Hlavní obsah

Mech v interiéru uklidňuje. Prorůstat může i moderním budíkem

V soudobých městských interiérech někdy zoufale chybí zeleň. To ale můžete změnit díky použití mechu, ať už ve formě zelených mechových dekorativních stěn, závěsných dekorací s mechem, nebo moderních přístrojů, které jsou navrženy tak, že je mech pokrývá.

Foto: Moss Lab, XVstripes

Budík s rostoucím mechem dodá interiéru na originalitě, stejně jako tapety s motivem mechu.

Článek

V chytrém reproduktoru Moss Echo roste skutečný mech. Zařízení funguje i jako budík a jeho LED displej lze přizpůsobit a naprogramovat pomocí aplikace v chytrém telefonu. Mech je umístěn na vyměnitelném filtru, který obklopuje síť LED žárovek, a celému zařízení dodává přírodního ducha. Podobně je na tom i mechový filtrační panel.

Společnost Moss Lab na výrobu těchto zařízení aktuálně vybírá prostředky, následně začnou vznikat první dostupné kusy.

Foto: Moss Lab

Uplatnění najde budík a reproduktor v jednom Moss Echo i skutečný mechový panel Moss Air. Ten filtruje jemný prach a přeměňuje oxid uhličitý na kyslík, čímž vytváří svěžejší a zelenější životní prostředí.

Abyste si půvaby mechu v interiéru užívali, nemusíte volit jen skutečný mech, ale můžete uplatnit i tapety s motivem mechu. Ideální je kombinace tohoto vzoru s tmavě zelenou barvou. Ta v interiéru působí příjemným uklidňujícím dojmem. Vhod pak přijde i dřevěný nábytek s přiznanou kresbou dřeva. V interiéru se pak budete cítit skoro jako v lese.

Foto: Mindthegap

V interiéru se držte barev známých z lesa.

Z materiálů volte takové látky, které budou mech na omak jasně připomínat. Hodí se hodně strukturované materiály typu buklé, froté, manšestr nebo samet. Jde o obecně o těžší a hřejivější látky.

Foto: Covet House, H.o.c.k.

Prim bude hrát tmavě zelená barva a výraznější struktura textilií.

V interiéru můžete uplatnit mechové obrazy na míru, které je ale třeba umístit na nejtmavší místa v bytě, tak aby byla zajištěna jejich stálobarevnost. Není třeba je zalévat, ale je třeba kontrolovat vzdušnou vlhkost v interiéru, která by měla být 40 až 60 %. Výhodou mechových stěn a obrazů je, že fungují i jako tlumiče hluku.

Foto: Sweetpea & Willow, Rug'Society

Prostor bude působit uklidňujícím dojmem.

Podobně jako nástěnné mechové obrazy působí v interiéru i mechové koule zavěšené na průhledných vlascích. Vhod přijdou i živé mechové kokedamy, u kterých mech slouží jako obalový materiál, podobně jako květináč.

Jídelna zařízená s prvky inspirovanými bambusem je ideální volbou pro milovníky asijské kuchyně

Lifestyle

Výběr článků

Načítám