Hlavní obsah

Koňské pólo: Popelka českého sportu si razí cestu do srdcí diváků

Březina

Koňské pólo je sice nejstarším kolektivním sportem světa, v Česku je ale stále ještě popelkou. Jde o unikátní kombinaci jízdy na koni, golfu, ragby a šachů. Slibuje adrenalinové zážitky, a to jezdecky i divácky. V Česku jsou čtyři pólokluby, pólu se věnuje 35 jezdců a jediné regulérní pólohřiště je na farmě Noe v Březině u Brna v Moravském krasu.

Jediné regulérní hřiště na koňské pólo v ČRVideo: Vladimír Klepáč, Novinky

Článek

„Chceme k pólu přitáhnout veřejnost už jenom proto, že mnozí z našich hráčů podávají kvalitní výkony. Je na co se dívat. I pro jezdce může být zajímavé si pólo vyzkoušet,“ řekl Novinkám zakladatel farmy Noe a prezident České asociace hráčů koňského póla Marek Polan.

Hrají v Argentině i v Indii

Foto: Vladimír Klepáč, Novinky

Rozehrávání. Rozhodčí vhazuje mezi dvě čtyřčlenná družstva míček. Úkolem hráčů je dostat míček pomocí dlouhých holí do branky soupeře.

Před lety se coby milovník jachtingu, prý nějakou zvláštní náhodou, nechal od kamarádů přesvědčit, aby si pólo vyzkoušel. Propadl mu natolik, že absolvoval tréninky v Argentině, založil Noe Polo Klub, vybudoval pro něj zázemí a probojoval se se svým týmem i na mezinárodní turnaje. Jeho největším úspěchem je bronz v předloňském halovém mistrovství v pólu v Buenos Aires. Hráči z Březiny ale pólo hrají i v Británii, Jihoafrické republice či v Indii.

O trávníky v centru Brna se starají Jasánek a Nanuk s mistrem kočím Sněhotou

Koktejl

Mimo jiné se Polanovi podařilo to, o čem spisovatel Eduard Bass snil v Klapzubově jedenáctce. Zatímco Klapzuba byl schopen vytvořit ze svých potomků fotbalový tým, Polan je schopen se svými třemi dcerami vytvořit Polanovu čtyřku; v pólu tvoří jedno družstvo čtyři hráči.

Foto: Vladimír Klepáč, Novinky

Prezident České asociace hráčů koňského póla Marek Polan se svojí kobylkou Cordóbou

Jejich úkolem je pálkou (mallet nebo taco) dostat míč na hřišti o rozměru 274 × 146 metrů do branky soupeře. Zápas je rozdělen na několik úseků. Takzvaná čaka (chukka) trvá sedm minut, odděluje je krátká přestávka. Jeden zápas se obvykle skládá ze čtyř, šesti až osmi úseků.

Pólo je z úplně jiného soudku než dostihy, parkur nebo drezura. Využívají se pro něj speciální pólo koně z Argentiny. Kůň pro pólo je dokonale přiježděný; jinými slovy je skvěle ovladatelný, nelekavý, bleskově reagující na pokyny jezdce a ideálně pro pólo i zapálený.

Foto: Vladimír Klepáč, Novinky

Česko má zatím jediné regulérní hřiště na koňské pólo, a to na farmě Noe v Březině u Brna (na fotce). Koně mají krátce střiženou hřívu a zapletený ocas, aby se nezapletly do holí protihráčů.

Koně je třeba pro pólo nadchnout

„Snažíme se koně pro pólo nadchnout. Když pólo začne koně bavit, je to úplně jednoduché. Důležité je koně nepřepínat. Koně, které to nebaví, tréninkem neprojdou. Chce to čas, některým to trvá půl roku, jiným i dva tři roky. Když je kůň dobře natrénovaný, funguje jako joystick. Z rychlosti 50 km/h zastaví na nulu. A když povolím, vystřelí,“ uvedla pro server Jezdci.cz Polanova dcera Viktórie (21), která dosahuje v pólu skvělých mezinárodních výsledků.

Foto: Vladimír Klepáč, Novinky

Souboj o míček je plný adrenalinu.

V Česku se začalo pólo trochu nesměle hrát na zelených paloučcích v devadesátých letech. „Od té doby jsme se rozhodně posunuli vpřed. Máme kvalitní hráče, kteří do hry dávají všechno. Jejich herní úroveň vzrůstá. Máme kvalitní zázemí na farmě Noe, kde se konají mezinárodní turnaje. Je jen otázkou času, kdy tento sport objeví i veřejnost,“ uvedl Ivan Vystrčil, který patří k prvním hráčům koňského póla u nás. Nyní se zabývá rekonstrukcí bitev s jezdci na koních. Pólo mu tyto akce připomíná v tom, že ve hře jde stejně jako v bitvě o chytrou taktiku.

Foto: Vladimír Klepáč, Novinky

Znáte z filmu Pretty Woman: zašlapávání drnů na hřišti diváky je součástí každého pólového turnaje.

Pólo bezesporu znají milovníci filmové romantiky a herecké dvojice Julia Robertsová a Richard Gere. V legendárním snímku Pretty Woman je známá scéna ze zašlapávání drnů v trávníku na pólohřišti, což patří ke každému turnaji koňského póla, stejně jako dámy s nápaditými kloboučky.

Na farmě Noe si již nyní vychovávají budoucí závodníky v jezdecké póloškoličce. „Vítaní jsou u nás všichni zájemci o tento sport a nemusí jít už o zkušené jezdce. Koho pólo chytne za srdce, ten se vše naučí. Jde to. Podívejte se na mě, milovníka jachtingu,“ dodal s úsměvem Polan.

Přišel o zrak a uvažoval nad sebevraždou. Smysl života našel v dálkových bězích

Lifestyle

Uspěla hned na prvním závodě. Zdravotní sestra z Bulovky je vrcholová vzpěračka

Móda a kosmetika
Související témata:

Výběr článků

Načítám