Hlavní obsah

Jak se nosí nejluxusnější kabelky světa? Slavné dámy a jejich „birkinky“

Kabelka Birkin od francouzské značky Hermès je pro mnoho žen vytouženou metou, na kterou dosáhne jen hrstka z nich. Kromě extrémně vysoké ceny může odradit i pořadník zájemkyň, který je u exkluzivních kousků opravdu dlouhý a na vysněnou kabelku si tak počkáte i několik let. Které celebrity nedají na svou „birkinku“ dopustit a kdo jich vlastní nejvíce?

Foto: Profimedia.cz

Kabelka Birkin od značky Hermès

Článek

Příběh kabelky Birkin se začal v roce 1981, kdy se britská herečka a zpěvačka Jane Birkinová na palubě letadla setkala s Jeanem-Louisem Dumasem, tehdejším generálním ředitelem značky Hermès. Jane si postěžovala, že nemůže najít dokonalou kabelku, která by byla elegantní a praktická zároveň. Dumas neváhal a pomohl navrhnout legendární kousek, který splňoval všechny její požadavky.

Kabelka Birkin byla poprvé uvedena na trh v roce 1984 a rychle si získala pověst díky své kvalitě a exkluzivitě. Je vyrobena z telecí, krokodýlí nebo pštrosí kůže a využívá se pro ni specifické švové šití, které bylo vyvinuto v roce 1800. Její cena je vysoká i kvůli procesu leštění a malování, které trvá několik dní. V přepočtu stojí od dvou set padesáti tisíc korun po několik milionů, záleží na provedení.

KVÍZ: Vyznáte se ve světě kabelek?

Móda a kosmetika

Sama Jane Birkinová se přitom na sklonku svého života od značky distancovala a požádala, aby se její jméno v souvislosti se slavnou kabelkou přestalo používat. Důvodem jejího protestu bylo uniklé video ukazující kruté praktiky zabíjení krokodýlů na farmách pro jejich kůži.

„Požádala jsem firmu Hermès, aby přejmenovala kabelku Birkin Croco, dokud nebude přijímat lepší postupy, které splňují mezinárodní standardy,“ řekla Birkinová médiím.

5 zajímavostí o „birkince“

  • Nejdražším modelem je Birkin Himalaya. Tato kabelka se vyráběla v omezeném množství z jednoho z nejvzácnějších materiálů na světě, z kůže krokodýla nilského. Kůže je pečlivě ručně barvená, aby se kouřově šedá barva změnila v zářivě bílou připomínající zasněžené himálajské vrcholky.
  • Mezi největší sběratelky kabelek Birkin patří podnikatelka Kris Jennerová nebo zpěvačka Jennifer Lopezová. Obě se mohou pochlubit výstavní sbírkou, která zahrnuje nejexkluzivnější modely, včetně Birkin Himalaya.
  • Každá kabelka Birkin je vyrobena jedním řemeslníkem, než ho však k práci pustí, musí projít pětiletým výcvikem.
  • Dobrá investice. „Birkinky“ každý rok rostou na ceně. Máte tak téměř stoprocentní jistotu, že kabelku prodáte výhodněji, než ji koupíte.
  • Na svou slávu si ovšem musely počkat. Největší boom slavily až v 90. letech, kdy si je zamilovala například Victoria Beckhamová, která jich údajně vlastní kolem stovky.

Jak „birkinku“ nosí celebrity

K elegantní módě, sportovnímu oblečení, nebo dokonce pyžamu. Kdo by si myslel, že „birkinka“ je symbolem vytříbeného stylu, ten by se pletl. Celebrity ji totiž často vnímají jen jako velkou tašku než jako třešničku na dortu svého outfitu.

Tato kabelka si v každém případě nejlépe rozumí s jednoduchou nevtíravou módou. Ozvláštní cigaretové kalhoty a bílou košili, stejně jako kvalitní zimní kabát. Prohlédněte si galerii, jak „birkinku“ nosí hvězdy, a posuďte sami.

Jak vypadá móda podle stylových Pařížanek

Móda a kosmetika

Kabelky, které vděčí za své jméno známým ženám

Móda a kosmetika
Související témata:

Výběr článků

Načítám