Hlavní obsah

Jak se vyrábí plavky? S kamerou v jihlavské textilce

Jihlava

Léto láká k tomu, vytáhnout ze skříně plavky a vyrazit k vodě. Víte ale, jak se takový koupací oděv šije a jak dlouho trvá jej vyrobit? Celým procesem nás provedli v jihlavské textilce Modeta, která se na výroky z elastických materiálů dlouhodobě specializuje.

Jak se vyrábí plavky? S kamerou v jihlavské textilceVideo: Michaela Bartošová, Novinky

Článek

Budova staré továrny v Březinových sadech v Jihlavě už má lepší léta za sebou, nabírá v ní ale druhý dech kdysi známá textilní značka. Upadající Modeta Style se pod novým vedením modernizovala, digitalizovala a šije pro značky nejen z Česka, ale i z dalších zemí Evropy.

Ročně vyprodukuje vyšší desetitisíce kusů oděvů. Z větší části jsou to právě plavky, ušít tu umí třeba i legíny nebo sportovní podprsenky. Cesta každého produktu bez rozdílu začíná v modelárně. Tady se oděv podle přání zákazníka vymyslí, vyvine a vybere se na něj nejvhodnější materiál a komponenty jako třeba zipy nebo zapínání.

„Tady máme takzvaná ramínka, což jsou vzorky jednotlivých látek, abychom si mohli na tu látku sáhnout, zjistit její vlastnosti, jestli je vhodná na ten daný produkt,“ ukazuje nám při prohlídce spolumajitelka firmy Eliška Kišová, která v minulosti prošla řadou módních značek.

Na každou sezonu vybírají sto nových látek a přidávají je k těm stávajícím. Štendr v kanceláři vedoucí modelárny Petry Romanovské tak už je plný skoro do posledního centimetru a hraje všemi barvami.

„Co je zrovna teď trendy? My se držíme spíše zemitých barev, ale v plavkách bude vždycky trendy námořnická modrá a námořnický styl,“ prozrazuje Kišová. Výhodou této barvy podle ní je, že sluší jak blondýnám, tak brunetám. V pánské plážové módě teď podle jejich statistik nabývají na popularitě upnuté plavky s nohavičkami a klidně i ve výrazných, lesklých provedeních.

Foto: Novinky

Plavky tu vyrábějí už desítky let.

Velký průvodce plavkami: Jaké jsou trendy a jaký zvolit střih

Móda a kosmetika

Plavky i z pneumatik

„Jakmile se schválí prototyp a všechno perfektně sedí, tak se dělá velikostní stupňování. Jsme schopní ušít plavky od batolat po 3XL, ale měli jsme i klientku, která chtěl 6XL,“ říká nám v prostoru, kterému vládne místní technoložka. Na velkém stole tu má spoustu papírových střihů, které pak převádí do digitální formy a následně tiskne pro další použití.

„Já jsem si kdysi myslela, že prostě přidáte centimetr na každé straně a máte odstupňováno o velikost, ale je to mnohem větší věda,“ směje se Kišová při vzpomínce na své začátky ve firmě. Na stupňování velikostí tu používají evropské normy nebo se řídí specifickými přáními klienta.

Zrovna plavky přitom nepatří úplně ke „vděčným“ kusům oděvu, i proto se je tu snaží co nejvíce promýšlet a testovat.

Foto: Novinky

Práce v modelárně

„Když jsme si dělali velký průzkum, tak žádná z oslovených žen neřekla, že se cítí dobře v plavkách. Nikdo. Nejsou s nimi nikdy na sto procent spokojené, vždycky je tam nějaké ‚ale‘. Sedí jim košíčky, ale spodek by chtěly jiný. Nebo je dobrý střih, ale špatná barevnost… Je to často volba nejmenšího odporu. Snažíme se to proto dělat tak, aby ta spokojenost byla co největší,“ popisuje Kišová.

Kromě plavkoviny, materiálu na koupání, tu pracují také se stoprocentní bavlnou nebo se specifickými inovativními materiály, které splňují hlavně moderní požadavky udržitelnosti.

„Třeba tohle jsou nové plavky ze stoprocentně cirkulárního materiálu, jsou vyrobené z pneumatik,“ ukazuje na jasně oranžové jednodílné plavky, které na první pohled nepůsobí ničím odlišně (foto v galerii níže).

„Po obnošení je můžete vrátit a udělá se z nich nová příze, která se může znovu použít. Oproti recyklaci, kdy vzniká pořád nějaký odpad, tady není odpad žádný,“ představuje nám materiál budoucnosti.

Schindlerova pletárna v Krásné Lípě funguje už 170 let. Obléká i švýcarské pošťáky

Móda a kosmetika

Práci zjistí na mobilu

Než se nůžky, respektive zdejší pila zakousne do látky - až dvaceti vrstvami najednou -, musí se materiál na tento krok nejdřív připravit.

„Většinou pracujeme s elastickými materiály, kdybychom začali ihned stříhat, tak se nám srazí, musíme je rozrolovat a nechat odpočinout aspoň 24 hodin. Látky vybíráme hlavně v Itálii, tam je podle nás nejkvalitnější plavkovina. Není průhledná, drží stálost a barevnost,“ vysvětluje Kišová.

Na díly, na které je to potřeba, se pak natisknou prací symboly, složení a velikosti. V malé tiskárně se text z nálepky přenese na textil ani ne za 15 sekund. Hotové artikly se naskládají do krabic a míří do prostorné výrobní haly. „Tady se plavky kompletují, sešívají dohromady,“ vysvětluje majitelka, zatímco procházíme chodbičkou mezi řadou strojů.

O výrobu se v Modetě stará celkem čtyřicítka zaměstnanců, respektive zaměstnankyň, všechno jsou to dámy, mnohdy s letitými zkušenostmi z oboru. Jediným mužem je tu mezi nimi technik, který starší, ale pořád funkční stroje seřizuje, udržuje a případně opravuje.

Foto: Novinky

Kompletování plavek ve výrobě

Ve výrobně plánuje pracovní postupy mistrová Klára Štumarová. Šičky pak v mobilních telefonech před sebou vidí, jaké úkony mají odvést a za jak dlouho. To všechno jim prozrazuje QR kód, který dostanou spolu s krabicí naplněnou jednotlivými díly.

„Jedny plavky mají třeba i třináct operací a sešívá je pět různých strojů. Jako poslední krok je pak kontrola kvality a můžou jít na balírnu,“ popisuje závěr celého procesu Kišová. U jednodušších plavek trvá zhruba týden, u těch složitějších zabere i měsíc.

Aby vám plavky vydržely co nejdéle, neměli byste je prát v pračce ani dávat do sušičky. „Nejlépe je po koupání promáchněte ve vodě jen v ruce a nechte uschnout,“ radí Kišová. Kvalitní koupací oděv podle ní vydrží chlorovanou i mořskou vodu, nejvíce ho ničí voda termální.

Textilní průmysl na Jihlavsku:

  • Jihlavsko má v textilním průmyslu mnohaletou tradici. V 16. stol. bylo dokonce největším střediskem soukenictví ve střední Evropě.
  • Historie výrobního závodu Modeta se začala psát na přelomu 19. a 20. stol.
  • Hlavní specializací, která trvá dodnes, je výroba produktů z elastických materiálů.
  • Plavky, spodní prádlo a sportovní oblečení tehdy vyhlášené textilky putovaly od 90. let z jihlavských dílen do celého světa.
  • Během komunistické éry oblékal závod i první dámy a také manželky významných domácích a zahraničních politiků.

Příběh dvoudílných plavek

Móda a kosmetika

Výběr článků

Načítám