Hlavní obsah

Kosmetický mýtus, který kazí pleť generacím žen

Právo, Lenka Průšová

Každá oblast lidského života má sérii špatných rad a doporučení. Z těch, které odjakživa nejvíc rozčilují mě, bych zmínila třeba: „Moc o tom nepřemýšlej a dělej, co ti říkám.“ Anebo: „Hlavně se moc nesnaž, rozdíl stejně nikdo nepozná,“ Případně: „Pro krásu se musí trpět.“

Foto: Barbora Klimsz / Oto Klempíř

Vývojářka kosmetiky Lenka Průšová

Článek

Krása je vůbec zakleté téma. Skoro bych řekla, že špatných rad je v oběhu víc než těch užitečných. A pokud to tak není, ty dobré se od balastu rozlišují těžko.

Vezměte si třeba situaci, kdy si v naději, že se zbavíte problému, který vás trápí, pracně vyberete novou kosmetiku. Ale už první reakce vaší pokožky ukazují, že jste se přehmátli.

„Než se to zlepší, musí se to zhoršit,“ říkají vám, zatímco vaše pleť po použití nového krému nepříjemně pne. Pak trochu zčervená. Problémové oblasti zfialoví – třeba – a po několika dnech se začnete loupat. „Tvoje pleť se čistí, toho si nevšímej!“ utvrdí vás na sítích výrobce takzvané přírodní kosmetiky v tom, že jeho produkt, nad jehož složením a účinky zjevně nemá kontrolu, funguje.

Prosím vás, dobrá kosmetika stav pleti nezhorší! Pokud se to stane, hned ji přestaňte používat. A zároveň platí – kosmetika, ani ta nejlepší na světě, nedělá zázraky přes noc. Obvykle trvá zhruba měsíc, než buňky kůže projdou obměnou a její účinky se projeví.

Ano, červené obličeje, loupající se nosy, větší nebo menší fleky – to vše může být v pořádku. Ale jedině tehdy, když ve spolupráci s lékařem podstupujete léčbu anebo jste třeba absolvovali zákrok na klinice estetické medicíny. Kvalitní kosmetika ale nikdy nemá štípat, přesušovat, napínat, nemá po sobě nechávat začervenalé oblasti, šupiny, alergické reakce ani vyrážku.

Když vám bude někdo tvrdit, že je to v pohodě, v nejhorším případě nějaký výrobce (!), tak ho pošlete podnikat do jiného oboru. Ideálně někam, kde bude na své experimenty sám. Napadá mě třeba jemná práce s dlátem – v jeskyni? My ostatní budeme pracovat na tom, abyste se co nejdříve cítili co nejlíp.

Báchorky o toxické kosmetice. Zamyšlení Lenky Průšové, autorky několika set kosmetických receptur

Lifestyle
Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám