Hlavní obsah

Armani, Lauren, Černý. Nejzajímavější kolekce Letních olympijských her 2024

Česko zažívá první olympijský úspěch ještě před samotným začátkem her. Mezinárodní olympijský výbor vybral nástupovou kolekci od Jana Černého do úzkého výběru sedmi zemí, jež nejlépe splnily prvky národní hrdosti, inovativního designu a současné módy. Jaké další outfity zaujaly nejen milovníky sportu a módy?

Foto: ČTK/AP

Nástupová kolekce Haiti si vysloužila od uživatelů internetu mnoho pozitivních reakcí.

Článek

Olympijský výbor, jehož instagramový účet sleduje 8,2 milionu lidí, vedle české kolekce zaujala móda sportovců z Británie, Francie, Mexika, Španělska, Haiti a Mongolska.

Zejména Mongolsko a Haiti si vysloužily od uživatelů internetu mnoho pozitivních reakcí. Hned za nimi je v pochvalných ohlasech zmiňováno Česko.

Mongolsko a tradiční „dél“

Mongolský národní tým oblékne na zahajovací (i závěrečný) ceremoniál, který proběhne 26. července 2024, uniformy od značky Michel & Amazonka inspirované tradičním oděvem „dél“, který je typický zejména pro kočovné kmeny Střední Asie.

Pro vlajkonoše si designérky značky podle WWD připravily speciální oděvy, které zahrnují tradiční špičaté klobouky („buryat“) a kožené boty („gutaly“).

Oblečení je v národních barvách, tedy červené, zlaté a modré. Vesty navíc zdobí „sojombo“, národní symbol země, a také olympijská pochodeň a kruhy.

Olympijská kolekce Mongolska vzbudila ovace

Móda a kosmetika

Naděje pro Haiti

Pro haitský národní tým, který čítá 15 atletů, vytvořila kolekci haitsko-italská návrhářka Stella Jeanová, obhájkyně rozmanitosti a inkluzivity v módě. Odkazuje v ní k řemeslnému a kulturnímu bohatství Haiti, které bylo nedávno zastíněno „nesmírnou politickou nestabilitou, kriminalitou, přírodními katastrofami“, jak uvedla v prohlášení.

Jeanová se spojila s haitským malířem Philippem Dodardem. Dámská kolekce čítá sukni s Dodardovými uměleckými díly v kombinaci s košilí tkanou na Haiti, která odkazuje k tradiční technice takzvané „modré bavlny“. Součástí je vrstvené sako bez rukávů vyrobené z recyklované látky, na které je přišpendlený haitský olympijský znak.

Pánská sada obsahuje kalhoty s motivem Dodardovy malby, proužkovanou košili a polní bundu inspirovanou charakteristickou haitskou silnější košilí „guayabera“, kterou dříve nosili místní muži.

Foto: ČTK/AP

Nástupová kolekce pro haitský národní tým od Stelly Jeanové

Francie ve smokingu

Pro francouzský národní tým je letošní olympiáda o to důležitější, že se koná na domácí půdě. I proto obléknou sportovci ještě formálnější kolekci, než na jakou jsme u Francouzů zvyklí.

Její návrh dostala na starost francouzská tradiční značka Berluti, která byla založena v roce 1895. Sportovci budou oblečeni do ikonické bílé košile a půlnočně modrého smokingového saka s leštěnou klopou v barvách francouzské vlajky a ladících kalhot. Ženy budou mít k dispozici alternativu v podobě zavinovací sukně, kterou můžou doplnit pro značku typickými mokasíny z prémiové kůže.

Španělé s karafiátem

Také Španělé vsadili na elegantní pojetí. Španělský olympijský výbor se spojil se značkou Joma a představily nástupovou kolekci, která spojuje tradici s moderností, klasiku s avantgardou a styl s pokročilými technologiemi. Kolekce je inspirována národními barvami a karafiátem, květinou, která je součástí hluboce zakořeněného folkloru ve Španělsku.

Italská ikona Giorgio Armani

Italští olympionici se i tentokrát spojili s velkým jménem italského designu, s návrhářem Giorgiem Armanim. Kolekce, která je na rozdíl od té francouzské či španělské daleko více sportovní, je vyvedena v Armaniho typické modré barvě a je plná nenápadných detailů. Na límečku polokošil a triček je vytištěn začátek státní hymny, celý první verš se pak skrývá uvnitř sak.

Foto: Luca Bruno, ČTK/AP

Italská olympijská kolekce pro rok 2024

Spojené státy v džínách

K tradičnímu spojení došlo i v případě Spojených států amerických, olympijský výbor se i tentokrát rozhodl pro návrháře Ralpha Laurena. V kolekci se prolíná americká drsnost s pařížskou elegancí.

Foto: Charles Sykes, ČTK/AP

Kolekce Spojených států amerických kombinuje americkou drsnost s pařížskou elegancí.

Letošní zahajovací oděvy zahrnují vypasovaný jednořadý tmavě modrý vlněný blejzr, proužkovanou oxfordskou košili a světle modré džíny, které doplňují krémové polobotky ze semišového nubuku.

Foto: Charles Sykes, ČTK/AP

Americká nástupová kolekce zahrnuje džíny.

Až příliš vykrojené. Americké atletky odmítají novou olympijskou kolekci

Móda a kosmetika

Kanadská polární záře

Povedenou kolekci předvede také kanadský tým, který se spojil se značkou sportovního oblečení Lululemon.

Středobodem návrhů jsou tři grafické potisky, které jsou inspirované uměním, architekturou a přírodou v celé Kanadě. Tónový červený potisk se objevuje na zipových bundách, šortkách a dalších kouscích kolekce. Tepláková souprava navržená pro závěrečný ceremoniál je pak inspirována polární září.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Tónový červený potisk je použit na zipových bundách, šortkách a dalších kouscích nástupové kolekce kanadských sportovců.

Česko září

Nejvýraznějším prvkem české kolekce je plášť spojující český baloňák a ve Francii oblíbený trenčkot. Autorem je návrhář Jan Černý, který svůj výtvor popsal jako „brutálně speciální“. Právě fotografie tohoto pláště se ocitla ve výběru Mezinárodního olympijského výboru.

Anketa

Jaká země má podle vás nejzajímavější nástupovou kolekci?
Česko
16,6 %
Mongolsko
56,1 %
Haiti
9,2 %
Francie
1,2 %
Španělsko
7,3 %
Itálie
1 %
Spojené státy americké
6 %
Kanada
2,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7989 čtenářů.

Češi na olympiádě překvapí ve francouzských trenčkotech

Lifestyle

Výběr článků

Načítám