Hlavní obsah

Kostymérka Marylin Fitoussiová: Stereotyp dokonalé Pařížanky mě nudí

Emily v Paříži patří mezi nejsledovanější seriály současnosti. Vděčí za to líbivému příběhu, okouzlujícím kulisám, ale také módě. Jsou to právě kostýmy, které se staly natolik originální, že inspirují ženy po celém světě. Na svědomí je má talentovaná francouzská kostýmní návrhářka Marylin Fitoussiová. Jakou roli může sehrát turban při přijímacím pohovoru a proč si myslí, že je dokonalá Pařížanka přeceňována?

Foto: Netflix

Kostymérka Marylin Fitoussiová

Článek

Seriál Emily v Paříži je o lásce a o módě. Kdy jste se poprvé zamilovala do módy?

Jak zpívá Lady Gaga ve své písni I was born this way (Narodila jsem se tak, pozn. red.). Oblečení hrálo vždy důležitou roli v naší rodině. Svoji kariéru jsem pak odstartovala studiem textilního designu a pak se vydala cestou kostýmní návrhářky. Je to krásný svět. Oblečení mi pomáhá vyprávět příběh, definovat postavu. Když vejde postava do dveří, musíte, pokud děláte moji práci dobře, vědět, co je zač, co dělá, jak působí.

Foto: Netflix

Kostymérka Marylin Fitoussiová

Vaším oblíbeným heslem je: Nemám ráda módu, ale miluji oblečení. Je to důvod, proč jste se nestala módní návrhářkou?

Po pravdě současné módě příliš nerozumím. Miluji nadčasové kousky, se kterými si můžete hrát stále dokola. Jsem obrovský fanoušek světa Vivienne Westwoodové, která se řídila heslem: Nakupujte méně, nakupujte lépe. Oblečení vám musí dlouho vydržet.

Nikdy jsem se nechtěla stát návrhářkou. Chovám ale k tomuto povolání velkou úctu. Návrháři jsou vypravěči příběhů, musí ale také umět probudit vášeň k nákupu. Navíc jejich práce je neustále terčem hodnocení. Já na druhou stranu nemusím nic prodávat. Jedině sny, radost, krásné siluety a zábavu.

Edita Vojtková: Ve vězení jsem se zbavila ega a začala se mít ráda taková, jaká jsem

Osobnosti

Seriál slaví úspěch po celém světě. Překvapuje mě však, jak špatné hodnocení získává z řad Francouzů. Čím to je?

Já vám nevím. Někteří Pařížané nosí trička s nápisem: Je suis parisien. Je n’aime rien. Znamená to něco ve smyslu: Jsem Pařížan a nelíbí se mi nic. A opravdu někdy platí, že se nejedná pouze o humorné pořekadlo. Myslím, že jako národ obecně nemáme velký smysl pro humor, neumíme si ze sebe vystřelit. Asi byli seriálem trochu šokováni.

Foto: Netflix

Seriál Emily v Paříži se ve světě ujal. V Paříži ale úspěch neslaví.

Vy na mě ale nepůsobíte, že by vám humor chyběl. Povahou i stylem oblékání.

Miluji extravagantnost a nevšednost. Vlastně miluji všechno to, co není úplně považované za typicky francouzské. Přitom jsem ale také hrdá Francouzka a zastupuju ty ženy, které už nudí stereotyp klasického stylu „parisienne chic“, které je podle mého názoru spíše marketingovým tahákem.

Všichni pořád mluví o Pařížance, která je přirozená a elegantní. Podle mě ale neexistuje, nebo je aspoň velmi nudná. Život přece není o tom najít dokonalé bílé tričko a sako v námořnicky modré, ne?

Marylin Fitoussiová

Rodačku z jihofrancouzského města Toulouse Marylin Fitoussiovou významně ovlivnila její matka - švadlena a babička, která měla velkou zálibu ve sbírání oblečení, které nikdy nevyhazovala.

V podkroví plném módních kousků z 50. až 80. let 20. století našla Fitoussiová dokonalé místo pro rozvíjení své fantazie a určování budoucí kariéry.

Po absolvování střední školy studovala dějiny umění na prestižní pařížské škole Ecole du Louvre. Po získání diplomu v oboru textilní design brzy získala práci v pařížské pobočce legendární anglické půjčovny kostýmů Angels and Bermans.

Byla to však velká náhoda, která ji definitivně nasměrovala k navrhování kostýmů. V známém pařížském klubu Les Bains Douches se totiž setkala se skupinou štamgastů, kteří často vyráželi na večírky v dobových kostýmech. Marylin zjistila, že mezi ně patří cenami ověnčená kostýmní návrhářka Sylvie de Segonzac, majitelka půjčovny kostýmů Les Costumes de Paris, specializující se na dobové šaty pro film. A právě Sylvie si ji vzala pod svá křídla.

V rámci své práce často cestuje a díky tomu, že poznává různé kultury, se její osobní styl i styl postav, které obléká, stává komplexním a rozmanitým.

Foto: Netflix

Marylin Fitoussiová

Díky tomuto vašemu přístupu si vás také vybrala světoznámá kostymérka Patricia Fildová jako svoji pravou ruku a posléze jste vedení kostýmů po ní převzala.

Přesně tak. Měla jsem videopohovor s ní a se scenáristou Darrenem Starem, který rovněž stojí za seriály jako Sex ve městě nebo Beverly Hills 90210. Do úzkého výběru jsme se probojovaly tři kostýmní designérky z Paříže.

Měla jsem na sobě turban, který nosím běžně, a Patricii to připadalo zábavné. Také si prohlédla moje resumé, takže viděla že miluji vzory a jaký je můj podpis. I proto byl náš dialog velmi přirozený. Ona chápala můj vesmír a já ten její. Nejprve si mě vybrala jako svoji konzultantku a jakousi spojku s Paříží pro první řadu. V dalších řadách jsem vedení převzala.

Seriál míří zejména na mladé. Jako módní inspirace ale může sloužit i zralejším ženám. Příkladem je postava Sylvie Grateauové v podání herečky Philippine Leroy-Beaulieuové, která hraje šéfovou hlavní postavy Emily.

Šatník Sylvie je z mého pohledu odrazem opravdového francouzského chic stylu. Tato postava je velmi sebevědomá a mocná. Darren Star ji skvěle napsal. On přesně ví, jak psát postavy pro ženy, a navíc jak je důležité vídat v televizi ženy kolem šedesátky, které vypadají skvěle. Taková je Sylvie. Nevystupuje jako babička nebo modelka, ale jako krásná žena s mocí, která je spokojená se svým věkem. Nebojí se sebevědomě ukázat kus kůže, která možná nevypadá jako ve dvaceti, ale je pořád krásná.

Foto: Netflix

Postava Sylvie Grateauové v podání herečky Philippine Leroy-Beaulieuové

Dějová linka seriálu se v pokračování čtvrté řady přesouvá z Paříže do Říma. Mezi časté spory Francouzek a Italek patří, která země má lepší gastronomii a také módu. Získá šatník hlavní hrdinky italský švih?

Hádají se kvůli jídlu, módě a také mužům! Na to konto jsem Emily pořídila do Říma batoh ve tvaru motýla, protože ve Francii říkáme, že když se nám někdo líbí, mám ze něj motýlky v břiše. Ale nic víc neprozradím.

A co se šatníku týče, samozřejmě, ve druhé části čtvrté série Emily oblékne daleko více oblečení a doplňků od italských módních návrhářů, ale ne jenom. Její styl je více romantický, uvolněný a barevný. Tahle malá proměna mě moc bavila.

Foto: Netflix

Dějová linka se přesouvá z Paříže do Říma.

Okouzlil vás Řím více než Paříž?

To neříkám, ale bylo léto a hezké počasí, které mi připadá hravější, co se týče oblečení. Můžete se zaměřit na různé materiály, ukázat kus kůže. V zimě je móda hlavně o pohodlí a prošívaných bundách.

A co Praha?

V Praze jsem bohužel nikdy nebyla, ale kdo ví, třeba se sem dostanu v dalším pokračovaní seriálu. Emily v Praze zní dobře a jako mladá žena by měla procestovat celý svět, nemyslíte?

Emily znovu míří za diváky

TV a streaming

Výběr článků

Načítám