Hlavní obsah

Ledová lázeň a další triky, které pomohou urychlit zaschnutí laku na nehty

Plánujete si doma nalakovat nehty na rukou či nohou a hledáte tipy, jak na to, aby vám lak co nejrychleji zaschl i bez toho, abyste použili speciální UV lampu? Pak právě pro vás jsou určeny tyto rady.

Foto: Profimedia.cz

Lakování nehtů má svá pravidla.

Článek

Čerstvě nalakované nehty mohou zůstat lepkavé mnohem déle, než je na první pohled patrné. Mohou tedy vypadat již suché, ale ve skutečnosti tomu tak vůbec nemusí být. Podle odborníků totiž některé běžně dostupné laky schnou a tvrdnou i 1-2 hodiny. Dokud tak lak není pořádně zaschlý, stále ho snadno poškodíte.

Pokud tedy toužíte čas zasychání co možná nejvíce zkrátit i bez domácí UV lampy, pak se držte následujících rad.

1. Náležitá péče o nehet před nanesením laku

Nehty by měly být před nanesením laku dokonale čisté, suché, bez mastnoty. Proto i profesionálové nehty nejen vyčistí, ale i dokonale vyleští, aby na nich utvořili skutečně hladký povrch, na který lak dobře přilne.

2. Správné nanášení a výběr laku

Lak vždy nanášejte rovnoměrně v tenkých vrstvách. Tlustší vrstvy schnou vždy déle a jsou i náchylnější k rozmazání. Vždy je dobré i čekat několik minut před nanesením další vrstvy, a to včetně finální verze, která je určená k rychlejšímu zaschnutí laku.

V případě nedostatku času je samozřejmě vždy lepší sáhnout po rychleschnoucích variantách laků, které mají hladký povrch a pomáhají urychlit proces schnutí.

Podle některých manikérek je navíc dobré preferovat světlejší odstíny laku, které schnou rychleji než ty tmavší. Důvodem je nižší obsah pigmentu.

Olupování laku může nehtům ublížit více než kousání

Zdraví

3. Ledová lázeň

Trik s ledovou lázní, který využívaly už naše maminky, skutečně funguje. Stačí dát do malé misky studenou vodu, přidat do ní několik kostek ledu, a poté do ní na pět minut ponořit čerstvě nalakované nehty.

Ledová lázeň urychluje ztvrdnutí povrchu laku.

4. Rychleschnoucí sprej a kapky

Dnes lze již v obchodech sehnat i speciální rychleschnoucí spreje či kapky, které na povrchu nehtu vytváří bariéru, která urychluje odpařování rozpouštědla v laku. Bohužel ale také často obsahují přísady jako je silikon a alkohol, jejichž nadměrné používání může změnit strukturu laku a samotné nehty příliš vysušit. V konečném důsledku tak mohou tyto přípravky laku víc ublížit než pomoci, protože mohou vést k rychlejšímu olupování a lámání laku.

Proto než sáhnete po těchto přípravcích, vždy se podívejte na jejich složení. Vždy je lepší preferovat přípravky s hydratačními složkami jako je avokádový, kokosový nebo mandlový olej či vyživující vitamin E.

5. Fén na vlasy

Pokud máte fén, u kterého můžete regulovat teplotu, pak se nebojte sáhnout i po něm. Pro sušení laku je vždy dobré použít chladný vzduch. Proud vzduchu urychluje proces odpařování rozpouštědla v laku, což také rychleji vytvrzuje jeho povrch.

6. Dětský olejíček nebo dezinfekce na ruce

V případě nouze někteří profesionálové doporučují použít na čerstvě nalakované nehty dětský olejíček, který urychlí zaschnutí laku a také zabrání jeho rozmazání. Podobně může fungovat i dezinfekce na ruce, která obsahuje alkohol. Ten též pomáhá k rychlejšímu schnutí, nicméně jak uvádíme výše, v případě obsaženého alkoholu by se mělo jednat spíše o výjimečné řešení.

Jak chránit vlasy, nehty a pokožku před negativními dopady častého koupání v chlorované vodě

Móda a kosmetika

Jak získat zdravé a silné nehty

Móda a kosmetika
Související témata:

Výběr článků

Načítám