, nelpěte na tom, že vše musí být vyžehlené. Zároveň se vyhněte logům na svršcích a kombinacím hedvábných šatů s oversize saky,“ doporučuje stylistka.

V letních dnech jsou správnou volbou pro muže lněné košile, bavlněné kalhoty a mokasíny.

4. Barvy ve správných odstínech

V letních měsících se zaměřte na oblečení v neutrálních barvách, jako je špinavě bílá, béžová a velbloudí. Pokud zvolíte oblečení z lněného materiálu, v cizině, především na jihu Evropy, s místními obyvateli snadno splynete. Francouzští stylisté říkají, že tlumené, neutrální barvy jsou skvělým barevným schématem, které je v letních měsících třeba dodržovat.

5. A co dál?

Pokud výše uvedené již dodržujete a sportovní sandály jste nechali doma, sledujte, zda se na vašem tričku neskví příliš velké logo, zda nejste přelíčení, nekupujte si nikdy tričko s nápisem, že milujete město, ve kterém se právě nacházíte. Není viditelnější nálepka, která odhalí, že jste turistou v dané oblasti.

Pokud stále tápete, noste džíny s bílou košilí, mokasíny nebo baleríny a neutrální kabelku. Docílíte trvale elegantního vzhledu. A nezapomeňte: Sice máte dovolenou, to ale neznamená, že plážové oblečení by se mělo stát vaší novou součástí. Patří jen k plážovému baru. Na to myslete, až si šaty tohoto typu budete chtít nasadit na procházku do města. Stejně tak havajské květiny na košili nejsou správnou volbou, jestliže chcete splynout s davem.

Váš výběr oblečení by měl odrážet váš osobní styl, ne vzhled z časopisu. Upravený ale tak, abyste se v něm cítili skvěle a dovolenou si užili, aniž by někdo poznal, že jste turistou. Pokud vás móda baví, hledejte inspiraci na svých cestách. Nakupujte ve vintage obchodech nebo prostě jen vstřebávejte kulturu kolem sebe.

Perfekcionismus jako hlavní viník zkažené dovolené

Sex a vztahy

I když je venku krásně, není špatné zůstat na gauči a lenošit

Zdraví

Výběr článků

Načítám