Hlavní obsah

Chanel opouští kreativní ředitelka Virginie Viardová, pravá ruka Karla Lagerfelda

Překvapivá zpráva přišla z francouzského módního domu Chanel. Po pěti letech v jeho čele odchází umělecká ředitelka Virginie Viardová. Návrhářka u značky strávila 30 let a dlouhá léta spolupracovala s Karlem Lagerfeldem.

Foto: Sarah Meyssonnier, Reuters

Virginie Viardová

Článek

Virginie Viardová je jméno, které se v posledních letech stalo synonymem pro jednu z nejprestižnějších módních značek na světě, Chanel. Jako kreativní ředitelka nahradila v roce 2019 legendárního návrháře Karla Lagerfelda, čímž na sebe vzala odpovědnost za pokračování jeho odkazu.

Viardová se narodila ve francouzském městě Dijon v roce 1962. Od mládí ji přitahoval svět módy a textilu, což ji přivedlo ke studiu v Lyonu, kde se specializovala na výrobu kostýmů. Její cesta se s módním domem Chanel zkřížila v roce 1987, když u značky začala pracovat jako stážistka pod vedením samotného Karla Lagerfelda.

Spolupráce s Lagerfeldem

Lagerfeld a Viardová vytvořili jedinečné partnerství, které trvalo více než tři desetiletí. Viardová postupně stoupala v hierarchii značky a její role se stávala stále důležitější. Jako ředitelka ateliéru Haute Couture, Métiers d'Art a Prêt-à-Porter se podílela na všech klíčových kolekcích a projektech. Lagerfeld vždy chválil její talent a oddanost, což nakonec vedlo k tomu, že se po návrhářově smrti v roce 2019 stala jeho přirozenou nástupkyní.

Foto: Profimedia.cz

Viardová navazovala na dědictví značky Chanel. V kolekcích se proto často objevovaly tvídové kostýmky.

Karl Lagerfeld navždy změnil svět módy

Móda a kosmetika

Kreativní ředitelkou Chanel

Její první kolekce byla představena ještě téhož roku na pařížském týdnu módy a setkala se s nadšeným přijetím.

Její styl je často popisován jako sofistikovaný a jemný, s důrazem na detaily a nositelnost. Kolekce reflektují respekt k dědictví značky Chanel, ale zároveň přinášejí moderní prvky, které oslovují současné zákaznice.

Podle tiskového prohlášení značky bude její nástupkyně „oznámena v pravý čas“.

Foto: Profimedia.cz

Po odchodu Lagerfelda se Viardová snažila ke značce přitáhnout i mladší zákaznice.

V duchu chanelovské elegance

Móda a kosmetika
Související témata:
Virginie Viard

Výběr článků

Načítám